Őrizetbe vették Budaházyt, terrorcselekménnyel gyanúsítják

Őrizetbe vette Budaházy Györgyöt, a szélsőjobboldali radikálisok emblematikus figuráját, és házkutatást tartottak diósdi házában. Kétrendbeli terrorcselekmény elkövetésével, és ugyancsak kétrendbeli emberölés előkészületével gyanúsítják. Az NNI állítólag kapcsolatot talált Budaházy és a Magyarok nyilai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg között.

Több hónapos titkos nyomozás végén a Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán őrizetbe vette Budaházy Györgyöt, a radikális szélsőjobboldal emblematikus alakját, a 2002-es Erzsébet-hídi blokád, majd később több zavargásokba torkolló kormányellenes megmozdulás egyik szervezőjét. Lapunk úgy értesült, hogy a rendőrség kétrendbeli terrorcselekmény elkövetésével, és szintén kétrendbeli emberölés előkészületével gyanúsítja Budaházyt.

Egyelőre sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem az ORFK nem kíván részleteket nyilvánosságra hozni az ügyről. Nem cáfolták ugyanakkor azt az értesülést, miszerint átkutatták Budaházy otthonát Diósdon. Nem lehet azonban tudni, hogy mit találtak a „nemzeti ellenállás” egyik vezetőjének házában.

A Népszabadság rendőrségi forrásai szerint a meg nem nevezett konkrét bűncselekmények között, amelyek elkövetésének gyanújával Budaházyt őrizetbe vették, többen jó ideje már a Központi Nyomozó Főügyészség jár el, s amelyek elkövetését korábban szinte kivétel nélkül a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadítási Hadsereget vállalta magára. Rendőrségi körökben nem cáfolták, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda valamiféle kapcsolatot találtak a hatóságok az egyes szélsőjobboldali portálokon a „magyar IRA”-ként emlegetett Magyarok Nyilai és Budaházy között.

Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi illetékes szerint korai lenne még találgatásokba bocsátkozni (főleg a nyilvánosság előtt), hogy milyen kapcsolat állhatott fenn a magukat a nemzeti ellenállásnak nevező szélsőséges csoportok vezéralakjának számító Budaházy és a Magyarok Nyilai között. Kapcsolatukról sokat sejtet azonban az a hivatalosan meg nem erősített információ, miszerint Budaházy György a gyanúsításban megfogalmazott emberölés előkészületét állítólag felbujtóként követtel el.

A hatályos Btk. szerint terrorcselekményt az követ el, aki  „abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, a lakosságot megfélemlítse, személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el". Ez a bűncselekmény, tíztől tizenöt évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

A Molotov-koktéloktól a labdába rejtett pokolgépig

A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg 2007 végén az egészségügyi törvény végszavazása előtt öt kormánypárti képviselő otthona ellen hajtott végre Molotov-koktélos támadást. Ez a szerveződés vállalta magára Kóka János (a támadás idején gazdasági miniszter) épülő házának megrongálását és azt is, hogy ők lőttek rá Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára.

Szintén a Magyarok nyilai vállalták, hogy 2007. december 11-én a lakásához tartozó teremgarázsban megverték Csintalan Sándor volt szocialista országgyűlési képviselőt, a HírTv munkatársát. A múlt év elején több országgyűlési képviselőnek is küldtek fehér port tartalmazó „antrax" feliratú borítékot fehér porral, ami rendszerint porcukor vagy liszt volt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a napokban jelentette be, hogy a tavaly Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui háza ellen végrehajtott robbantás ügyében folyó nyomozást is magához vonta, amit korábban szintén a Magyarok Nyilai vállalt magára. A főügyészség szerint személyi és tárgyi összefüggések állapíthatók meg a Szilvásy háza elleni támadás és egy közelmúltban Százhalombattán terrorcselekmény gyanújával őrizetbe vett csoport (a nekik tulajdonított bűncselekmények) között. A százhalombattai sejt tagjait akkor fogták el, amikor egy labdába rejtett pokolgéppel merényletre készültek Ecsődi László szocialista képviselő háza ellen. A szakértői vizsgálatok szerint a labdabomba emberélet kioltásra alkalmas volt.

A Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyvében azt írja a Magyarok Nyilairól, hogy önmaga megszervezéséhez, akciói konspirált előkészítéséhez kiválóan használja az internetet, és ugyanilyen hatékonyan használja ki a média erejét.

Budaházy György hallgatja Szokolai Gábor ügyészt a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében
Budaházy György hallgatja Szokolai Gábor ügyészt a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.