Origo-botrány: eltaktikázta magát a Telekom

Nem mérték fel Sáling Gergő főszerkesztő kirúgásának következményeit – ismeri el ma már az Origót vezető Vaszily Miklós. A Figyelő szerint a döntés a cég jövőjét is veszélyezteti, miközben világossá vált: a tulajdonosnak már jó ideje sokkal fontosabb a Fidesszel való jó viszony.
Tulajdonképpen véletlenül született meg az a Lázár János több millió forintos szállodaköltségéről szóló cikk, amely az Origo körüli botrányt láncreakcióként elindította – írja a Figyelő. Az Origo eredetileg külügyi vonalon, Martonyi János miniszter és Szijjártó Péter államtitkár utazásain keresztül szerette volna a keleti nyitás politikájának eredményeit vizsgálni. Ám a Miniszterelnökség által rejtegetett lista, amelyet végül adatnyilvánossági per útján sikerült megszerezzenek, tartalmazott egy sokkal nagyobb sztorit.

A Fidesz már magát a – parlamenti választások előtt indított – pert is hadüzenetnek értékelte az Origo részéről, jóllehet azt a Lázár-cikk szerzője, Pethő András magánszemélyként kezdeményezte. A Figyelő szerint Vaszily Miklós vezérigazgató a per elhalasztására kérte a szerkesztőséget, sikertelenül. A kormánypárt nem vette jó néven azt sem, hogy az Origo a Fidesz eredményváró rendezvényéről kitiltott médiumokkal szolidaritást vállalt. Félreérthetetlen jelzést kaptak arra vonatkozóan is, hogy ne firtassák a Rogán család horrorisztikus magánóvodai költségeit sem, amikor a frakcióvezető vagyonosodásáról írtak. Ezt a kérést akkor teljesítették is.

Ilyen előzmények után jelent meg a Miniszterelnökséget vezető Lázár János kirívóan drága utazásairól szóló írás. A cikkre a fideszes vezetés és a háttéremberek is rendkívül idegesen reagáltak – írja a Figyelő, amely szerint ekkor érkezett a határozott utasítás Vaszily Miklóshoz Sálig eltávolítására.

A lap egyébként úgy tudja, hogy már huzamosabb ideje az Origo körül forgolódtak a Fidesz érdekeinek képviselői, többek közt az egykori államtitkár, Várhegyi Attila nevéhez köthető Prestige Média tanácsadócég.

Az Origo tulajdonosának, a Magyar Telekomnak feltehetően a legrosszabbkor jött a Lázár-botrány. A korábbi csörték után – nem függetlenül az állami mobilszolgáltató indulás előtti összeomlásától – éppen békülőben voltak a kormányzattal, amint arról szerdán a hvg.hu beszámolt, néhány hete például váratlanul nagyot csökkent a Telekom által megszerezni kívánt mobilfrekvencia ára. A Figyelő informátoraira hivatkozva azt írja, a távközlési cég huzamosabb ideje nehezményezte, hogy veszteséges lapja veszélyezteti a nagy üzleteket.

Az Origo szerkesztőségének szétrobbantásával – Sáling leváltása után gyakorlatilag a teljes hírterület felmondott – azonban egy másik nagy üzlet látszik veszélybe kerülni. A Figyelő úgy tudja, hogy a Magyar Telekom egyesíteni akarta a Sanoma nemrég tulajdonost váltott digitális portfólióját saját lapjával, ám ezt a konstrukciót most erősen kétségessé teszi az Origo mint márkanév szétzüllesztése.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.