Orbán: Ha kapok tíz évet, meglesz az egymillió új munkahely

"Továbbra is tartom azt a vállalásomat, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk 10 év alatt. Ha kapok tíz évet a választóktól, akkor meg is fogom csinálni" - ezt nyilatkozta a 24 Óra című napilapnak Orbán Viktor, aki a dunai árvízről szólva azt mondta: a magyar állam ma jól teljesít, ha veszélyhelyzetről van szó.

A magyar állam ma jól teljesít, ha veszélyhelyzetről van szó - mondta Orbán Viktor a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek árvízvédelmi munkáját értékelve a 24 Óra Komárom-Esztergom megyei napilapnak adott, szombaton megjelent egész oldalas interjújában.

"Az a minimum, hogy az államnak itt hibátlanul kell végeznie a munkáját. A vízügyesektől a tartalékosokig, a katonai műszaki egységektől a rendőrtiszti főiskolás diákokig mindenki végzi a dolgát. "Még a börtönökből is kihoztuk az elítélteket, ahol ez lehetséges volt" - ismertette a miniszterelnök, aki külön méltatta az önkéntesek munkáját, és kijelentette: "ilyen mértékű összefogást én még nem tapasztaltam, pedig jó néhány árvízi védekezést levezényeltem már".

A kormányfő szerint a márciusi hóhelyzetet nem lehet összehasonlítani az árvízzel, mert az előző rövid lefutású veszélyhelyzet volt, ahol nem állt fent közvetlen életveszély. Az árvízi védekezés viszont hosszú, elhúzódó küzdelem. A gátak magasításának maximumát elérték, azonban ilyen magas vízállás még sohasem volt. A legrosszabb forgatókönyv alapján terveztek meg mindent, és az esetleges kitelepítésre is felkészültek - tette hozzá.

A miniszterelnök pénteken tette le a Bridgestone tatabányai gumiabroncsgyárának bővítését célzó beruházás alapkövét, ennek kapcsán elmondta: már most 160 ezerrel dolgoznak többen, mint a választások előtt. "Továbbra is tartom azt a vállalásomat, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk 10 év alatt. Ha kapok tíz évet a választóktól, akkor meg is fogom csinálni" - jelentette ki.

A kormányfő szerint a választások ellenére nem lesz túlköltekezés 2014-ben, mert "van egy világos határ, a 2,8 százalékos hiány, amit ha Magyarország átlép, akkor az államadósság növekedik, és rövid távon jön a pénzügyi összeomlás" - fogalmazott. Orbán Viktor rámutatott, amilyen arányban 2,8 százalék alatt tartjuk a hiányt, olyan arányban csökken az államadósság, ez Magyarország nemzeti érdeke, majd hozzátette, az Európai Unió folyamatosan kétségbe vonta, nem ismerte el ezt a szándékot. "Mára elismerte, de ettől függetlenül nekünk jövőre is ugyanezt kell tennünk" - jelentette ki.

A miniszterelnök a tervezett új komáromi Duna-hídról elmondta, hogy a kérdés szóba kerül a szlovák miniszterelnökkel való találkozóján július elején. A magyar fél a minél gyorsabb megvalósítást szorgalmazza - tette hozzá. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy több javaslatot vizsgálnak a márkushegyi bánya 2014-re tervezett bezárására, a bánya rekultivációjára és a Vértesi Erőmű biomasszára való átállítására. Kijelentette, hogy 2014-ben csak olyan átalakításokat fognak végrehajtani Márkushegyen, amelynek eredményeként egyetlen ember sem fogja elveszíteni az állását, és mindenkinek lesz munkája 2014 után is.

A kormányfő Tatabányát "szimbolikus városnak" nevezte, szavai szerint a volt nagy szocialista iparvárosok sikervárossá fejlesztése az egyik legnagyobb munka. Elmondása szerint ezért Tatabányát, Dunaújvárost, Ózdot és Komlót külön kezeli, és sokat tesz azért, hogy ezek "ne a múlt városai, hanem a jövő modern ipari Magyarországának kis központjai legyenek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.