Orbán ötlete a szlovákiai magyarság számára és a tények

Ki kell mondatni Európával, hogy ami jár egy katalánnak Spanyolországban, az jár egy magyarnak is Szlovákiában - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Blikknek adott interjújában. Utánajártunk, mi is jár egy katalánnak.

A politikus szerint a magyar-szlovák viszonyt a kölcsönös tisztelet alapján kell rendezni. A szlovák kormány azonban most nem adja meg a tiszteletet Magyarországnak, a magyaroknak - ismertette az interjút az MTI. "Ezt azért meri megtenni, mert Szlovákia erős, Magyarország pedig le lett gyengítve" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy ebben a helyzetben ő mit tenne, Orbán Viktor kijelentette: "Világossá kell tenni, Európával pedig ki kell mondatni: ami jár egy katalánnak Spanyolországban, az jár egy magyarnak is Szlovákiában."

Katalónia autonómiája

Katalónia a Spanyol Királyság tagja, státusza Autonóm Közösség. Ezt a státuszt Francisco Franco tábornok halála (1975) után a diktatúrából kikecmergő Spanyolországban megkapta még néhány más közösség, például Baszkföld és Andalúzia is. Az ország 1978-ban, az új Alkotmányban 17 területnek adott hasonló autonómiát, hogy a szeparatistákat kielégítsék, és valahogy egyben tartsák a diktatúra után széthullóban lévő országot.

Az eredmény Európa egyik legkevésbé központosított, föderális berendezkedésű országa lett, ahol minden terület komoly függetlenséget élvez. Jellemző, hogy a madridi, szövetségi kormány mindössze a teljes büdzsé ötöde fölött rendelkezik. A régiós (például a katalán) kormányok 40 százalékot mondhatnak magukénak. A helyi önkormányzatok alig tizedét kapják a pénznek; a maradék pedig a társadalombiztosításra megy.

Katalónia 2005-ben jelképes határozattal nemzetnek kiáltotta ki magát saját, 120 tagú parlamentjében, 90 százalék feletti szavazati aránnyal. Ennek jogi következménye nincsen, hiszen Spanyolország egységét az eredeti, 1987-as szövetségi alkotmány garantálja.

A katalánok fő végrehajtó testülete a Generalitat. Ez a szervezet irányítja - különböző mértékig megosztva a szövetségi kormánnyal - a kultúrát, az oktatást, az egészségügyet, az igazságügyet, a környezetvédelmet, a távközlést, a közlekedést, kereskedelmet, a vidék- és városi fejlesztést, a közbiztonságot és a helyi önkormányzatokat.

Katalóniában külön rendőrség működik, a Mossos d'Esquadra, és a szövetségi kormány csak a határőrizetet, a bevándorlást és a terrorizmus-ellenes küzdelmet felügyeli. A bírósági rendszer nagy része viszont szövetségi rendszerű. Ez a teljes büntetőbírósági rendszerre vonatkozik. A polgári peres ügyekben viszont - más spanyol tagállamokhoz hasonlóan - katalán bíróságok dönthetnek.

Létezik ombudsman is, akinek a hivatalát a Generalitat ellenőrzésére találták ki. A katalánok az ombudsmannál emelhetnek panaszt a helyi hatóságok ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.