Orbán bejelentette: Áder János az államfőjelölt

Már hivatalos: Áder Jánost ajánlotta köztársasági elnöknek Orbán Viktor a plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál helyett. A miniszterelnök ezzel a Brüsszelbe száműzött régi harcostársát a Sándor-palotába hozza vissza.

Orbán Viktor miniszterelnök – mint a Fidesz elnöke – Áder Jánost ajánlotta köztársasági elnöknek a Fidesz-KDNP frakciószövetség esti ülésén. Ezt Szijjártó Péter tudatta a frakcióülés után a Képviselői Irodaház aulájában tartott sajtótájékoztatón. Orbán Áder Jánosra tett javaslatot, mert meggyőződése szerint ő a legjobb jelölt – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter – Orbán Viktor miniszterelnök szavait tolmácsolva – azzal indokolta Áder János jelölését, hogy "horgonyember", aki biztonságot áraszt, kiszámítható és tántoríthatatlan. Feladata lesz az új alkotmány védelme és megerősítése. 

Így minden bizonnyal a fideszes EP-képviselő foglalja el a Sándor-palotát a plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál helyett. Áder János nem vett részt a frakcióülésen, Lázár János frakcióvezető még délben azt mondta, nem hívták meg. A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint Áder János Brüszelben van, "rendezi a dolgait", mert sok szervezést igényel, hogy hazatérhessen. A Népszabadság kérdésére hétfő este Lázár János közölte: Áder János vállalta a jelölést. EZt később maga a jelölt is megerősítette: közleményében azt írja, megtiszteltetés számára a felkérés, amit elfogad, hazatér Brüsszelből és lemond párttagságáról.

Fideszesek tájékoztatása szerint a köztársasági elnököt jelölő határozattervezetet már a hétvégén megszövegezték, a 78 képviselő támogató aláírását pedig a kétharmados többséggel rendelkező frakciószövetségben nem nehéz megszerezni. Arra, hogy a frakciószövetség mikor hallgatja meg az államfőjelöltet, Lázár János még napközben azt mondta, később. 

A parlament május 2-án szavazhat az új államfőről, legalábbis a Fidesz ezt javasolja. A köztársasági elnököt a parlament titkos szavazáson, kétharmados többséggel választja meg. 

Az ellenzék az egyötödös jelölési feltétel miatt nem tud hivatalosan köztársasági elnököt jelölni (korábban 50 honatya aláírására volt szükség a jelöléshez). 

Miért pont ő?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A frakcióülés előtt fideszes elnökségi tagok arra, hogy "miért pont Áder János", azt mondták: "mert az a Schmitt-ügy után szinte elképzelhetetlen volt, hogy a tudományos életből válasszunk elnököt". Ha politikus, akkor pedig "Áder János a legjobb választás, Brüsszelben széles körű európai kapcsolatrendszerrel rendelkezik, akár ellensúlyozni tudja a kormány szabadságharcos retorikáját, megtanult angolul, ismeri a jogrendet, "olvasta az alkotmányt, és érti is", megbízható, "segíteni tud Orbán Viktornak". Munkatársunk kérdésére, hogy ha fideszes pártkatona, hogyan lesz képes a nemzet egységét megtestesíteni, a pártpolitika fölött állni, az egyik vezető fideszes politikus úgy válaszolt: "minden elnök jött valahonnan...". Kövér Lászlónak ez nehezebben ment volna – tették hozzá.

Arra, hogy ha 2014 után kormányváltás lesz, és balliberális kormány kerül hatalomra, bizonyára megvédi az orbáni "centrális erőtér alkotmányos felépítményét, az egyik fideszes elnökségi tag azt mondta: ha egy másik adminisztrációnak feles parlamenti többsége lesz, azzal nem lehet alkotmányt vagy sarkalatos törvényeket módosítani, nyilvánvaló, hogy ilyen jogszabályokat "semmilyen pártszínezetű elnök nem írna alá".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.