Orbán: mi megvédjük zsidó honfitársainkat

Napirend előtt még nem szólalt meg a zsidók listázása ügyében Orbán Viktor, mégsem kerülte el az állásfoglalást.

Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában – Steiner Pál szocialista képviselőnek válaszolva – visszautasította a Németh Zsolt külügyi államtitkárt ért kritikát (miszerint nem lépett fel kellő erővel annak idején Gyöngyösi Márton kijelentésekor), szerinte az államtitkár mindig is kiállt a kisebbségek és az elnyomottak mellett.

Orbán ezt követően megköszönte Rogán Antalnak, hogy képviselte a kormánypártokat a vasárnapi neonáci-ellenes tüntetésen.

Gyöngyösi Márton mondatával kapcsolatban a kormányfő azt mondta: azok nem méltóak Magyarországhoz. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Jobbik felszólítását a kormány nevében visszautasította.

„Ameddig én ezen a helyen állok, Magyarországon senkit nem érhet támadás a hite vagy származása miatt. Mi magyarok, megvédjük zsidó honfitársainkat. A magyar nemzet megszenvedte a diktatúrákat. Nem fogjuk hagyni, hogy bárki, bármely irányzat, gazdasági erő vagy külföldi hatalom eltérítse Magyarországot a demokratikus meggyőződésétől, az emberi méltóság tiszteletétől” – fogalmazott a miniszterelnök.

Steiner Pál viszontválaszában a kettős beszéd befejezésére kérte a kormányfőt, majd rámutatott: Rogán Antal 2010-ben a Jobbik polgármesterjelöltje is volt, miután szövetséget kötött a radikálisokkal a belvárosban. Steiner tetteket és nem szavakat kért a miniszterelnöktől.

Orbán a viszontválaszában „személyes és nem politikai” hangot kívánt megütni, és azt mondta: amikor Steinert korábban származása miatt megtámadták a Parlamentben, a kormányfő akkor is kiállt mellette.

„Bármi is történik, rám számíthat. Ha nem fogadja el a gesztusunkat, akkor is. Mi meg fogjuk Önt védeni” – fogalmazott Orbán Viktor, vastapsot kiváltva a kormánypárti oldalról.

Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament plenáris ülésén. 2012.12.03. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.