Óriási szelfi készül az országról

2016 Október 1-je és november 8-a között népesség-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal. Az összeírás a lakosság 10 százalékát érinti. A mikrocenzus olyan lesz, mint egy óriási szelfi – fogalmazott az összeírás beharangozóján Németh Zsolt, a KSH elnök-helyettese. A véletlenszerűen kiválasztott adatközlők szeptember végén kapják meg postán a felkérést, a kódot mellékelik nekik, amivel október 9-éig otthon is ki tudják tölteni az internetes kérdőívet. A tablettel vagy laptoppal fölszerelt számlálóbiztosok azokat látogatják meg, akik az október 9-i határnapig nem élnek ezzel a lehetőséggel. A falvakban a könyvtárakban is ki lehet majd tölteni a kérdőívet.

A mikrocenzus az ország 2148 településén hozzávetőleg egymillió polgárt érint. A cél, hogy a hivatal adatokat nyerjen a népesség nagyságáról, a családi állapotról, a lakásállományról, az iskolázottságról vagy a külföldi munkavállalásról. Az első mikrocenzust 1963-ban tartották, azóta ez az adatgyűjtés segít abban, hogy a társadalomról két népszámlálás között átfogó és reális képet kapjunk.

Virágh Eszter, a mikrocenzus szóvivője arról számolt be, hogy a lakás- és a személyi kérdőívek mellett kiegészítő témakörök is szerepelnek az összeírásban. Ezekben a társadalmi rétegződés, a foglalkozások presztízse, a szubjektív „jóllét" elégedettségi mutatói is megtalálhatók, adatokat gyűjtenek ezen felül az egészségproblémából fakadó akadályozottságról és a nemzetközi vándorlásról is. A kötelező kérdések mellett lesznek önkéntes válaszlehetőségek is, a KSH adatvédelmi garanciákat vállal, a zöldszámon (0680200014) például bárki ellenőrizheti a számlálóbiztos kilétét.

A mikrocenzusnak azért van kiemelt jelentősége a társadalmi folyamatok nyomon követésében, mert részletesebb információk gyűjthetők olyan kérdésekben, amelyekre a tízévenkénti népszámlálás (a legutolsó 2011-ben volt) nem ad lehetőséget. A szubjektív „jóllét" kérdőíven például 1-10-ig lehet értékelni az élettel, a lakással, a munkával, a jövedelemmel és a kapcsolatokkal való elégedettséget, szerepel kérdés a boldogság, a stressz és a magány témakörében is. A statisztikusok szerint izgalmas lehet a válaszadók számára a társadalmi önbesorolás, és az is, hogy rangsorolniuk kell a különféle foglalkozásokat. A papírt teljesen mellőző mikrocenzus eredményét jövő májusban ismerheti meg az ország.

Személyenként 360 forint

A „kis népszámlálásban" 440 ezer magánháztartás és 500 intézet vesz részt. A négyezer számlálóbiztos elsajátította a fogyatékosságot érintő „érzékenyítő elemek" használatát. Tizenegy évvel ezelőtt a mostani 10 százalékkal szemben az ország lakosságának 2 százaléka vett részt a mikrocenzuson, akkor 847 település és 83 ezer lakás adatait vetették egybe. A 2005-ös mikrocenzusra a költségvetés 560 millió forintot biztosított (az Európai Unió 350 ezer euróval támogatta). A 2016-os 3 és félmilliárd forintba kerül, személyenként 360 forintos költséggel lehet számolni. A válaszadásra törvény kötelezi az állampolgárokat. Aki elmulasztja, szabálysértést követ el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.