Orbán Viktor „pitbullja” nem kúszik be az asztal alá

Rituális öngyilkosság, látványos, de káros – így jellemezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamenti szakbizottsági meghallgatásán az Európai Unió elmúlt másfél éves politikáját, a magyar diplomácia viszont szerinte minden téren eredményes volt.

Szijjártó a külügyi bizottság előtt kíméletlenül sorolta az uniós bűnlajstrom-pontokat: eszerint Európa lemaradása erősödött a globális gazdasági versenyben, az Európai Unió politikája veszélyezteti Európa biztonságát és jövőjét, és az erről folytatott vita már polgárjogot nyert, az Oroszországgal való együttműködésre képtelen az EU, az EU-s intézmények blokkolják a bővítési politikát, az pedig kifejezetten „irracionális” állapot, hogy a Nyugat-Balkánt nem akarja integrálni az EB-vezetője. „Ki adott neki felhatalmazást, hogy kijelentse, nem lesz bővítés egy ideig?" – firtatta a külügyminiszter, és aztán az energiabiztonság (a Déli Áramlat blokkolása), az ukrajnai helyzet rossz kezelése és a „képmutató, önsorsrontó, alkalmatlan” bevándorláspolitika miatt is támadta az unió vezetését.

A külügyminiszter egyértelművé tette, változatlanul a magyar érdekérvényesítést tekinti elsődleges feladatának a magyar diplomácia, és ha valaki lefasisztázza vagy leautistázza Magyarországot, nem fogják hagyni. „Vége annak a politikának, hogy bekúszunk az asztal alá. Vissza fogunk verni" – nyomatékosított, megjegyezve: ha óvatosságra intik őket, az olyan inspiráció, hogy még keményebben fognak fellépni. És igenis, nagyköveteket fognak berendelni, ha Magyarországot méltatlan támadás/bírálat éri – hangzott el.

Mesterházy Attila (MSZP) külpolitikai fordulatot sürgetett, szerinte a mostani kocsmai stílus helyett eleganciát kellene vinni a magyar külpolitikába, az lenne eredményes. A szocialista politikus azt tanácsolta Szijjártónak, döntse el, hogy Magyarország külügyminisztere akar-e lenni, vagy Orbán Viktor pitbullja. Emlékeztetett, hogy a miniszterelnök a nagykövetektől is azt várja, hogy kereskedő típusú diplomaták legyenek, ennek kapcsán Mesterházy annak az aggályának adott hangot, hogy a nagykövetektől olyan stílust, teljesítményt várnak, mint a porszívó-ügynököktől vagy Biblia-árusoktól.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke – kissé meglepő módon – egyetértett Mesterházy elvárásával, hogy a magyar diplomáciába eleganciát kell vinni, viszont megrótta a szocialista politikust két fordulata, az „Orbán Viktor pitbullja”, illetve a Biblia-árusok emlegetése miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.