galéria megtekintése

Orosz fordulat a Fideszben, országos agymosásra készülnek

111 komment


Pető Péter

A Kreml „kulturális fegyverkezése” elért Lezsák Sándor népfőiskolájáig, amelyhez a kormány nemrég kiszervezte a Nemzeti Művelődési Intézetet.

Reális Oroszország-kép kialakítása a magyar közvéleményben – a 2011-es alapító nyilatkozat szerint a többi közt ez a célja a Tolsztoj Társaságnak, amelyet a honlapján olvasható információk szerint az állami tulajdonú MVM támogat, tiszteletbeli elnöke pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. Az oroszbarát egyesület létrehozói hangsúlyozzák: Oroszország „a világpolitika és az egyetemes kultúra egyik meghatározó tényezője”. Bizonyára ennek az amúgy triviális megállapításnak a szellemében jelent meg a társaság közreműködésével az MNB-alapítványok támogatott kiadványai közül többet publikáló Kairosz Kiadónál a Kultúra és higié­nia: A humanizmus mint szükséglet című könyv, amelynek egyik fő kérdése, hogy

miként menthető át „az új információs és globalizációs, monetarista diktatúrával sújtott értékrelativista korba” az emberközpontúság.

Lezsák ugyanakkor az általa alapított lakiteleki népfőiskolán sem késlekedett az orosz fordulattal. Az intézményben 2013 és 2015 között működött a Keleti Nyitás Kollégium, amelynek zárásán a hallgatók közösen állítottak lófejes kopjafát az iskola kertjében. A képzés Lezsák mellett Keskeny Ernő korábbi moszkvai, jelenlegi kijevi nagykövet, illetve Dorogi Sándor egykori MTI-elnök, a kazah kapcsolatok lelkes hívének vezetésével zajlott. Meghívottként adott elő Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Alekszandr Tolkacs, Oroszország korábbi budapesti nagykövete, illetve – a Lezsák körüli orosz befolyásra a figyelmet felhívó Political Capital-tanulmány szerint – Kiss Szilárd is.

 

A vesztegetéssel vádolt korábbi agrárattasséról az Index derítette ki, hogy üzletelt a bukott Quaestor-vezér Tarsoly Csabával, sőt, Mészáros Lőrinccel is, és nagy tételben árult vízumot kenőpénzért is. Legutóbb a portál azt írta a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott diplomatáról: a botrány után is orosz diplomatarendszámmal közlekedett Budapesten.

– Amit a lakiteleki népfőiskolán és a Tolsztoj Társaságnál látunk, az annak a jele, hogy Oroszország igyekszik a soft power, azaz a puha hatalom eszközeivel is befolyást szerezni Közép- és Nyugat-Európában, és különböző eszközökkel destabilizálni a liberális demokráciákat – mondja Győri Lóránt, a Political Capital elemzője. A kutató és társai a visegrádi országokban, valamint Ausztriá­ban vizsgálták, hogy miként törekszik Oroszország a kultúra fegyverré változtatásával teret nyitni a Kreml képviselte ideológiának.

A városligeti Tolsztoj-szobor avatása. Lelepleződtek
A városligeti Tolsztoj-szobor avatása. Lelepleződtek
Máthé Zoltán / MTI

A moszkvai autokrata rezsim a család, a kereszténység mindenekfelettiségét hangoztató konzervatív értékvilágának próbál támogatást szerezni úgy, hogy közben a hanyatlónak és nihilistának beállított, valójában szabadságközpontú, nyugati demokráciákat próbálja gyengíteni. Ennek egyik formája, amikor ultrakonzervatív, általában szélsőjobboldali pártokat támogat. Amikor ezek a szervezetek bejutnak a parlamentbe, akkor az oroszok akár már közvetlenül is képesek befolyásolni közpolitikai döntéseket.

Másik formája a befolyás szerzésének a „lakiteleki modell”, amikor közvetve kulturális, oktatási területen oroszbarát szocializációra törekednek.

A befolyás megszerzésével oroszbaráttá formálnák a fiatal értelmiséget, amelynek tagjai kulcspozíciókba kerülve hasznosak lehetnek a Kreml ideológiai harcában.

A lakiteleki népfőiskola példája tanmesének is megteszi. Évekkel ezelőtt nyitott keletre az intézmény, amelynek vezetői többször hitet tettek a magyar–orosz barátság mellett. Lezsák Sándor a Tolsztoj-szobor budapesti avatásán egyenesen azt mondta: a magyar és az orosz néplélek erkölcse útjelző, amely megerősít abban, jó irányba fordult a két ország, amikor egymás felé indult.

Lezsák most már szélesebb körben szerezhet érvényt e gondolatának. A Népszabadság nemrég számolt be arról, hogy a kormány megszüntette a Nemzeti Művelődési Intézetet, és Lezsák népfőiskolai alapítványára hagyta a tavaly 1,3 mil­liárd forintból gazdálkodó szervezet feladatait.

Azaz a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnökének hálózata koordinálja a magyar közművelődést.

Ugyanakkor a Political Capital tanulmánya szerint a lakiteleki történet csupán esetpélda, a Kreml ideológiájának terjesztése számos egyéb felületen zajlik: több mint tízezer kedvelője van például a KárpátHír és az Orosz Hírek nevű, hivatalos orosz propagandát terjesztő Facebook-oldalnak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.