Orbánra vár a Mazsihisz

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban találkozott Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével, és a Sorsok Háza ügyéről tárgyaltak – értesült a Népszabadság.

Heisler kérdésünkre a konzultáció tényét megerősítette, de az elhangzottakról csak annyit mondott, hogy Lázár nyitottnak bizonyult a Mazsihisz által felvetett javaslatok, problémák iránt. Szóba sem került, hogy a Sorsok Háza netán kikerülhet a Miniszterelnökség fennhatósága alól.

Heisler András, a Maszihisz elnöke Lázár János miniszterrel
Földi Imre / Népszabadság

A megbeszélés annak a találkozónak az előkészítése volt, amely várhatóan néhány héten belül megvalósul Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Mazsihisz szerint a legjobb az lenne, ha a kormány egy független, nemzetközi hírű szakmai szervezetet bízna meg a Sorsok Háza tartalmi kérdéseinek kidolgozásával – például a jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem intézetet.

Lázár János csütörtökön alaptalannak nevezte a Magyar Nemzet értesülését, amely szerint elvennék tőle a Sorsok Háza-projektet. A miniszter megismételte, hogy addig nem nyithat meg a Sorsok Háza, ameddig nem zárulnak megnyugtató eredménnyel az érintett szervezetekkel folytatott egyeztetések. Újságírói kérdésre hozzátette, az eddig elkészült, körülbelül 50 millió forintért bekért koncepciótervek sem mennek a kukába, Lázár szerint azokban a tervekben is vannak hasznosítható részek. Ezzel lényegében elismerte, hogy a kész koncepciók teljes egészében biztosan nem valósulhatnak meg.

Miközben mindenki Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját tartja a Sorsok Háza szakmai vezetőjének, minapi cikkünkben a Miniszterelnökség úgy nyilatkozott: „A Miniszterelnökség nem szerződött senkivel a Sorsok Háza részletes koncepciójának elkészítésére, így nem is kaphatott ilyen anyagot senkitől." Jelenleg nem is folyik egyeztetés a kiállításról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.