galéria megtekintése

Óriási számban jelentkeznek tüntetni a Kossuth téren

49 komment


Doros Judit

A miskolci Herman Ottó Gimná­zium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák elutasítják a kedden összeült Köznevelési Kerek­asztalt. A Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak, és teljesen új közoktatási törvényt követelnek.

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által keddre összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk ­róla: az előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt – olvasható abban a közleményben, amely szerdán jelent meg a www.tanitanek.com oldalon.

Kép a február 3-i miskolci megmozdulásról. Az eső sem tarthatja vissza őket
Kép a február 3-i miskolci megmozdulásról. Az eső sem tarthatja vissza őket
Földi D. Attila / Népszabadság

Az aláírók – Törley Katalin, a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium ­közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimná­zium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Pukli István, a Budapest XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – a Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében közölték: nem fogadják el a diktátumként rájuk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarnak, s ez a kerekasztal a célok elérésére jelen formájában alkalmatlan.

 

Azt írták: a kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. Bár a Herman igazgatója kedden pozitívan nyilatkozott a kerekasztalról, ők a 737 csatlakozó intézmény ­nevében azt mondják: a Köznevelési Kerekasztal működése, szereplői, szándékai számukra elfogad­hatatlanok.

Hozzáértőket ültetnének asztalhoz az Orbán-kormány helyett

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium ­igazgatója, a közlemény egyik aláírója szerdán lapunknak azt mondta: a Köznevelési Kerekasztalon elhangzottak számukra bizonyossá tették, hogy a kormányoldal színjátékot folytatott, amelynek az volt a lényege, hogy minél többeket távol tartsanak a szombati tüntetéstől. Azzal, hogy meghívták a Herman Ottó Gimnázium igazgatóját, Madarász Pétert a tárgyalásokra, azt sugallták, mintha a hermanos levélírók képviselőjét is maguk közé ültették volna, s mintegy kifogták volna a szelet az elégedetlenkedők vitorlájából. Ez azonban koránt sincs így. A kritikus véleményeket, az igazi bajokat megfogalmazók képviselőit továbbra sem hallgatják meg, így nem várható érdemi változás a kerekasztal-tárgyalásoktól.

A Tanitanek.com oldalon eddig 737 iskola tantestülete jelezte, hogy radikális változást akar, s egyetért a miskolci Herman ­Ottó Gimnázium tantestületének követeléseivel. A múlt hét végén egy szakmai konferencián az addig főként a világhálón szerveződő tiltakozók önálló mozgalmat alakítottak – ez lett a Tanítanék Mozgalom –, s képviseletükkel megbízták Törley Katalint, Pukli Istvánt és Pilz Olivért. Hozzátette: rengeteg iskola jelezte, hogy részt vesz a pedagógus-sztrájkbizottság által szervezett szombati budapesti tüntetésen.

Példátlan méretű az összefogás
Példátlan méretű az összefogás
Földi D. Attila / Népszabadság

A Tanítanék Mozgalom hamarosan egymás mellé ülteti a pedagó­giához értő szakmai szervezeteket és a kritikus észrevételeket is megfogalmazó pedagógusokat annak érdekében, hogy a reformköveteléseket megtárgyalják. Ha úgy teszik, ezzel egy Alternatív Köznevelési Kerekasztal látszik kibontakozni.

„Most mi állunk ki a pedagógusokért, máskor majd ők állnak ki értünk”

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, jelentős erőket várnak a szombat délelőtt 11 órakor kezdődő Kossuth téri tüntetésre, óriási számban jelentkeznek vidékről is szülők, pedagógusok. Azt reméli – tette hozzá –, hogy az esetleges esős idő sem tart vissza senkit attól, hogy megmutassa, rendszerszintű problémák vannak az oktatásban, amelyek megoldása nem tűr halasztást. Szavai szerint példátlan méretű az összefogás más érdekképviseletekkel, mert noha most az oktatás áll a középpontban, baj van az egészségüggyel, a közlekedéssel, a szociális, kulturális, köztisztviselői szférával. – Most megmutatjuk, hogy van még szakszervezeti erő és összefogás ebben az országban – tette hozzá.

Új Klik, új vezetés

Bár azt továbbra sem árulta el Palkovics László oktatási államtitkár, hogy miként alakítaná át a Kliket, egyre több jel mutat arra, hogy messze nem „finomhangolásra” készül. A politikus már korábban is tett utalásokat erre, az államtitkárság pedig – megerősítve, hogy a Klik vezetését a közeljövőben leváltják – tegnap annyit közölt kérdésünkre: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését vizsgáljuk, jelentős szerkezeti átalakítások várhatók, amelyek személyi változásokkal is járhatnak.” (B. A.)

– A jó istenhez fohászkodom, hogy az eső ne tartsa vissza az embereket szombaton – mondta lapunknak Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, aki szintén felszólal a demonstráción. – Szolidaritásból leszek ott, mert noha továbbra is a kollégáimért állok ki, azt is üzenem: össze kell fognunk, együtt erősebbek vagyunk. Most mi állunk ki a pedagógusokért, máskor majd ők állnak ki értünk. S – tette hozzá – ott leszek az iskolás lányomért is, aki a saját bőrén érzi az oktatás bajait.

Felszólalók

● Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete főtitkára 

● Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete alelnöke 

● Dávid Gyula Márton, diák

● Fazakas Gergely, szülő

● Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke 

● Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke

● Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára

● Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság vezetője 

● Szűcs Viktória, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke

● Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.