Orbán Varga helyett a Fidesz-frakcióval tart?

A Fidesz-frakció már hétfőn a parlament elé terjeszti a javaslatát arról, hogy legyen havonta kétszer ingyenes a készpénzfelvétel, és a nettó átlagjövedelem, azaz 150 ezer forint legyen a határ - mondta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető délelőtt egy háttérbeszélgetésen, hozzátéve, nem támogatják az úgynevezett alapszámlás megoldást.

A miniszterelnök is a havi kétszeri ingyenes pénzfelvétel mellett áll. Orbán Viktor a legutóbbi rádióinterjújában valóban megerősítette: az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel tranzakcióilleték-mentes lesz. Ezzel - legalábbis a Rogán-nyilatkozat fényében úgy tűnik -, lekerül a napirendről a nemzetgazdasági tárca "alapszámlás" elképzelése.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak azt az álláspontot alakította ki, hogy jó kompromisszum lenne az ügyben, ha bevezetnék az úgynevezett banki alapszámlát. Varga Mihály miniszter az InfoRádiónak kedden még azt nyilatkozta: "Úgy látjuk, egy állampolgárnak, ügyfélnek joga van ahhoz, hogy a fizetését mindenféle egyéb költség nélkül tudja felvenni egy számláról". A kérdés csak az - tette hozzá Varga Mihály -, hogy ennek a kieső költségnek a megfizetése milyen mértékben terhelje az ügyfelet és a bankrendszert. A tárca számításai szerint az alapszámla-csomag 30-32 milliárd forint veszteséget jelentene a bankrendszernek. Ezt szerinte a pénzintézetek nagyobb gond nélkül el tudják viselni.

"Ugyanakkor látni kell: miközben az ügyfeleknek teszünk egy nagyon kedvező lépést, aközben a bankrendszer, amely egyébként is gyenge hitelezési pozícióban van, további terhekkel sújtva nem biztos,hogy komolyan hozzá tud járulni a gazdasági növekedéshez" - tette hozzá a miniszter. Varga Mihály a rádiónyilatkozatában azt is elmondta, hogy hétfőn egyeztetett a témában Patai Mihállyal, a Bankszövetség elnökével. A minisztériumban most véglegesítik az adótörvényeket, amelyeket a jövő hét végéig nyújtanak be az Országgyűlésnek.

A Fidesz-frakcióban úgy vélik, az "alapszámlás megoldás" a bankoknak kedvez, és ezzel a konstrukcióval az érintettek jó része nem tudna élni. Készpénzfelvétel esetén a 6 ezrelékes illetéket sem vezetnék ki. Ez figyelmeztetés is lenne a pénzintézeteknek, amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten is. Vannak ugyanis olyan jelek, hogy a bankok a 6 ezrelékes illeték helyett 12-14 ezreléket tettek rá készpénzfelvételre - magyarázta egy forrásunk.

Rogán Antal munkatársunk kérdésére azt mondta, a Fidesz-frakció nem támogatja az NGM alapszámlás javaslatát. A Fidesz-frakció indítványa már a hét elején a parlament előtt lesz, de a jövő héten még nem kerül napirendre.

A bankkártyás fizetések illetékmentességéről az NGM adótörvény javaslata szólhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.