Óriási siker: nagyot csökkent a csecsemőhalandóság

Két éven belül, húsz százalékkal csökkent a koraszülött halandóság Magyarországon. Mindez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy az egy év alatt 75-tel több csecsemőt sikerült életben tartani, mint a korábbi években – jelentette be csütörtökön a hírt a szakállamtitkárság.

Lapunknak Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke elmondta: mindez óriási siker a hazai egészségügynek. Az évente megszülető mintegy 85-90 ezer baba tíz százaléka koraszülött. Egyéves kora előtt évente átlagosan mintegy 350-400 csecsemő hal meg, ez a szám mostanra már 75 babával kevesebb.

A szakember szerint a sikernek három oka is van: így az, például, hogy ötmilliárdot költöttek a hazai koraszülöttcentrumok fejlesztésére. Továbbá a 2000-es évek végén létrehoztak egy adatbázist, amelynek nyomán ki tudták jelölni az újszülöttek egészségét szolgáló szakmai feladatokat. Ennek egyik "pillére", hogy a koraszüléssel fenyegetett nők speciális szteroidot kapnak, amely még az anyaméhben segíti, gyorsítja a magzat tüdejének érését. Ezen felül a magyar koraszülött-osztályokon hangsúlyossá vált a korai anyatejes táplálás, valamint a többórás, szoros szülői kontaktus az újszülöttel.

Velkey György mint mondta: óriási különbségek vannak az országon belül, míg az észak-magyarországi régióban 15 százalékos is lehet a koraszülött ráta, addig a főváros budai kerületeiben ez az öt százalékot sem éri el. A mutatók további javításához éppúgy hozzátartozik a szociális- és életmódbeli egyenlőtlenségek mérséklése, mint az is, hogy sikerül-e az egészségügy szakember hiányát pótolni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.