Az MSZP felköszöntötte Horn Gyulát

Az idő Horn Gyulát igazolta, amikor miniszterelnökként képes volt meghozni az emberileg olykor nehéz, politikailag sokszor kockázatos döntéseket, amelyekkel megalapozta a magyar gazdaság újkori történetének legnagyobb arányú gyarapodását az ezredforduló éveiben - egyebek mellett ez olvasható az MSZP közleményében, amellyel 80. születésnapján köszöntik a szocialista exkormányfőt.

Európai politikust, magyar államférfit, baloldali embert, a XX. század végi magyar és európai történelem egyik meghatározó alakját köszöntjük ma a 80 születésnapján - olvasható az MSZP közleményben, amely szerint Horn Gyula történelmi tettet vitt véghez, amikor a kelet-német emberek előtt megnyitotta Magyarország nyugati határait.

A szocialisták méltatják párttársukat amiatt is, hogy egyik kezdeményezője és fontos alakítója volt a fordulatnak, ami lehetővé tette a magyarországi rendszerváltást és a III. Magyar Köztársaság megteremtését. "Azzal, hogy 1994-ben vezetésével abszolút többséget szerzett a Magyar Szocialista Párt, a baloldali elvek maradandó érvényességét, a baloldali politika nem szűnő létjogosultságát bizonyította be. A kétharmados kormányzati felhatalmazás birtokában pedig azt, hogy az MSZP kormányon eltökélten védelmezi a jogállamiságot, hatékonyan érvényesíti a gazdasági racionalitást, és felelősen képviseli a nemzeti érdekeket. Kormányzása alatt a magyar baloldal képes volt még inkább megszilárdítani a demokráciát, stabilizálni a gazdaságot, megvédeni az elesetteket, elmélyíteni az európai integrációt, növelni az ország nemzetközi tekintélyét."

Az MSZP értékelése szerint az exkormányfő mindenkor következetesen védte és támogatta a nehéz helyzetben lévőket, a munkájukból élőket, a nyugdíjasokat, a hétköznapok emberét – mert az ő érdekeik szolgálata, az ő gondjaik enyhítése volt politikájának célja és lényege. Az MSZP úgy véli: Horn baloldali, de felelős politikusként az ország élén képes volt meghozni az emberileg olykor nehéz, politikailag sokszor kockázatos, de az ország hosszú távú sorsára nézve mindig szükséges döntéseket.

"Az idő őt igazolta: az örökölt gazdasági gondok leküzdésével sokszorosan megtérültek az átmeneti áldozatok. Ez alapozta meg a magyar gazdaság újkori történetének legnagyobb arányú gyarapodását az ezredforduló éveiben. Ennek köszönhette az ország a dinamikus fejlődést, az új munkahelyek tömeges létrejöttét, a jólét fokozatos emelkedését, az esélyek kiegyenlítődését, az elesettek felemelkedését – mindazt, amit a baloldal képvisel, és ami egy nemzet számára fontos, de aminek ma híján van az ország" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.