Orbán jelenti: együtt akarásnak alaptörvény a vége

Jelentés a nemzeti konzultációról címmel szólalt fel napirend előtt a parlamentben Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint "fontos ponthoz érkeztünk Magyarország megújulásában azzal, hogy lezárult a nemzeti konzultáció, az új alkotmány létrehozásának lényeges fejezete". Az ezt követő vitában az MSZP csak Wittner Máriáról akart beszélni.

A konzultáció "a részvétel új formájává vált" a miniszterelnök szerint. Az elmúlt években ugyanis több millió kérdőívet töltöttek ki az emberek, számos konzultációs rendezvényen vettek részt, "az elmúlt húsz évben nem volt hasonló nagyságú mozgalom". Mindez "a magyarság öntudatának újjászületését hozta magával" - fogalmazott a parlamentben napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor. Csodával határos dolognak mondta, hogy két világháború, az ország megcsonkítása, negyven év diktatúra "és húsz év átmeneti korszak után" az emberek képesek voltak újra a saját kezébe venni sorsukat. Ez a hit nélkülözhetetlen volt a tavalyi választásokon végbement "demokratikus forradalomhoz".

Végre magyar

Végre erős és magyar alkotmánya lehet az országnak; az 1989-es alaptörvény ugyanis úgy született, hogy abba az embereknek semmi beleszólása nem volt, demokratikusan választott Országgyűlés sem állt mögötte. Ők viszont megkérdezték az embereket, akik "hangosan, határozottan válaszoltak, hitet tettek a megújulás mellett". Orbán szerint a nemzeti konzultáció során "elsöprő többséggel, gyökeresen meg akaraják újítani Magyarországot.

Nincs több trükk?

Ki fogunk állni a nemzeti konzultáció mellett, a trükköző milliárdosokkal, hatalommal visszaélőkkel szemben - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán kitért a jövő nemzetdékek iránti alkotmányos kötelezettségre: egyik generáció sem élheti fel a következő nemzedékek jövőjét, ezért az állam eldósodását korlátozni kell. A válaszadók támogatják, hogy a gyermeknevelés költségeit nem szabad adóval sújtani; elszántak abban, hogy a trükközést ki kell szorítani a közpénzek felhasználásából, hogy ne lehessen offshore cégeken keresztül eltüntetni, "ahogy ez az előző korszakban szinte napi gyakorlattá vált".

Jóformán

Az emberek ragaszkodnak a nemzeti öntudathoz, a nemzet határoon kívüli részeihez. "Jóformán nincs olyan, aki ne értene egyet azzal, hogy szükség van a nemzeti vagyon, a termőföld, a víz alkotmányos védelmére". Az emberek megüzenték, hogy Magyarország nem eladó, a magyar föld, víz nem eladó". A kérdőívekre adott válaszból Orbán azt is kiolvasta, hogy "a magyarok rendet akarnak", elég volt a bűnözők mentegetééből, a törvénytisztelők
törvénnek tisztelőket kell védeni, a bűnözőkkel szemben sokkal szigorúabban kell fellépni: 94 százalék szerint indokolt esetben tényleges életfogytiglani büntetést kell kiszabni.

Azt jelentheti

Orbán összegzése szerint a "széles körű együtt akarás a legfőbb forrása a megújulásnak". - Azt jelenthetem, hogy a magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni az alakításába, erősek, elszántak abban, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat. Egységesek abban, hogy milyen országban milyen jövőt akarnak építeni, milyen közös értékek mentén - tette hozzá a kormányfő. Ez egy "gránit alap", amelyre sikeres országot tudunk felépíteni.
Úgyhogy nincs más hátra, mint véghez vinni, amit "az emberek akarnak".

