galéria megtekintése

Orbán velünk üzeni: Matolcsy védett

Mivel hétfőn a Parlamentben nem sikerült megkérdeznünk Orbán Viktort a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak viselt dolgairól, kedden más módon próbálkoztunk: a Népszabadság szegedi tudósítója bejelentkezett Békéscsabán az Okos Városok program keddi szerződéskötő ceremóniájára és az azt követő sajtótájékoztatóra, hátha ott megismerhetjük a kormányfő véleményét. Harangi Zsuzsa, a békéscsabai önkormányzat sajtóreferense jelezte, segíthet, ha elküldjük írásban a kérdéseket. Megtettük. Akkor is csak annyit ígért, feltehetjük a kérdéseket a sajtótájékoztatón, ha szót kapunk.

Orbán a békéscsabai polgármester mellett még hallgatott
Orbán a békéscsabai polgármester mellett még hallgatott
Lehoczky Péter

Kezdetben fél 4-re hirdették az ünnepélyes ceremóniát, ám a miniszterelnök késve érkezett, majd sokáig tárgyalt a város és a térség vezetőivel. Jelen volt a kíséretében Lázár János kancelláriaminiszter és Vantara Gyula volt békéscsabai polgármester, megyei fejlesztési biztos is. Nemcsak az újságírókat várakoztatták, a díszterem tele volt megrendelt tömeggel – helyi kollégák szerint kirendelt városházi dolgozók, megbízás reményében arcfürdőző helyi vállalkozók, sportegyesület-tulajdonosok várták, hogy megtapsolhassák Magyarország már a választási kampányra sandítva ígérő miniszterelnökét. (A rendezvényen szó esett egyebek mellett arról, hogy még az idén megkezdik az M44-es autópálya építését, de lesz pénz feldolgozóüzemekre, sportra és Munkácsy-brandépítésre is.) Végül három – láthatólag előre kijelölt – helyi médium képviselője tehetett fel kérdést a népes hallgatóság előtt. Már azt hittük, hiába leveleztünk illedelmesen, és valóban, a népség, katonaság előtt nem is kaptunk szót. Ám a miniszterelnök odament a díszteremben lapunk szegedi tudósítójához, és felajánlotta, hogy lefelé menet felteheti a kérdéseit.

 

Az MNB alapítványainak nyilvánosságra került tevékenységéről érdeklődtünk. Tudott-e arról a miniszterelnök, hogy mire költik ezeket a hatalmas alapítványi összegeket, és ha tudott róla, miért támogatta, hogy titkosítsák az adatokat erről? Megemlítettük, hogy kollégáinkat emiatt a kérdés miatt kitiltották a Parlamentből. Orbán erre nem reagált, a kérdésre viszont azt mondta:

– A magyar alkotmány és a nemzeti bankról szóló törvény garantálja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Ezt én tiszteletben tartottam, és most is tiszteletben tartom. Ezért nem foglalkozom ezzel a kérdéssel.

– Mégiscsak kellett foglalkoznia, hiszen visszaadta az Alkotmánybíróság, és meg kellett változtatni a törvényt – vetettük ellen.

– Igen, de mi alkottuk meg a nemzeti bankról szóló törvényt is. Törvényt kell alkotni – felelte Orbán.

– Matolcsy Györgyben megingott-e a bizalma a napvilágra került információk alapján?

– Ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzék – válaszolta nevetve a miniszterelnök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.