Origo-ügy: belső vizsgálat a Telekomnál

A volt főszerkesztő-helyettes szerint politikai jellegű befolyásolási kísérletek érték a szerkesztőséget.

Független belső vizsgálat zajlik a Magyar Telekom Nyrt.-nél, az Origo Zrt. tulajdonosánál az Origo főszerkesztője távozásának körülményeit illetően – ezt először ismerte el a cég kommunikációs igazgatósága a lapunknak küldött pénteki válaszában.

A céghez azért fordultunk, mert a 444.hu pénteken azt írta: az Origóra gyakorolt politikai nyomás gyanúját megerősíti az a levél, amit hivatalos panasz formájában Pethő András még június 4-én küldött el a Magyar Telekom compliance osztályához (ez a cég belső ellenőrzést végző csoportja).

A levélben az szerepel: „Panaszt szeretnék tenni azzal kapcsolatban, hogy tudomásom szerint az elmúlt legalább hat hónapban rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét. Ezeknek a kísérleteknek szerepük volt Sáling Gergő főszerkesztő mostani eltávolításában. Tudomásom szerint a befolyásolási kísérletek úgy történtek, hogy politikusok környezetéhez tartozó személyek kéréseket fogalmaztak meg a Magyar Telekom menedzsmentjének egyes tagjai számára, akik aztán ezeket a kéréseket több esetben utasításként továbbították az Origo Zrt. vezérigazgatójának, Vaszily Miklósnak. Vaszily ezeket a kéréseket továbbította Sáling Gergőnek, aki azonban ezekre az utasításokra rendre nemet mondott a szerkesztőség függetlenségére, illetve az elfogulatlan és tárgyilagos tájékoztatás elvére hivatkozva. Tudomásom szerint az ebből adódó feszültségek közvetlenül szerepet játszottak Sáling kényszerű távozásában” – írta levelében Pethő András.

A levél kapcsán azt kérdeztük a Magyar Telekomtól, hogy indult-e bármilyen vizsgálat. A cég azt válaszolta: „A Magyar Telekom belső vizsgálatokra vonatkozó szabályai értelmében konkrét panaszokról, bejelentésekről nem tudunk felvilágosítást adni. Ugyanakkor azt meg tudjuk erősíteni, hogy az Origo.hu júniusi főszerkesztőváltása kapcsán a médiában megjelent állításokat – a Magyar Telekom felső vezetésének kérésére is – jelenleg cégünk független megfelelőségi szervezete vizsgálja”.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága ezzel elismerte, hogy belső vizsgálat zajlik a cégnél ebben az ügyben. Korábbi nyilatkozataiban a cég határozottan cáfolta, hogy az Origo.hu főszerkesztőjének távozását a Magyar Telekom és a magyar kormány közötti megállapodással hozzák öszszefüggésbe.

A cég által említett független megfelelőségi szervezetről jó tudni, hogy pontos tevékenységét kevesen ismerik a vállalatnál, hiszen ellenőrző hatásköre a legfelsőbb vezetőkre is kiterjed. Vizsgálataikról házon belül sem kötelesek tájékoztatást adni, jelentéseiket a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak, valamint a Magyar Telekom mellett működő független cégvezetőkből és közgazdászokból álló ellenőrző testületnek (audit committee) küldik.

Joachim Gauck német államfő legutóbbi budapesti látogatása során találkozott a demokratikus ellenzék képviselőivel is, akik felhívták a figyelmét arra, hogy a magyarországi mobilpiacért folyó harc lehetőséget ad arra, hogy a magyar kormány nyomást gyakoroljon az Origo tulajdonosaira. Az államfő az Origo főszerkesztőváltásával kapcsolatban megjegyezte, hogy ez fontos ügy, és utánanéz majd, hogy mekkora ebben a német felelősség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.