galéria megtekintése

Orbánnak építik a kerítést, csak bárki átugorja

A kormány által bejelentett háromméteres kerítés helyett egyelőre csak egy másfél méteres dróthálósort húznak fel, hogy teljesíteni tudják Orbán Viktor ígéretét, amely szerint augusztus végére áll az akadálysor a magyar–szerb határon. Mögötte épülhet fel a végleges vasfüggöny, de csak novemberre.

– Ha nagyon nekiveselkedik az ember, ezt talán még át is lehet ugrani. Ennek így nem sok értelme van! – fogalmazott csütörtök délután egy, közvetlenül a szerb határ melletti földeken gazdálkodó vállalkozó lapunk helyszínen lévő újságírójának, amikor először látta meg a napokban felhúzott kerítést. A táblák között vezető, a napsütésben már messziről vakítóan csillogó drótkígyó ugyanis két méter magas sincs.

Aligha ettől a műszaki zárttól reméli a kormány a menekültáradat megfékezését.

Ezt jelzi az is, hogy az államhatárt jelző kőoszlopok közvetlen közelében vezető alacsony kerítéstől néhány méterre piros cölöpökkel egy másik nyomvonalat is kijelöltek. „Most még csak elővéd kerítés épül, a nagyobb, amely a kisebb mellett fut majd, később készül el” – fogalmazott egy, a munkálatokban részt vevő férfi lapunknak. Amikor arról kérdeztük, miért jó kis kerítést építeni a későbbi nagy kerítés elé, válasz helyett széttárta karjait.

 

A kormány korábban azt jelentette be, hogy kétféle kerítés épül. Ott, ahol a legtöbb migráns érkezik Magyarországra, 4,5 méteres horganyzott gerendákat préselnek a földbe másfél méteres mélységig. A földből kimagasló háromméteres oszlop tetejére pedig 50-70 centi átmérőjű NATO-drót kerül. Egyszerűbb megoldást alkalmaznak a nehezebben járható szakaszokon, ahol a korábbi közlések szerint sok helyen csak három, gúlába rakott NATO-drót állná útját a határsértőknek.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Ehhez képest jelenleg a határ leveszélyeztetettebb szakaszain is csak vasrudakat szúrtak a földbe, és a kiemelkedő alig kétméteres vasak közé feszítenek ki három sor NATO-drótot, az embermagasságot sem haladja meg. Ha átugrani nem is lehet rajta, mert alacsony, könnyebben megrongálható. A Népszabadság értesülése szerint a határ mintegy négy-öt kilométeres szakaszán ráadásul egyáltalán nem építenek semmiféle kerítést vagy drótakadályt. Arról a mocsaras-lápos területen haladó határszakaszról van szó, amelyen a migránsok eddig még csak meg sem kíséreltek átjutni.

Úgy tudjuk, sem a másfél méteres előkerítés, sem a háromméteres NATO-határzár nem kap külön elektronikai védelmet. Sem mozgásérzékelőket, sem újabb hő- vagy mozgásérzékelő kamerákat, szívdobbanásjelzőket nem telepítenek a kerítés nyomvonalába.

Az illetékesek úgy vélik, a magyar–szerb határon már épp elég elektronikai „kütyü” működik. „Eddig sem az okozta a problémát, hogy a határrendészek nem látták volna, hogy hol lépnek be és merre rohannak a migránsok, hanem, hogy olyan sokan jöttek egyszerre, hogy ha önként nem álltak meg, nem tudták összefogdosni őket”, mondta egy belügyi tisztviselő.

Korábban a kormány azt kommunikálta, hogy novemberre készülhet el a kerítés, de Orbán Viktor Tusnádfürdőn azt jelentette be, hogy augusztus végére meglesz a határzár. Néhány, a kerítés építésén foglalkoztatott közmunkástól úgy tudjuk, nekik azt mondták, hogy az ő foglalkoztatásukat nem érinti a miniszterelnök által előírt határidő-módosítás.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

„Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy augusztus 31-ig le kell zárni a határt, akkor le lesz zárva a határ. Legfeljebb majd ahol szükséges, később megerősítjük, átépítjük, a nagyobb védelem érdekében az ideiglenesen felállított ideiglenes kerítéssel párhuzamosan építünk majd egy másikat is” – idézte névtelenséget kérő helyi forrásunk az egyik közfoglalkoztatottakat eligazító illetékes szavait.

Forrásunk szerint a közfoglalkoztatottakkal még a határidő-módosítás után is azt közölték, hogy nekik valószínűleg november 30-ig lesz munkájuk az ideiglenes határzár építésén.

Ha ez így történik, az megmagyarázza, hogy az eredetileg anyagköltségre számított 6,5 milliárd forintot a kormány miért emelte meg a napokban hárommilliárddal. Kovács Zoltán szóvivő ezzel kapcsolatban legutóbb azt mondta, hogy időközben a korábbinál pontosabb becslések készültek. Bár nehezen hihető, hogy egy mérnök harmadával elhibázza egy építmény anyagköltségét. Már ha nem változott közben a műszaki tartalom.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Szerettük volna tisztázni a Belügyminisztériummal, hogy végül is hányféle kerítés épül, valóban lesz-e olyan szakasz, ahol semmiféle védőművet nem építenek. Kérdéseinket hétfőn elküldtük a tárcának, de választ eddig nem kaptunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.