galéria megtekintése

Fű alatt törölték el Orbánék kinevezettjeinek fizetési korlátját

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


M. László Ferenc
Népszabadság

Képtelen megküzdeni a rangkórsággal a kormány. Már 203 államtitkár, helyettes államtitkár és miniszteri biztos dolgozik a kabinetben. A biztosok száma évről évre növekszik: gyakran ezzel a stallummal díjazzák a politikai hűséget, szereznek állást a klientúrának. A Fidesz nemrég még a fizetési plafonjukat is eltörölte.

Döbbenten kaptak a fejükhöz Lázár János emberei a nyár elején. Sikerült egy olyan utasítást aláíratniuk a miniszterrel, ami fejenként 524 ezer forinttal vágott meg 18 fideszes képviselőt – mindezt Lázár János szándéka ellenére. Ugyanis a tárcavezető sejtette, hogy az álláshalmozáshoz vezető kinevezésből botrány lehet. Ezt elkerülendő leszögezte, hogy a frissen kinevezett, a megyei uniós pénzeket felügyelő miniszteri biztosoknak nem jár dupla fizetés, ingyen dolgoznak.

Akcióban Budai Gyula
Akcióban Budai Gyula
Burger Zsolt / MTI

Itt hibáztak az utasítást megfogalmazó hivatalnokok: elfeledkeztek a parlamenti képviselők díjazását rögzítő törvény szigoráról. Ugyanis a jogszabály ebben nem ismer pardont: függetlenül attól, hogy pénzért dolgozik-e vagy sem, ha egy honatya pluszmunkát vállal egy minisztériumban, akkor automatikusan 70 százalékkal csökken a parlamenti tiszteletdíja. De Ágh Pétert és 17 társát egy percig sem fenyegette az a veszély, hogy 748 ezer helyett 224 ezer forintból kell megélnie: a Miniszterelnökség pár napon belül kijavította az okmányt. A tárca a Népszabadsággal közölte: havonta utalják azt az összeget, amivel csökkent a képviselői díjuk.

 

A júniusi tömeges kinevezés tovább duzzasztotta a miniszteri biztosok létszámát, jelenleg 51-en dolgoznak a tárcáknál. Ez is azt mutatja, hogy a bürokráciacsökkentés szándékával 2010-ben kialakított csúcsminisztériumi rendszer nem ért célt.

Öt éve elmondhatták ugyan, hogy a második Orbán-kabinetben feleannyi miniszter van, mint Bajnai Gordon kormányában, az államtitkárok és helyetteseik szintjén viszont megindult a burjánzás.

Jelenleg 51 államtitkári és 101 helyettes államtitkári poszt van. Ráadásul a miniszteri biztos is egyfajta helyettes államtitkár. Ha a főnökük úgy dönt, ők is 748 ezret keresnek, használhatnak szolgálati kocsit, lehet titkárságuk. Sőt akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak, ha a miniszter elégedett a munkájukkal.

Fontos feladat: Orbán Viktort fogadja Tiff án Zsolt
Fontos feladat: Orbán Viktort fogadja Tiff án Zsolt
Koszticsák Szilárd / MTI

Végigböngészve a miniszteri biztosok listáját, kitűnik, hogy a poszttal sokszor a politikai lojalitást díjazzák.

Az 51-ből 23 kormánypárti képviselő. Kandra Ildikó – miközben helyettes államtitkárként a Miniszterelnökség személyzeti ügyeit intézi – egy éve biztosként felügyeli a fideszes politikusok továbbképzésének is helyet adó Lakitelek Népfőiskola fejlesztését. Az Orbán Viktor „kedvenc borászaként” emlegetett képviselő, Tiffán Zsolt az Ős-Dráva programot felügyeli. Ő legutóbb azzal kavart botrányt, hogy a képviselői benzinkártyája mellett még a hartyáni önkormányzat kisbuszát is használta. Seszták Miklós fejlesztési miniszter pedig külön biztost állított a választókerületében épülő ipari park mellé.

Volt már miniszteri biztosa az artistaképzésnek, a szabadtéri múzeumok megújításának, a szomszédságpolitika fejlesztésének.

Kasó Attila évek óta a bányák újranyitásán dolgozik. A távirati iroda archívumában viszont csak egy bányanyitást találtunk, a pécs-vasasit, miközben a kormány 42 milliárdot különített el a márkushegyi bezárására. Hiába tervezték, sem az Ózd melletti szénkitermelés, sem a baranyai uránbányászat nem indult újra. 2012 óta az MTI két olyan eseményről számolt be, ahol Kasó is feltűnt, beszédet tartott.

A biztosok kinevezésével csak baj van, nem a Miniszterelnökség az egyetlen, amely nagyot bakizott. A vidékfejlesztési tárca vezetője, Fazekas Sándor 2012-ben nyilvánosan felkérte a szekszárdi polgármestert „a sertéságazat megújítására”. Horváth István járta az országot, tárgyalt a gazdákkal, miniszteri biztosként mutatkozott be, ám idén derült ki, hogy a főnöke 2014-ig elfelejtette hivatalosan is kinevezni. Amikor tavaly augusztusban végül megtette, törvénytelenül járt el: Horváth polgármesteri mandátuma csak októberben járt le, addig nem viselhette volna mindkét titulust.

A kinevezésekkel sokszor csak elhelyeznek olyan politikusokat, akik elvesztették előző posztjukat: a listán 6 olyan személy szerepel, aki korábban képviselő, polgármester vagy helyettes államtitkár volt.

Grezsa István 972 ezer forintot keres
Grezsa István 972 ezer forintot keres
Szigetváry Zsolt / MTI

A Népszabadság számításai szerint a biztosok díjazása idén 236 milliót emészt fel, amiben benne sincs a prémium, a benzinpénz vagy a titkárok fizetése. A Miniszterelnökség egy ellenzéki képviselő kérdésére januárban elárulta, kiket premizáltak: Grezsa István biztosról például kiderült, hogy 972 ezret keres.

2014-ben végre önmérsékletet gyakorolt a kormány: törvénybe foglalta, hogy a miniszteri biztosok maximum 748 ezret kaphatnak. De ez sem tartott sokáig: a kormánypárti többség júliusban kitörölte a jogszabályból a „legfeljebb” szót.

Felelősségi körök

BUDAI GYULA Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos.

BOGÁTI JÁNOS A Záhony–Kisvárda térség és a Fényeslitke Ipari Parkra vonatkozó, a hazai fejlesztéspolitikai célok elősegítését szolgáló szakmai projektek, programok előkészítésével, végrehajtásával kapcsolatos koordinációs feladatok ellátása.

JENEINÉ DR. RUBOVSZKY CSILLA A 80. életévüket betöltött személyek esetében a szociális alapszolgáltatások infokommunikációs fejlesztését célzó tudományos kutatás és országos modellprogram kidolgozása, valamint bevezetése.

KASÓ ATTILA A nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló koncepciók összehangolásával, végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.