galéria megtekintése

Óriási magyar siker, végrehajtották az első tüdőátültetést Budapesten

21 komment


Danó Anna

Megtörtént az első tüdőátültetés Magyarországon. Információink szerint a középkorú férfi, aki alig egy hete kapott új tüdőt, jól van és gyorsan gyógyul.

Egy 53 éves férfi - aki korábban 30 évig dohányzott és évtizedeket töltött el egy galvanizáló üzemben - kapott tönkrement tüdeje helyett másikat múlt szombaton az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Klinikáján. A férfi a műtét után néhány nappal már lábra állt. Jól van, gyorsan gyógyul.

Összesen 92 ember összehangolt munkájára volt szükség

ahhoz, hogy a súlyosan beteg férfi Budapesten megkapja az új tüdejét. Az operáló csapatot Bécsben képezték ki. Az Országos Onkológiai Intézetben pedig a műtétet megelőzően sok fejlesztés történt. A tényleges beavatkozás előtt négy héttel próbariasztást tartottak, hogy ellenőrizzék, biztosan tudja-e majd mindenki éles helyzetben is a feladatát. Ezután választották ki a várólista több tucat betege közül azt a négyet, akik alkalmas állapotban voltak egy új szerv fogadására. A múlt szombaton pedig megtörtént az éles riasztás.  

 

Lapunknak Kásler Miklós főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte a beavatkozást, mint mondta, hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy megtörténhessen az intézetben ez a hatórás műtét. Megjegyezte: mindez nem történhetett volna meg a tárca támogatása nélkül.

Beneda Attila, a humántárca helyettes államtitkára a Népszabadságnak elmondta: kétszázmillióért kapott eszközöket az Onkológiai Intézetben működő Mellkassebészeti Klinika, további 60 millió forintos támogatással kiegészítik az osztály működtetésére fordítható keretet. Arról pedig maga a humántárca vezetője, Balog Zoltán beszélt a műtétről beszámoló sajtátótájékoztatón, hogy

a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

A helyettes államtitkár közölte: a hazai tüdőátültetések elindulásával nem szűnik meg a kapcsolat a bécsi klinikával, ha olyan beteg adódna, akit kinn nagyobb biztonsággal lehet megoperálni, mint itthon, azokat továbbra is odaviszik.

Kásler MIklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter, Lang György, a mellkassebészeti klinika vezetője és Rényi-Vámos Ferenc főorvos
Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter, Lang György, a mellkassebészeti klinika vezetője és Rényi-Vámos Ferenc főorvos
Reviczky Zsolt

Régi ígéretét váltotta valóra az egészségpolitika az eddig Bécsben végzett tüdőátültetések hazahozatalával. A beavatkozásokra a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján kerül sor. A környező országokban Ausztrián kívül egyedül Magyarországon van lehetőség tüdőátültetésre.

Információink szerint az elmúlt napokban az Eurotransplanttal korábban kötött megállapodást kibővítették a tüdőtranszplantációra is, így már e célból is érkezhetnek szervek Magyarországra.

Mint arról korábban beszámoltunk: a legújabb itthon végzett csúcsműtétért hosszú évtizedeken át több klinika és országos intézmény is versenyzett. A feladatra 14 évvel ezelőtt még az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet (OKTPI) jelölte ki a kormányzat.

Az intézet hiába küldte munkatársait Torontóba, Bécsbe, hogy megtanulják a műtéti technikát, mert a különböző kormányok struktúraátalakító terveibe ez a fejlesztés nem került bele. Olyannyira nem, hogy a transzplantációs sebészeti eljárásokban a külföldi tapasztalatokat megszerző, az ilyen műtéti eljárásokban rutinossá váló orvosok is átszerződtek az Országos Onkológiai Intézetbe, ahol kormányzati ígéret nélkül is létrehoztak egy ilyen mellkassebészeti tanszéket.

A feladathoz egy új épületet is kerítettek az onkológiai intézet területén, sebészeik pedig továbbra is szorgalmasan jártak Bécsbe operálni.

A tüdőtranszplantációért a már meglévő szívmotoros műtéti lehetősége okán versenyzett a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászti Klinikája, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb is.

