Orbán: Nem tudjuk, miért nem elégedettek velünk

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a mostani négyéves ciklus az előzőhöz képest "sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal", amelyekbe "bele kell állni". A kormányfő ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, amelyben kitért a Buda-Cash-ügyre is, ellenőrzést sürgetve az összes brókercégnél.
Múlt heti évértékelő beszédének tartalmával és a februári veszprémi választási vereségükkel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: míg az előző négyéves ciklus belpolitikai értelemben aránylag kényelmes volt, addig a mostani négy év "sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal", amelyekbe "bele kell állni".

A veszprémi eredményt úgy értékelte, szavazóik egy része nem elégedett velük, aminek egyrészt az lehet az oka, hogy valószínűleg több egyeztetést, lassabb döntéseket várnak, másrészt "nem vettük föl a kesztyűt", a fideszes választók vélhetően úgy látják, "nem harcolunk elég jól". Ezért több harcosságot, "minden egyes bennünket ért támadásra egyenes, világos választ várnak tőlünk" - mondta, úgy összegezve: jobban kell harcolni.

Kétharmad nélkül is menni fog

A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztésével kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette: e nélkül is menni fog, ahol pedig hiányzik ez a többség, ott egyeztetni fognak az ellenzékkel. Példaként említette erre a kormány által javasolt kurdisztáni magyar katonai szerepvállalás kérdését. "Hogy tudunk-e ehhez kétharmadot csinálni, az a következő napokban el fog dőlni" - tette hozzá.

Az évértékelő beszédében említett keményen dolgozó emberekről szólva a kormányfő hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy azok, akik a saját munkájukkal akarják eltartani magukat és a családjukat, kapjanak minél több lehetőséget. Kiemelte azt is, "munkából jobb élni, mint segélyből, ehhez nem kell tudomány".

"Már mind börtönben lenne"

A Buda-Cash-ügyre rátérve Orbán Viktor szorgalmazta: sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, mindent ellenőrizni kell, és "ki kell takarítani ezt az istállót".

Megerősítette, tárgyalnak a bankszövetséggel és a jegybankkal arról, hol kell szigorítani az ellenőrzés rendszerét, és azt is mondta, nem szabad, hogy eltűnjön a napirendről a legfontosabb kérdés: "hol az emberek pénze?"

"Ha az igazságszolgáltatást irányíthatnám, akkor már mind börtönben lenne" - fogalmazott a miniszterelnök a Buda-Cashnél történt csalássorozat elkövetőiről, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást.

A Buda-Cash-ügy miatt bajba került önkormányzatokkal összefüggésben azt vetette fel, logikus lenne, ha a helyhatóságok inkább az államkincstárban vezetnék a számláikat, ezért fel kell gyorsítani a kincstár korszerűsítését.

Reklámadó lesz

Orbán Viktor a rádióinterjúban elmondta azt is, a kormány döntött az útdíj-kompenzációról, már csak technikai munka folyik. Szólt továbbá az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerről, ez ekáerről, amely - mint mondta - "felvette a végleges formáját". E rendszer szerinte egy radikális lépés az áfacsalások visszaszorítása felé.

Reklámadóügyben felidézte, hogy az Európai Unió által javasolt változtatásokról a gazdasági bizottság már tárgyalt, "a golyó bent van a csőben", egyúttal komoly elképzelésnek nevezte a legkisebb cégek mentesítését az adó alól. Kijelentette ugyanakkor: reklámadó lesz, nem szeretné ugyanis, ha az a gyakorlat alakulna ki, hogy túl nagy ellenállás esetén eltörölnek egy ésszerű adónemet, mert "akkor majd a csendesebb magyaroktól kell beszedni az így hiányzó összeget".

A kilencosztályos általános iskolával kapcsolatos felvetésről Orbán Viktor azt mondta, a konzultáció még nem zárult le, a vita zajlik, azt azonban világossá tette: változtatni kell az általános iskolai képzés rendszerén, mert tömegesen kerülnek ki az általános iskolákból olyan gyermekek, akik nincsenek felkészítve a középiskolai tanulmányokra.

Végül szó volt az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról is, amellyel kapcsolatban a kormányfő kinyilvánította: olyan egyezményt nem támogat, amely gazdasági jogviták eldöntését kiemelné a magyar bírósági rendszerből, és valamilyen távoli választott bírósághoz helyezné át.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.