Nem lesz örömünnep: „Orbánnak valamit mondania kell”

Tizenhetedszerre tart úgynevezett országértékelést ma délután Orbán Viktor. A kormányfő ezúttal a budapesti Várkert Bazárban lép pódiumra. A miniszterelnök 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit, hol kormányon, hol ellenzéki vezetőként.

Ezúttal biztosan nem lesz örömünnep számára, még ha a saját konzervatív közönsége előtt beszél is, hiszen sokan voltak a jobboldalon, akiket sokkolt a „történelmi jelentőségűnek” tartott kétharmad elvesztése vasárnap a veszprémi választáson. És most az övéi sem látnak semmilyen garanciát arra, hogy a következő időközi választáson, április 12-én bizonyosan győz a Fidesz.

A hagyományos miniszterelnöki országértékelést tehát a Veszprém után, Tapolca előtt hangulat határozza meg. Az oly sokszor semmitmondó, unalmas országértékelés helyett most a miniszterelnöknek „valamit” mondania kell – mondta a Népszabadságnak az egyik kormánypárti frontember. Úgy véli, ha nincs politikai szándék a tartalmi változtatásra, akkor Orbán Viktor feladata a kör négyszögesítése.

Orbán a tizenhatodikon. A kormányfő a 2014-es évértékelésen
Orbán a tizenhatodikon. A kormányfő a 2014-es évértékelésen
Koszticsák Szilárd / MTI

Úgy kell elhitetnie az emberekkel, hogy képes megújítani a kormányzást, és dinamizmust láttatni, hogy közben nem vált stratégiát, és a rendszere működésén sem változtat. „Több bejelentést is tennie kell, például uniós fejlesztési források átcsoportosításáról. Vagy olyan kormányzati intézkedéseket kell kilátásba helyeznie, akár az egészségügy területén, amelyek általánosan és érezhetően javítják az emberek közérzetét.”

Konkrét információk hiányában csak ötleteltek a kormányoldalon arról, miről beszélhet a miniszterelnök. Szóba jött az is, hogy akár olyan nagy, a nemzetet mozgósító célt is kijelölhet, mint az olimpia megrendezése.

Tavaly ilyenkor Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarország egy nagy, felívelő korszak küszöbén áll, és senki nem gondolta volna néhány éve azt: képes lesz a saját lábára állni és az uniós átlagot meghaladó növekedést elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.