Balog Zoltán miniszter, Kásler Miklós és Széll Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora
Balog Zoltán miniszter, Kásler Miklós és Széll Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora
Reviczky Zsolt

A tavaly január közepén megjelent jogszabály megjelölte a Semmelweis Egyetemet mint a tüdőtranszplantáció elvégzésére kijelölt intézményt, és húszmillió forintban meghatározta az egy-egy beavatkozásra költhető egészségbiztosítási finanszírozási összeget is. (A Bécsben végzett beavatkozásokért 26 millió forintot fizet a hazai egészségbiztosító.) Évente várhatóan 20-40 ilyen operációra nyílik lehetőség Magyarországon. Tavaly év végén Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár azt is bejelentette, hogy a társadalombiztosítás korlátozás nélkül finanszírozza ezeket a műtéteket.

Bonyolult beavatkozás

A tüdőtranszplantációs műtét egy összetett mellkassebészeti beavatkozás, a műtét rendszerint 4-6 órát is eltarthat – derül ki abból a betegtájékoztatóból, amelyet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs klinika az érintett betegeknek és hozzátartozóiknak készített.

A transzplantációs riadó során párhuzamosan két team kezd el dolgozni. Az egyik csapat elindul a szervkivétel helyére, ami Eurotransplant-donáció esetén akár külföldön is lehet, ők a donor-, vagy szervkivevő team. A másik csapat elkezdi a klinikára érkező, tüdőtranszplantációra váró beteg előkészítését, ők a recipiens (a szervet fogadó) vagy beültető team. A riasztott beteg klinikára való beérkezését követő, szokásos orvosi felvétel és néhány rutinvizsgálat (például friss labor, mellkasröntgen) elvégzése után megkezdődik a műtéti előkészítés. A két csapat párhuzamos munkáját folyamatosan összehangolják.

Tüdőátültetés 2012-ben Hannoverben. Bécs mellett csak Budapesten
Tüdőátültetés 2012-ben Hannoverben. Ami a környező országokat illeti, Ausztrián kívül egyedül Magyarországon van lehetőség
Morris Mac Matzen / Reuters

A szervre szoruló embert a műtőbe a donor team visszaérkezése előtt körülbelül 2 órával viszik, mivel ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beteget az új tüdő fogadására előkészítsék. Természetesen eszközös beavatkozásra (kanül behelyezés stb.), altatásra csak akkor kerül sor, ha a donor team a szervkivétel helyén a kivett tüdőt beültetésre alkalmasnak ítélte.
A szerkivétel során, illetve igen ritka esetekben adódhatnak olyan problémák, melyek a szerv beültetését meghiúsítják. Ilyenkor a transzplantációs riadó folyamatát meg kell szakítani, a beteget pedig hazaküldik.

A szervre váró tüdejét mindaddig nem veszik ki, amíg a donor tüdő meg nem érkezik a kórházba. A donor csapat visszaérkezésekor veszi kezdetét a műtét azon része, ami a tüdőtranszplantációt jelenti. Kétoldali transzplantáció esetén először csak az egyik oldali tüdőt veszik ki és ültetik be helyére az újat, majd a másik oldalon is megismétlik ezt a folyamatot. Műtét alatt a mellüregben termelődő sebváladék és a bennrekedt levegő elvezetése érdekében a mellkasba oldalanként 2-2 csövet rögzítenek, ezt később eltávolítják.

Transzplantáció után a beteg az intenzív osztályra kerül. A műtétet a biztonság érdekében időnként szívmotor, vagy úgynevezett „műtüdő” ECMO (extracorporális membrán oxigenizátor) védelmében végzik.

Az ECMO készülék csöveit általában a lágyékhajlatban futó nagy erekbe építik be. Előfordulhat, hogy a műtétet követő első napokban is szükség van még erre a készülékre, hogy segítsék az új szerv működését.

Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy az utóbbi hetekben három olyan műtét is volt az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti osztályán, amelynél úgynevezett műtüdőt alkalmaztak. A  hazai tüdőtranszplantációhoz szükséges műszerpark és a műtüdő november közepén érkezett meg az intézetbe, azóta három betegen tudtak segíteni az utóbbi használatával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.