Orbánnal utazott Kóka Rijádba

Összeállt a Gyurcsány–Kóka–Orbán-tengely Szaúd-Arábiában.

Kóka János egykori SZDSZ-vezető, volt gazdasági miniszter az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti delegáció tagjaként utazott Szaúd-Arábiába – írta az Index. Kóka annak a mobilfizetési szoftverekkel foglalkozó Cellum-csoportnak keresett új piacot, amelyben érdekeltsége van Gyurcsány Ferencnek és Oszkó Péternek.

Kóka János az Index kérdésére azt mondta, nem Orbán Viktor szűkebb stábjával érkezett Rijádba, de minden politikai széljárástól függetlenül természetesen hiteles hátteret ad a miniszterelnök jelenléte. Ezért „tudatosan" Orbán Viktor látogatására időzítette saját útját, így került be a 120 fős delegációba.

A volt SZDSZ-es politikus 2011 óta a mobilfizetéssel foglalkozó Cellum vezérigazgatója. A magyar fejlesztésű szoftver Kóka János szerint az egyik legígéretesebb termék, amellyel magyar cég megjelenhet a külföldön, Szaúd-Arábia pedig az óriási mobilpenetráció és a nagy belső távolságok miatt ideális piac lehet. (Kóka János diplomata-útlevéllel utazott Rijádba, amit Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár javaslatára használhat.)

 

A Cellum Európában már terjeszkedni kezdett: 2012 elején Bulgáriában is létrehoztak egy leányvállalatot, amely 38 százalékban a Kóka János tulajdonában lévő Cellum, 12 százalékban pedig a Gyurcsány Ferenc birtokolta Altus tulajdonában van. A Cellumba Oszkó Péter volt pénzügyminiszter 2011-ben 400 millió forintot fektetett, ezzel igazgatósági tagsághoz jutott a vállalat központi egységében.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.