galéria megtekintése

Orbán Viktor, avagy tündöklés és összeomlás a Félelem és az Elutasítás Birodalmában

Meglepte a brüsszeli döntéshozókat Orbán Viktor szerdai bejelentése arról, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező kvótákról.

Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért felelős biztos a belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozása után azt mondta: a tagállamoknak a menedékkérők áthelyezéséről szóló határozata kötelező jogi erővel bír, ezért is fontos tisztán látni, mit akar a magyar kormány.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A lapunk által megkérdezett jogi szakértő szerint ha Magyarország ügydöntő népszavazást tartana az ún. kvótarendszert előíró európai jogszabályról, vagyis elutasítás esetén törvénybe iktatná, hogy szembe megy a közösségi rendelettel, és nem fogad be menekülteket, akkor megsértené az európai uniós jogot, és kötelezettségszegési eljárást indíthatna ellene az Európai Bizottság. Az EU végrehajtó testület ezt mindaddig megtehetné, amíg az Európai Bíróság a magyar és a szlovák beadvány alapján esetleg másként nem dönt.

 

Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét ellátó Hollandia igazságügyi államtitkára is kissé tanácstalanul nézett a magyar referendumról érdeklődő újságírók szemébe, amikor csütörtök reggel megérkezett a belügyminiszterek tanácskozására. Azt mondta, minden tagállamnak joga van népszavazást tartani, akár európai ügyekről is, de egyelőre nem tudják, hogy a magyar kormány mit tesz le az asztalra a referendum után.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter egyfajta nyomásgyakorlásnak nevezte a magyar döntést, amelyet Orbán szerinte azért hozott, hogy a pragmatikus döntések felé terelje az Európai Uniót.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Rumjana Bacsarova bolgár miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a menedékkérők áthelyezéséről már megszületett a közösségi döntés, azon legföljebb javítani lehet. Szerinte a rendelet gyengéje, hogy a migránsokat olyan országokba próbálja letelepíteni, ahová azok nem szeretnének beköltözni.

„Úgy vélem, hogy a migrációról rendezett rendkívül tendenciózus »nemzeti konzultáció« után Orbán egyértelmű eredményre számít, hisz egyébként is általa helyesnek nevezett irányba tolja a választópolgárokat" — nyilatkozta a Népszabadságnak Frank Engel luxemburgi kereszténydemokrata képviselő, aki azon kevés néppárti közé tartozik, aki rendszeresen bírálja az Orbán kormányt. „Európai politikákról nemzeti referendumot tartani nem csak kontraproduktív, de valójában megkerüli a felelősséget, amelyet az egyes kormányok viselnek azok alakításában. Ez a népszavazási ötlet újabb sajnálatos bizonyítéka annak, hogy Orbán a saját programját akarja Európára erőltetni, és egyre több követőre talál Közép-Európában. Ha ez szerinte »Ausztria-Magyarország újratöltve«, akkor a Félelem és az Elutasítás Birodalma éppoly tündöklően fog összeomlani, mint eredeti Habsburg változata száz évvel ezelőtt".

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Birgit Sippel német szociáldemokrata képviselő, az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának szocialista szóvivője lapunknak azt nyilatkozta: a magyar népszavazás a háború, az Iszlám Állam, a bombák, a kínzás és az éhezés elől menekülő emberek iránt viselt „közös felelősségünket" tagadja meg. „Orbán úr kínos és támogathatatlan játékot játszik a szenvedő emberek és a szomszédos országok kárára, akiket egyébként sokáig kioktatott, és akiket most a sorsukra hagyunk" – tette hozzá Sippel.

Sophie In't Veld holland liberális képviselő, az EP állampolgári jogi bizottságának egyik alelnöke a Népszabadságnak azt mondta: „Minden tagállam szíve joga eldönteni, hogy milyen nemzeti eljárásokat alkalmazva alakítja ki a hivatalos álláspontját. A népszavazás és a parlamenti szavazás egyaránt megfelel a célnak. De ha egy ország úgy dönt, hogy megszegi a törvényt, akkor kötelezettségszegési eljárást indítanak ellene. Minden tagállamot köteleznek az Európai Unió törvényei."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.