galéria megtekintése

Óriási tömeg vonult az Élet menetén

6 komment


Czene Gábor

Ebben az évben is hatalmas, becsülhetően több tízezres tömeg vett részt a vészkorszak áldozataira emlékező Élet menetén. A gyülekező a Dohány utcai zsinagóga környékén volt. Semlegesnek maradni kevés – mondta felszólalásában Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester. A menet a sófár hangjaira innen indult a Városligethez.

A mai menet egy nagy, hangos kiáltás, egy figyelmeztetés: tennünk kell azért, és ez a rendezvény mottója is, hogy nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson a mi és gyerekeink jövőjévé! – hangsúlyozta beszédében Bandi László, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi tagja. Az Élet menete a gyász és az emlékezés kötelessége mellett azt hivatott hirdetni, hogy soha többé nem engedhetjük meg a népirtást, a rasszizmust, a terrort, a megkülönböztetés bármilyen ördögi, gyilkos változatát.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A tizenharmadik alkalommal megrendezett emlékmenet résztvevői idén a Dohány utcai zsinagóga környékén gyülekeztek. Mozdulni is alig lehetett, a zsinagóga előtti téren kívül a környék utcái is megteltek. A politikusok közül Tóbiás József MSZP-elnököt, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármestert vagy például a DK-s Gréczy Zsoltot lehetett látni, és állítólag a fideszes Rogán Antal is jelezte a részvételét. Az LMP arról tájékoztatta lapunkat, hogy a párt parlamenti frakciója is részt vesz az eseményen.

 

A szervezők magyar, uniós és izraeli papírzászlócskákat osztogattak. Tucatnyi felvonuló feszített ki egy hatalmas piros-fehér-zöld lobogót, és kék-zöld színű cigány zászlók is feltűntek a tömegben. A Szabadság téri tüntetők a megszokott transzparensükkel érkeztek: „Hazugságok helyett őszinte szembenézést!"

Az életnél nincs nagyobb érték – jelentette ki felszólalásában Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere. Felfoghatatlannak minősítette, hogy volt olyan kor és olyan történelmi helyzet, amikor ezt elfelejtették. Voltak vezetők, voltak árulók, voltak cinkosok, és igen, nagyon sokan voltak közömbösek. A polgármester szerint a közömbösség a lélek legsúlyosabb betegsége. A holokauszt sebe éppen ezért ma is élő seb: nemcsak azért, mert megtörténhetett, hanem mert oly sokan hagyták, hogy megtörténjen.

Vattamány Zsolt felidézte, hogy a Dohány, Kertész, Király utca és Károly körút közötti területen kijelölt gettó lélekszáma 1945 januárjában megközelítette a 70 ezer főt. A tragédia súlyát azonban lehetetlen számokkal, adatokkal kifejezni. A vészterhes hónapok alatt az ide zsúfolt emberek megpróbáltak túlélni, gyakran napokig étel nélkül, testileg-lelkileg meggyötörve. Bár a budapesti gettó volt az egyetlen, amely felszabadult, nagyon sokan nem élték már meg 1945 januárját. A túlélőknek pedig szembesülnie kellett azzal, hogy mindenük odaveszett, családjuk darabokra hullott szét, életük kettétört.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A polgármester fontosnak nevezte, hogy ne csupán szavakkal, hanem tetteinkkel is kiálljunk egymás mellett. Tanulnunk kell a múlt bűneiből, meg kell tanítani az utánunk következő nemzedékeknek, hogy semlegesnek maradni kevés, és a hozzáállást, amely szerint nem külső szemlélőkre van szükség, hanem egyértelmű és bátor kiállásra. Hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy minél többen hiteles képet alkothassanak a vészkorszakról.

A hagyományoknak megfelelően a menet a sófár hangjaira indult – ezúttal a Városligethez. Megemlékeznek majd a közelmúltban elhunyt Schweitzer József országos főrabbiról, többek között a rendezvény díszvendége, Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is beszédet mond.

Mértük: a forgalom elől lezárt Károly körúton húsz percen át vonultak a megemlékezők.

„Magyarország lakói ennél többet érdemelnek”

A menet a három kilométer megtétele után ért a Városligetnél felállított színpadhoz. Ahol a résztvevők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József országos főrabbiról. Igaz barátja, tanítója volt mindannyiunknak, akik a holokauszt oktatásért és a rasszizmus ellen dolgozunk Magyarországon – méltatta Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Rengeteg politikai feszültség, vita, nézeteltérés, néha mesterségesen is gerjesztett indulatok árnyékolták be a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett emlékévet – mondta később Gordon Gábor. Az Élet menete azonban követte vállalását, haladt előre, nem nézett se jobbra, se balra. Teljesítette, ami a dolga volt: nem hagyta belesodorni magát semmilyen politikai és semmilyen zsidó közösségi vitába.