Makacs árulók

Az új alaptörvénybe ezért mindent bele kell venni, amit a többség látni akar, és kivenni belőle, amit nem akarnak". Orbán végezetül köszönetet mondott Szili Katalinnak a konzultációban való részvételért, sajnállatát fejezve ki, hogy az MSZP és az LMP viszont ebben nem vett részt; akiknek "tíz hónap sem volt elég arra, hogy elfogadják a választók akaratát, makacsul ellenszegülnek a változásnak". Szavai szerint azok, akik tudatosan kivonják magukat ebből a munkából, "elárulják a szavazóikat".

Orbán felszólalására a pralmenti frakciók képviselői reagáltak 5-5 percben, majd Orbán viszontválaszával zárult a vita.

Káosz és űrlap-zavar

Balczó Zoltán (Jobbik) kifogásolta, hogy csak most tudták meg a konzultáció eredményét, így azt is, hogy milyen továbi változások lehetnekk az új alkotmányban, holott ők részt vettek a parlamenti vitában - ellentétben az MSZP-vel és az LMP-vel. Kaotikusnak mondta a konzultációs folyamatot, annak ugyanis az is célja lett volna, hogy a képviselőket kellő időben informálja. A kérdőív szerinte túl kevés kérdést tárgyalt, hiányolta annak feltevését, hogy az EU-jog az alkotmány fölött álljon-e, vagy hogy egyetértenek-e az emberek a népszavazások korlátozásával; megadják-e a szavazójogot a határon túliaknak. Azt pedig sértőnek mondta, hogy az alkotmányozást a húsvéttal ünnepével kapcsolják össze.

Wittner-e vagy

Mesterházy Attila (MSZP) nem reagált Orbán felszólalásár, csak annyit kérdezett, hogy a Fidesz frakció egyetért-e Wittner Mária kijelentésével Horn Gyulával kapcsolatban. (Wittner Mária fideszes képviselő ugyanis azt mondta a volt szocialista miniszterelnökről a parlamentben hogy "ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni".

Nem erről volt szó!

Shiffer András (LMP) - laptopján "Nem erről volt szó" felirattal - arról beszélt, hogy parlamenti demokráciában a választók a választásokon fejezik ki akaratukat, márpedig a választók mit sem tudtak a Fidesz leendő alkotmányozási terveiről, sőt a gazdaságpolitikai terveiről sem. Nem volt szó egykulcsos adóról, szegényellenes társadlompolitikáról, főként arról nem, hogy ezt a politikát be akarják betonozni az alkotmányban. Demokráciában a kérdés szerinte nem az, hogy ki van uralmon, hanem, hogy lesz-e választási lehetőségük, és ha 2014-ben kevesebb pénzük lesz, mondhatják-e majd, hogy ebből a politikából nem kérnek. A nemzeti konzultáció Schiffer szerint színjáték, "az egyirányú kommunikációnakk semmi köze a részvételi demokráciához". "Mi akadályozza meg a Fideszt, hogy megerősítő népszavazásnak vesse alá az alkotmánytervezetet?" - tette fel a kérdést az LMP frakcióvezetője, majd meg is válaszolta: az, hogy az emberek nem fogják megerősíteni, hogy a szociális biztonságot, az egészséges környezethez való jogot töröljék az alkotmányból. Ami pedig az offshore lovagokkal szembeni fellépésti illeti, Schiffer emlékeztetett, hogy az ezt célzó LMP-s törvényjavaslatot a Fidesz az MSZP-vel közösen leszavazta, továbbá reményét fejezte ki, hogy ugyanilyen határozottsággal jár majd el Orbán, ha a Magyar Postáról van szó...

Kegyetlen büntetés

Aki nem vett részt az alkotmányozásban, az új korszakból zárja ki magát - legalábbis Harrach Péter (KDNP) szerint. Az alkotmány változásával kapcsolatban pedig megemlítette, Kikerült a szövegből a családi szavazati jog, "amiről maguk se gondolták, hogy benne maradhat". Bekerül viszont a termőföld és a vízkészlet védelme, illetve a tényleges életfogytiglani büntetés is, amit "kegyetlen büntetésnek" nevezett, de még kegyetlenebbnek a bűnt, amiért kiszabhatják.

