galéria megtekintése

Rejtélyes emberek verték át Orbánt, ő is csak kereste a szavakat

55 komment


Csuhaj Ildikó

„Rászedtek, kicseleztek és becsaptak a miniszterelnöktársaim” – panaszkodott Orbán Viktor a bécsi EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján, amikor a kötelező kvótákról kérdezték.

Lapunk Kovács Zoltán kormányszóvivőtől és Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől kísérelt meg magyarázatot kérni, mikor csapták be Orbán Viktort uniós kollégái, és konkrétan hogyan történt ez. A magyar miniszterelnöktől ugyanis nem nagyon lehetett eddig olyan mondatokat hallani, hogy valaki is rászedte/kicselezte volna.

Nyilván rá kellett erősítenie a kampányyára, de ennyire?
Nyilván rá kellett erősítenie a kampányyára, de ennyire?
Ronald Zak / MTI/AP

Havasi lapunknak küldött válaszában ugyanakkor csak (szó szerint) megismételte a miniszterelnök által Bécsben már elmondottakat: „Az Európai Tanácsban korábban konkrét döntés született arról, hogy a kvótarendszer csak önkéntes lehet, de az Európai Bizottság mégis elindított egy kötelező kvótáról szóló jogalkotási folyamatot, ami átment az európai parlamenten, bekerült a miniszteri tanács elé, ott pedig elég volt a minősített többség az elfogadásához, így Magyarország egyedül nem tudta megvétózni”.

 

A konklúzió úgy hangzott: október 2-án a népszavazással meg lehet mutatni, hogy az EU-ban „nem lehet kijátszani egy országot csak azért, mert kisebb, mint a nagyok”. Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig munkatársunk kérdésére azt idézte fel, hogy volt két olyan uniós határozat tavaly, mely csak önkéntes kvótákról szólt, ezzel szemben a belügyminiszterek tanácsa ősszel a kötelező kvótákról döntött.

Nagyítás

Orbán célja a veszélyérzet fenntartása – így értékelte a kormányfői nyilatkozatokat Reiner Roland. Az Integrity Lab kutatásvezetője szerint a miniszterelnök rendszeresen ugyanazt a retorikai játékot játssza: rámutat egy problémára, amelynek van valóságalapja, majd felnagyítja. Reiner szerint a bécsi nyilatkozatot nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a referendum előtt egy héttel vannak olyan felmérések, amelyek szerint hajszálon függ a referendum eredményessége.

Ráadásul a pozsonyi és a bécsi tanácskozás alapján úgy fest, az EU szinte minden kérdésben abba az irányba menne tovább, amit Orbán is javasol. Mi több, a Brüsszellel szembeni háborújában még a V4-eken belül is egyedül maradt. Utólag a szlovák államfő meg is rótta a magyar kormányfőt, amiért nem értékelte, hogy az EU ráfordult a határvédelemre is, amit pedig Orbán jó ideje szorgalmaz. Reiner szerint okkal tért vissza most a kvóta ügyére: el kell terelnie a figyelmet arról, hogy az uniós politika változik, és a referendum oka fogyottá válhat. Orbán Bécsben egy hónapokkal ezelőtti európai tanácsi ülésre, a 160 ezer főből álló menekültkontingens áthelyezéséről szóló szavazásra utalt vissza. Azt hangoztatta, ami napok óta része a fideszes kampánynak: ugyan a kötelező kvóta nincs véglegesítve, de Brüsszel „lopakodó jogalkotással” mégis ránk fogja erőltetni, hiszen már tavasszal is „becsapták” Magyarországot, holott a határozatokat ő is megszavazta.

Reiner szerint ráadásul Orbán folyamatosan emeli a tétet: javaslatai vonzóak a választók számára – a migránsok kiszorítása Európából –, de megvalósításuk lehetetlen tűnik. „Nem tudjuk, hogy fenntartható-e a migránsokat visszatartó török-uniós megállapodás, de az is biztos, hogy egy líbiai „gigantikus menekültváros” felépítésére nehéz lesz rávenni a tagállamokat, ráadásul a káoszba süllyedt Líbiában nincs, aki ezt végre tudná hajtani” – mondta az elemző. Reiner úgy véli, ezekkel a javaslatokkal azt üzeni a választóinak: az egész Európai Unióban egyedül ő ismerte fel a problémát, de a Nyugat már „megint cserbenhagy minket”.

Orbán nemcsak a hétvégi bécsi, de az egy héttel korábbi pozsonyi csúcstalálkozott is eredménytelennek nevezte, holott a többi visegrádi állam vezetője ennek pont az ellenkezőjéről beszélt. „Sikertelen volt a találkozó. Nem változtatták meg a bevándorláspolitikát” - mondta egy hete a magyar miniszterelnök, mintegy „hazaüzenve”, hogy a kvótaellenes népszavazásra továbbra is nagy szükség van. (M. L. F.)

Szombaton, a bécsi sajtótájékoztatója elején a miniszterelnök határozatlannak tűnt, kereste a szavakat. A „rászedtek” intermezzóval nyilván rá kellett erősítenie a „nép döntsön” kontra „brüsszeli jogi csűr-csavarok” kampányára, hiszen valószínűleg nem kis zavart okozott a kormánykommunikációnak, hogy a pozsonyi és a bécsi EU-csúcsok között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy brüsszeli bizottsági ülésen közölte: Lengyelországnak és Magyarországnak – ha kellő számú ukrán menekültet befogad – elegendő lenne fokozott határvédelemre felkészülnie, felmentést kaphatnának a kötelező uniós kvóta alól. Az ilyen kijelentésekkel Brüsszel éppenhogy a szelet fogja ki Orbán Viktor vitorlájából.

Elismerték, hogy veszélyes

Bár a pozsonyi és a bécsi informális találkozót sem azzal a céllal hívták össze, hogy konkrét döntéseket hozzanak – inkább azért, hogy beszélgessenek az EU jövőjéről illetve a balkáni migrációról –, Kende Tamás szerint a pozsonyi csúcson egy konkrét ütemtervet (roadmapet) is elfogadtak számos, a külső határok védelmével és a belső biztonsággal, a vízumpolitikával és a terrorizmussal kapcsolatos kérdésben. A nemzetközi jogász azt mondta: a menekültválsággal kapcsolatban az EU vezetői elismerték, hogy a tavalyi évben lezajlott ellenőrizetlen migrációs roham veszélyes és nem ismétlődhet meg még egyszer. Azaz ellenőrizni kell a külső határoknál, ki lép be és valóban jogosult-e a menekültstátuszra. Ezért a török-uniós megállapodást ki szeretnék terjeszteni az afrikai és a közép-keleti (Afganisztán, Pakisztán) államokra.

Ami a kvótát illeti, Kende szerint az Európai Bizottság átfogó migrációs politikán dolgozik, mert önmagában az áttelepítési rendszer működésképtelen, hiszen egyebek mellett a kvóta alapján áttelepítendő menekültek nem kötelesek abban az államban maradni ahová áttelepítik őket.  A statisztikai adatok szerint az áttelepítési rendszer a V4-en kívül egyéb viszonylatokban sem működik megfelelően. (M. L. F.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.