Orgoványi erdő: pert vesztett Bayer Zsolt

Véglegesen pert vesztett Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája Bolgár Györggyel, Feldmájer Péterrel és a Klubrádióval szemben – erről Feldmájer Péter tájékoztatta szerkesztőségünket.

Feldmájer Péter emlékeztet rá: 2011-ben Bayer Zsolt a „Megint ugyanaz a bűz” című cikkében Cohent, Cohn-Benditet és Schiffet emlegette, majd azt írta: „sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben”.

Erről a nemzetközi felháborodást keltő cikkről beszélgetett a Klubrádióban Bolgár György és Feldmájer Péter. Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a cikk alkalmas a zsidók elleni uszításra. Bayer ezt kifogásolta a bírósági keresetében, mondván, hogy alaptalanul emlegettek a cikkel és vele kapcsolatban antiszemitizmust.

A Fővárosi Bíróság elutasította Bayer keresetét, de az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta, és Bayernek adott igazat. Erről a Magyar Hírlap „Bayer nem antiszemita” címmel számolt be.

Ma – tájékoztatta szerkesztőségünket Feldmájer Péter – a Kúria felülvizsgálati eljárás során megváltoztatta az Ítélőtábla döntését, és véglegesen elutasította Bayer igényét, kimondva: a cikkel kapcsolatos vélemény nem sértette a publicista személyiségi jogait, mert a cikkből Bolgár és Feldmájer okszerű következtetéseket vont le.

A Klubrádió közleményben reagált a bírósági ítéletre. Emlékeztetnek rá: Bayer hírhedt, Daniel Cohn-Benditet, Schiff Andrást bűzlő végtermékként aposztrofáló, és a megfogalmazásból következően a zsidóságnak az orgoványi erdőben történt meggyilkolása teljességének hiánya miatt sajnálkozó cikkét Feldmájer Péter, korábbi MAZSIHISZ- elnök, a Klubrádiónak a Megbeszéljük című műsorában antiszemita, zsidóellenes uszításnak minősítette. Bayer ezért keresetet nyújtott be a Klubrádió, Bolgár György és Feldmájer Péter ellen, mert úgy vélte, sérelem érte a személyiségi jogait. Kártérítési igénnyel is fellépett, azt állítva, hogy az interjú miatt már nem rendel meg tőle cikket például a Le Monde című francia napilap.

Az elsőfokú ítélet elutasította a publicista keresetét, kiemelve, hogy aki ”mások irányába saját részéről megengedhetőnek ítéli meg az igen éles megfogalmazásokat, akkor azokat saját magával szemben másoktól ő is tűrni köteles.” A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla máshogy döntött azonban: szerinte a cikkből nem következtethet az olvasó antiszemita uszításra a véleményalkotás logikai szabályai szerint, mi több, a szerzővel szemben indokolatlanul bántó megfogalmazást engedett meg a nyilatkozó a Klubrádió műsorában.

A Kúria a Klubrádió szerint rendkívül fontos ítéletet hozott, amikor megsemmisítette a másodfokú verdiktet, és jogerőre emelte a Bayer keresetét elutasító elsőfokú döntést. Megállapította, hogy a cikkben leírtakat olvasva logikusan és jogszerűen alakítható és mondható ki a cikk tartalmára vonatkoztatható antiszemita minősítés.

Bayer próbálkozása, hogy Orgoványt pusztán következmények nélküli metaforának minősítse, megbukott és tűrnie kell, hogy cikkét méltó kritikával illessék, és őszinte véleményt formáljanak róla anélkül, hogy a nyilvános kritika, mint cikkének egyenes következménye elől a személyiségi jogvédelem pajzsa mögé rejtőzhetne – hangsúlyozza a rádió.

A Kúria ítélete iránymutató jelentőségű – emelik ki a közleményben. Rámutat ugyanis arra, hogy nem lehet ma Magyarországon rasszista, gyűlöletkeltő szöveget közzétenni mindenfajta következmény nélkül. A szabad véleményformálás és annak kritika formájában történő kinyilvánítása tehát bárki számára rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a szélsőséges megnyilvánulások ellen felvegye a harcot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.