Az igazi tündérmese: Orbán 19 éves csíkos ingje

Mindenki öltözzön piros-kékbe! - adta ki a parancsot a Videoton Trabzonspor elleni visszavágója előtt a miniszterelnök, s láthattuk a dísztribünön, hogy ezt mennyire komolyan is vette. Csak most szembesülünk vele, hogy abban az ingben ment szurkolni, amelyet 1993-ban a Szárszói Találkozón viselt.

A külföldiekkel teletűzdelt Videoton 11-esekkel bejutott az Európa Liga főtáblájára, mindenki boldog volt, megérte Székesfehérvárra menni, nem akadt meg a szotyola a nemzeti elit tagjainak torkán. A fotó, amint az ország leggazdagabb embere, Csányi Sándor és az ország első futballistája küzd a napraforgómaggal, hamar körbejárt az interneten. Még nem futott be akkora karriert, mint a Don Orbános kép, amelyen a sapkás-rózsaszín inges Orbán fekete napszemüvegben álldigál Kőszegen, de sok minden megtörténhet.

A csíkos ing régi idők homályából tűnt most fel. Knézy Jenő, a meccset közvetítő riporter sem felejtette el megdicsérni a boldog végkifejlet során, hogy a miniszterelnök mindent megtett a sikerért, hiszen a meccs előtt nyilatkozva arra buzdított (innen lehetett megtudni, miért vette föl a pizsamaszerű hacukát), hogy mindenki bújjon piros-kékbe, s nyomban induljon a Sóstói stadionba, déja vu-érzése van, régi Vidi-sikerek elevenedhetnek meg, hajrá.

Hogy mindenki elrohant volna a fehérvári butikokba inget venni, túlzás. Nem kellett ezt tennie az ötletgazdának sem. Csak benyúlt otthon a szekrénybe, s elővette régi piros-kék csíkos ingét. A jelek szerint a régi göncöket nem dobálja ki. Ennyire ravasz ez a mi diadalos miniszterelnökünk. Amiből arra lehet következtetni, hogy nem volt túl bonyolult javaslat az, amit a meccs előtt kiötölt.

Az 1993-as Szárszói Találkozó videóján - amelyen Kállai Ferenc tartja beszédét - a fiatal Orbán 1 perc 14 másodpercnél tűnik föl. A csütörtök esti kék-piros csíkos gönc látszik rajta. Mára kissé kihízta, de kétség nem férhet hozzá, hogy ugyanaz. Tizenkilenc év egy ing életében is nagy idő. Hát még a gazdájának!

Az OSA-archívum Fekete Doboz-filmje itt tekinthető meg.

Balra: Orbán Viktor 1993. júniusában a szárszói találkozón, balra: a miniszterelnök 2012. augusztus 30-án a Videoton-Trabzonspor meccsen Székesfehérváron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.