Örömódával ünnepelték a történelmi Fidesz-buktát

Az élő magyar flashmob-hagyományoknak megfelelően az újságírók legalább annyian voltak a Kész Zoltán veszprémi győzelmét ünneplő összejövetelen, mint a spontán demonstrálók, a hangulat viszont kifejezetten emelkedett volt. Régen lehetett utoljára baloldali választási sikernek örülni. A szónokok szerint az Orbán-rendszer megroppant, az önkénynek pedig vége a kétharmad elvesztésével.
A Himnusz hangjaival kezdődött, és az Örömódával ért véget a nagyjából félszáz érdeklődőt vonzó megmozdulás a Kammermayer téren. Az elsőként szót kapó Vajda Zoltán, akit a magánnyugdíj-mentő tüntetések szervezőjeként és szónokaként ismerhetnek a gyakorlott demonstrálók, úgy fogalmazott: tizenkét kamujelölt és a fideszesként elkönyvelt veszprémi körzet politikai szimpátiái sem tudták megakadályozni Kész Zoltán vasárnapi történelmi győzelmét. (A Fidesz 2006 óta nem veszített sorsdöntő téttel bíró választáson.) Szerinte az orbáni hatalomgyakorlás alapját a kétharmados parlamenti többségre támaszkodó önkény jelentette, és ennek most vége van, a támaszték nélküli rendszer pedig össze fog roskadni.
Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Vajda úgy értékelte a történteket, hogy – bár sokan igyekeznek kisajátítani – a siker a civil jelölté, és azoké az embereké, akik az ősszel kezdődött tüntetéssorozattal hatékonyan erodálták a Fidesz támogatottságát. -bebizonyosodott, hogy sem messiásra, sem külföldi segítségre, sem a Fidesz belülről történő lebontására nem kell várni, a megoldás kulcsa az állampolgárok, a szavazók kezében van, hangsúlyozta, a jelenlévők figyelmébe ajánlva az összellenzéki március 15.-i tüntetést, ahol ismét meg lehet mutatni, hogy milyen sokaknak van elegük az Orbán-kormányból.

Gulyás Balázs – szintén az ősz óta tartó megmozdulások egyik arca – a veszprémi diadal általános tanulságát igyekezett megfogalmazni: szerinte Kész azzal a programmal indult, hogy minden ember egyformán fontos, és nem csak azoknak van joguk a boldog élethez, akik jóban vannak a „felcsúti maffiafőnökkel".

Ezt a gondolatot vitte tovább az utoljára a mikrofonhoz lépő Kész Zoltán is, aki – miután leszögezte, hogy a veszprémieknek elegük volt a kétharmadból, és föl is számolták azt – megemlékezett arról, hogy immár négymillió szegény van az országban, és az adóforintok nem jutnak el a legrászorultabbakhoz, mert mindig a kormány kedvenc oligarcháihoz kerülnek. A frissen megválasztott képviselő azt hangsúlyozta: kötött mandátummal lát munkához a parlamentben, az ország kifosztásával kell szembeszállnia.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Nyugat, szabadság és jólét – így foglalta össze a programját;szerinte nem azt kell nézni, hogy ki melyik pártot képviselni, hanem hogy a nyugatos, európai típusú fejlődést támogatja-e.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.