A rendezvényen bemutatták Salamon András kisfilmjét, valamint Müller Péter Sziámi és Jávori Ferenc Fegya közös szerzeményét, Az Élet menete dalát, ami után az esemény díszvendége, Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke keményen támadta a magyar szélsőjobboldalt. „A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének!" – jelentette ki.

Ahogyan vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján, Lauder a téren elhangzott beszédében is nekiment a magyar szélsőjobboldalnak. Mint büszke zsidó állok itt ma önök előtt, és büszke vagyok magyar származásomra is – kezdte felszólalását. De tudom – tette hozzá –, ha a nagyszüleim nem hagyták volna el Magyarországot, ha itt születtem volna meg 1944-ben, akkor egyike lettem volna az Auschwitzban elgázosított több tízezer zsidó kisgyermeknek. Lauder szerint hetven évvel Hitler, Auschwitz és a nyilasok után ismét célkeresztbe kerültek a zsidók. Ugyanazokat a jeleket látjuk feltűnni, mint egykor. A Duna partján cipőkből álló emlékművet állítottak, örök emlékezetül azokra a zsidókra, akiket ott gyilkoltak meg. Senkinek nincs joga beleköpni ezekbe a cipőkbe! – utalt az egyik jobbikos politikus tettére.

„Ebből a csodálatos városból hadd üzenjük meg az egész világnak: a magyar zsidó közösség él és jól van. És a magyar zsidó közösség nem megy sehová. Azért menetelünk itt ma, hogy ezzel is megmutassuk: itt vagyunk! Élünk! És itt is maradunk!” – mondta a tapssal többször megszakított beszédében.

A hallgatás – folytatta – az emberiség legsötétebb erőit engedi kiterebélyesedni. Soha többé nem hagyják szó nélkül, ha zsidók kerülnek a célkeresztbe, és soha többé nem hagyják szó nélkül, ha keresztények kerülnek a célkeresztbe, ha bármilyen népcsoport kerül a gyűlölet középpontjába. Akkor sem, amikor valaki a Duna partján lévő cipőkbe köp, és a magyar kormány nem ítéli el ezt a tettet. Ennek olyan látszata van – állapította meg Lauder –, mintha egyetértene vele. És amikor valaki feláll a magyar parlamentben és listázni gondolja a zsidó politikusokat, a kormány akkor sem hallgathat: „amikor antiszemitizmusról van szó, a magyar kormány soha nem hallgathat”.

Néhányan hajlamosak elfelejteni, micsoda nagyszerű szerepet játszottak a zsidók Magyarországon – mondta. A zsidó közösség részt vett ennek az országnak a naggyá tételében. A zsidók építenek, nem rombolnak. Az antiszemiták rombolnak, ők pusztítanak. És nem alkotnak semmit, nem kímélnek senkit. A jobbikosok úgy gondolják, ők azok, akik megvédik Magyarországot. Miközben a Jobbik árt Magyarországnak – közölte Ronald S. Lauder. A világ Magyarországon kívüli része úgy tekint a Jobbikra, mint egy szélsőséges pártra, amely gyűlöletet szít. A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének. Ma, amikor a világ Magyarországra tekint, nem a nagyszerű kultúráját látja, nem a gyönyörű városait, hanem a Jobbikot. Amikor üzletemberek befektetnének Magyarországon, meglátják a Jobbikot – és visszariadnak. Mindaz a jó, amit a magyarok tettek például 1956-ban vagy máskor, háttérbe szorul, amikor egy-egy gyűlölet okozta incidens történik. „Nem szabad hagyni, hogy egy Jobbik tönkretegye Magyarországot. Magyarország lakói ennél többet érdemelnek!” – mondta a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik. Lauder arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországot azon keresztények ezrei képviselik, akik az Élet menetén is ott vannak, kiállnak a zsidó közösség mellé. A tömegben ott volt Colleen Bell amerikai, Vlagyimir Szergejev orosz és Roland Galharague francia nagykövet is.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke videoüzenetet küldött. Diszkriminációnak nincs helye az Európai Unióban – hangsúlyozta. Meg kell tiltani bármilyen megkülönböztetést, történjen az nemi vagy faji hovatartozás, bőrszín vagy etnikai, netán szociális kötődés, nyelv vagy vallás, fogyatékosság, szexuális orientáció alapján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.