Orbán: „a népnek joga van elkergetni a kormányt!”

Önmagát ítéli el a nép, ha felmenti bűnös vezetőit! - ezt mondta többek között Orbán Viktor, még 2007-ben. Az akkori márciusi beszédét mind többen osztják most meg újra a közösségi portálokon.

„Ha egy hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletreméltónak is kell lenni. Ám a mai hatalom nem hogy megakadályozná az állam lezüllesztését, de élen jár benne. Semmibe veszi az évezredes íratlan szabályokat, ezer éves bástyákat támad, a törvények fölé helyezi magát, pártcélokra használja a rendőrséget, zaklatja és provokálja békés, törvénytisztelő polgárait. Napról napra hordja össze a gyúlóanyagot és közben a tűzzel játszik” - ezt mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök. Igaz, ezeket a mondatokat még 2007-ben fogalmazta meg a március 15-i, ünnepi beszédében. Az erről szóló videó-felvételeket most újra mind többen osztják meg a közösségi portálokon, egyfajta visszatekintésként arról: mit mondott egykor az azóta újra kormányfőnek megválasztott Orbán Viktor.

Orbán Viktor, Miniszterelnök
Lovasberény, 2011. szeptember 6. Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Fejér megyei Lovasberényben tartott kétnapos, kihelyezett kormányülés sajtótájékoztatóján, a Hotel Lovasberény szálloda parkjában.

A fideszes politikus 2007-ben többek között azt mondta még ünnepi beszédében, hogy a „hatalom a végzete felé masírozik”, a hatalmon lévők felelőssége pedig nem fog kiesni az emlékezetből. „Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, a mi hazánkat sem. Nem lehet büntetlenül éllovasból sereghajtóvá silányítani. Nem lehet büntetlenül elfecsérelni azt, amit az emberek áldozatból, verejtékből és gürcölésből felépítettek (…) Önmagát ítéli el a nép, ha felmenti bűnös vezetőit!” - fogalmazott akkor Orbán Viktor.

A jelenlegi kormányfő a 2007-es beszédében arról is beszélt, hogy „az olaj mindig keletről, de a szabadság mindig nyugatról jön”. Orbán szerint ma már Európának is az az érdeke, hogy Magyarország ne vesztes ország legyen, mert a vesztes országok Európát is azzá teszik. „Magyarország gyengeségének forrása a hatalmat gyakorlók elkényeztetett és kiváltságos klikkje, az új arisztokrácia (…) Teljesítmény és felelősség nélkül élveznek kiváltságokat. Ők is tudják, kiváltságosok csak ott lehetnek, ahol a többség a vesztes. Mert, ha a többség győz, eltörlik a kiváltságokat (…) Újra és újra emlékeztetnünk kell minden magyar embert, mindazért, amit történik velünk: a válságért, a pénzbehajtásért, az utcai zavargásokért, a rendőri brutalitásért kizárólag a kormány, az új arisztokrácia kormánya a felelős” - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy (az akkori, 2007-es szocialista kormány) azt mondja a fiataloknak: vesztesek vagytok, fizessetek, vagy menjetek és boldoguljatok máshol. „A vállalkozóknak azt mondják: vesztettetek, fizessetek még több adót, vagy húzzátok le a rolót! (…) A dolgozóknak azt mondják: nem kell nektek európai fizetés, jó nektek az éhbér is; jobb ha meghúzzátok magatok, mert a végén az sem lesz. A nyugdíjasoknak azt mondják: hiába építették fel az országot, most vesztettetek. Fizessetek többet mindenért és örüljetek, ha nem kopik fel az állatok. A választópolgároknak azt mondják: vesztesek vagytok, akkor verünk benneteket amikor csak akarjuk és ha fel mertek szólalni, akkor szét is veretünk benneteket a ti pénzeteken fenntartott rendőrséggel” - hangoztatta Orbán Viktor 2007-ben.

A márciusi beszédben a mostani kormányfő kitért arra is, hogy az új többségnek le kell győznie a kiváltságait védő új arisztokráciát. „Mi megtettük, amit a demokrata és alkotmányos ellenzék megtehet. Világossá tettük, hogy csak szavahihető emberekkel szabad szóba állni. Olyanokkal, akik habár lehetnek ellenfeleink, mégis lehet adni a szavukra. A választók semmibevételét nem lehet elfogadni (…) Világossá tettük, egy népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a nép akarata ellenére kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti. Igen, joga van. Egy feltétellel: ha a népakarat kinyilvánításának már minden eszközét igénybe vette és a kormány elmulasztja alávetni magát az emberek világos és egyértelmű akaratának. A választókat becsapó, a valóságot eltitkoló, a nemzetgazdaságot válságba sodró kormánypártok koalíciója mára sarokba szorult. Nem maradt számára más hely, mert mindent elveszített. Elveszítette hitelét, elveszítette szavazóit, elveszítette erkölcsi alapját. Ezek után Európa minden kormánya lemondott volna. Ők azonban foggal-körömmel, kézzel-lábbal ragaszkodnak bársonyszékeikhez, így aztán elveszítették maradék méltóságukat is” - fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a szociálisnak nevezett népszavazásról szólva hangsúlyozta: annak eredményével megnyílt a lehetőség lebontani a kormánypártok mögötti „utolsó sarkot” is. Orbán egyébként a népszavazást az utolsó alkotmányos eszköznek nevezte, amellyel az emberek kifejezhetik akaratukat. Ami után, vagy azt teszi a kormány, amit az emberek akarnak, vagy a kormány elkergethető lesz. „Nem marad más számára, mint futni, de gyorsan (…) Ez az értelme a népszavazásnak, ezért érdemes meg- és nem lebecsülni azt."

Mondta mindezt 2007-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.