Önvédelmi fogások

Lázár János (Fidesz) - Mesterházy Attilára reagálva - Wittner Mária ügyét annyival intézte el, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága abszolút és korlátozhatatlan alapérték, Wittner Mária pedig csak véleményt nyilvánított. A konzultációról pedig azt mondta: akik véleményt nyilvánítottak, egyértelműen állást foglaltak a feltett kérdésekben. Schiffer felvetésére (a szociális jogok alkotmányos garantálására) válaszul pedig azt mondta, fontos lenne, hogy az alkotmány azokra is gondoljon, akik munkájukkal eltartják az országot. Szeretnék továbbá, hogy az önvédelemhez és a tulajdon védelméhez való jog is bekerüljön az alkotmányba, mert "megélhetési bűnözés nem létezhet ebben az országban". Ő is megemlítette továbá, hogy a családi szavazati jog "könnyen lehet, hogy kimarad most az alkotmányból".

Mint az élet maga

A Wittner-botrányra Orbán Viktor is reagált: a választások után az MSZP kérte tőle, mondta, hogy Horn Gyulát ne mozdítsák ki a kórházból, az állam továbbra is gondoskodjon róla, amit ő emberségességből elfogadott. Balczó kritikájára pedig azt felelte, nem volt kaotikus a konzultáció, olyan volt, mint az élet maga". Felállt egy konzultációs testület köztiszteletnek örvendő emberekből, akik lakossági fórumokat tartották, összeállították és kiküldték a konzultációs kérdőíveket, majd a válaszokat feldolgozták.

Megfelezett elit

A határon túl élők szavazati jogáról szóló vitát pedig lefolytatják, de nem most, hanem majd az új választójogi törvény keretében. Emlékeztetett, hogy a következő parlamentben 200-nál nem lehetnek többen, megfelezték a helyi képviselőtestületek létszámát is, "megfeleztük a politikai elitet". Ezért új választójogi törvényt kell alkotni - reményei szerint az év végéig erre sor kerül. Az új alkotmány a határon túl élők szavazati jogának lehetőségét "nem zárja ki".

Bátran nevezzük

A húsvéti párhuzam pedig nem sértő szerinte: "bátran nevezzük ezt húsvéti alaptörvénynek", hiszen hagyománya van annak, hogy a feltámadás, a megújulás ünnepéhez a nemzet sorsát is oda szokták kapcsolni. Az LMP-s bírálatokra válaszul a miniszterelnök azt mondta, mintha másik országban élnének, a választásokkor mindenki pontosan tudta, hogy a Fidesz alkotmányozni akar, sőt szerinte a második fordulóban ennek tudatában adtak kétharmados felhatalmazást a választók. A szegényekért, a segítséggre szorulókért pedi ki fognak állni a kormányfő ígéretei szerint, azt viszont nem fogják elkövetni, hogy a szociálpolitikát összekeverjék az adórendszerrel, mert "az adórendszer nem arra való, hogy szociálpolitikát csináljunk vele".

Nyugodtan zárójelbe

A 2014-es választási lehetőség kérdését pedig szerinte "nyugodtan zárójelbe lehet tenni", mert az embereknek több pénz lesz a zsebükben, bíztatóbb lesz a jövőjük, mint 2010-ben volt, Schiffer András "erre mérget is vehet". A népszavazásnál pedig szerinte értékesebb a nemzeti konzultáció, mert a népszavazás "kifejezetten távol tartja az embereket" a részvételtől. A hatalom bebetonozásával kapcsolatos félelmeket pedig annyival hárította el, hogy ez egy "kommunista maradvány".

Ahogy a sajtópáholyból látható Kövér amint figyeli Orbán Viktort
Orbán Viktor miniszterelnök beszéde az Országgyűlés plenáris ülésén. 2011.03.28. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.