Orbán Viktor: cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak

"Az elnök úr kérdezett, én meg válaszoltam" - így írta le Orbán Viktor a Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott egyórás megbeszélését, amit ma folytattak a válság nyomán kialakult helyzetről, a köztársasági elnök kezdeményezésére.

A Fidesz elnöke a találkozót követően úgy nyilatkozott: arról beszélt a köztársasági elnöknek, hogy az MSZP nem érti a világot és a Magyarországot fenyegető válság lényegét, és ezért képtelen a válásg sikeres kecsegtetésével kezelő programot kidolgozni. Ezért szerinte kudarcot kudarcra halmoz.

- A kormányzati logikában az "országválság", a költségvetés válságának képe áll a középpontban, holott nem az államháztartás, hanem a magyar háztartások vannak válságban. Vagyis nem az állam felől kellene gondolkodni, amikor válságkezelésről van szó. A kormány válásgkezelő csomagja úgy tűnik, továbbra sem vállaja a jelentős adócsökkentést, kamatcsökkentést, nem helyezi át a súlypontot a gazdaság fejlesztélsére - állította Orbán Viktor, aki hozzátette:"semmi jóval nem tudta kecsegtetni a köztársasági elnököt".

Kérdésünkre közölte: biztosította Sólyom Lászlót arról, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra. Lapunk másik kérdésére, hogy a köztársaság elnökkel folytatott beszélgetésen ismertette-e a Fidesz részletes, konkrét válságkezelő elképzeléseit, Orbán Viktor ezúttal is megismételte: az Erős Magyarország Fidesz-program érvényben van, a vállalkozások megerősítése jelent kiutat, a gazdaságpolitika nem más, mint a munkahelyek megvédése, jelentős adócsökkentés nélkül nem lehet fordulatot elérni, "nem toldozgatni, foldozgatni kell". Politikai fordulatra van szükség, cselekvőképes kormány kell - tette hozzá a Fidesz elnöke.

A Fidesz elnöke arról is beszélt a Sándor-palotában, hogy a kudarcok rányomják a bélyegüket a közhangulatra is, "az ország egyre dühösebb, elkeseredetettebb, az indulatok el is szabadultak, ezért egyre durvábbak a bűncselekmények". Orbán szerint céltudatos, energikus, cselekvőképes kormány kellene Magyarországon, ezzel lehetne a közbiztonságot és a gazdaságot is helytreállítani.

"Nem titkoltam el azt sem a találkozón, hogy a liberális demokrácia értékeit tiszteletben tartva, bizonyos tényeket világossá kell tenni. Azt, hogy a közbiztonság esetében a cigány származású súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya jelentős mértékben, napról napra fokozódó mértékben növekszik, ki kell mondani. Aki erről nem beszél, becsukja a szemét, az súlyosbítja a bajt. Nevén kell nevezni a dolgokat."

Nem lehet a közbiztonsághoz úgy viszonyulni, ahogyan azt a kormány teszi, vagyis, hogy származásra, leginkább cigányszármazásra, vagy bőrszínre hivatkozva, állandóan az elkövetőket mentegeti, a bűnözőket mentegeti, ahelyett, hogy a kézrekerítésükről intézkedne, vagy az áldozatok oldalára állna - fogalmazott Orbán Viktor, aki lapunk kérdésére, hogy eszerint szerinte helyes-e cigánybűnözésről beszélni, úgy válaszolt: "én a cigánybűnözés szót sohasem használom, de cigány bűnözők azért vannak. Vagyis cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak".

Orbán Viktor szerint a bűnözési hullámot szigorúbb büntetések, gyorsabb eljárások nélkül megfékezni nem lehet. A parlament szerinte nem kerülheti meg ezt a kérdést. Mindamellett - hangsúlyozva, hogy semmilyen nosztalgiát nem érez a Kádár-korszak, a kommunista rendszer iránt -, a Fidesz elnöke arra is emékeztetett: 1990-et megelőzően a roma kisebbségehez tartozó állampolgárok 80-85 százaléka dolgozott, ma 20-25 százalékos ez az arány. - Ha egy ilyen helyzetben élő népesség nem kap munkalehetőséget, törvényszerű, hogy ott a bűncselekmények száma nőni fog. Ha nem térünk vissza ahhoz a politikához, hogy a roma népességhez tartozó honfitársaink legalább 60-80 százaléka rendelkezzen munkahellyel, akkor nagyon nehéz lesz, a kérdés közbiztonsági oldalát kezelni - mondta végezetül a Fidesz elnöke.

Azt, hogy Gyurcsány Ferenc a Magyar Hírlap bojkottjára szólított fel, Orbán Viktor úgy kommentálta: "déja vu érzésem van, egy időutazásban vagyunk. Ha nem lett volna ott a közlemény alján a miniszterelnök neve, azt hittem volna, hogy azt Grósz Károly adta ki". - Hova jutunk? - vetette fel a Fidesz elnöke, aki szerint van sajtótörvény, így érthetetlen számára, hogy "valamelyik párt főmuftija a Köztársaság téren azt gondolja, hogy elrendelheti, mit csináljon egy olvasó, meg az előfizető, mint húsz évvel ezelőtt". (Az MSZP már elköltözött a Köztársaság térről - a szerk.)

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Sólyom László és Orbán Viktor
Sólyom László és Orbán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.