galéria megtekintése

Eddig titkolták, de Orbán veje mindent visz

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 04. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Szándéknyilatkozatban kötelezte magát a keszthelyi kikötő eladására a város önkormányzata. A vevő a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég, amely tavaly év végén vette át a terület működtetését.

A keszthelyi önkormányzat értékesítené a helyi Phoenix vitorláskikötő területét a bérlőként nemrég már kerítésen belülre került Tiborcz István és társai érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak – tudta meg a Népszabadság.

Az önkormányzat vállalta az „aktuális forgalmi értéken” történő értékesítést is
Az önkormányzat vállalta az „aktuális forgalmi értéken” történő értékesítést is
Kurucz Árpád / Népszabadság

Amint arról korábban beszámoltunk, a mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez kötődő Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. tavaly decemberben írt alá szerződést a helyhatósággal a kikötőt üzemeltető cég hétmillió forintos megvásárlásáról, valamint a város tulajdonában lévő 7600 négyzetméteres terület 15 éves bérléséről, ami nettó 53,9 millió forint. Ezt követően a kikötőüzemeltető társasággal szerzett opcióval élve Tiborczék megvásárolták a Balatoni Hajózási Zrt.-től a területen álló épületeket és eszközöket nettó 330 millió forintért.

 

Az ügyletről elsőként hírt adó Átlátszó oknyomozó portál kérésére a keszthelyi önkormányzat korábban elküldte a megállapodást, a közzétett iratokból azonban hiányzott az egyik melléklet. Lapunk megkapta a hiányzó oldalt, amelyből kiderül, Keszthely decemberben nem „csak” bérbe adta a vitorláskikötő területét, hanem elkötelezte magát az ingatlan értékesítése mellett.

Habkönnyű üzlet

Tiborcz rendkívül kedvező feltételekkel szerezte meg a keszthelyi kikötő bérleti jogát. Hogy milyen jó üzletet kötött, arra egy alsóörsi bérbeadás is fényt vetett.

A szerződéshez csatolt szándéknyilatkozat szerint ugyanis Keszthely – a vízpart rehabilitációs tanulmányterve módosításának minisztériumi elfogadása után – a kikötő és a környezetét adó, különböző helyrajzi számú parti telkek területét összevonja, majd ebből forgalomképessé tesz nyolcezer négyzetméternyi területet.

A nyilatkozatból kiderül, hogy ez magában foglalja majd a Tiborczék által a Balatoni Hajózási Zrt.-től megszerzett épületek – így például snackbár, fürdőház – területét, vagyis nagy valószínűséggel a kikötő földterületét veheti meg a miniszterelnök vejének érdekeltsége. A keszthelyi polgármester, Ruzsics Ferenc és a helyi jegyző által december 10-én aláírt nyilatkozat ugyanis leszögezi, az önkormányzat vállalja, hogy a telekátalakítás után létrejövő ingatlant a kikötőben lévő felépítmények elővásárlási joggal rendelkező tulajdonosa – ez a Tiborczékhoz tartozó Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. – részére értékesíti „az aktuális forgalmi értéken”. Az önkormányzat szerint erre a vitorláskikötő üzemeltetése és a hozzá kapcsolódó feladatok ellátása érdekében van szükség.

2013. szeptember 17.: Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvője. Jó partik
2013. szeptember 17.: Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvője. Jó partik
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tiborczék kalandos úton vitorláztak be a keszthelyi kikötőbe. A Phoenixet korábban a Balatoni Hajózási Zrt. üzemeltette, ám a veszteségekre hivatkozva a kikötő bezárását tervezte, ezért a város egy önkormányzati tulajdonú céggel 2012-től átvette az üzemeltetést. A megállapodás része volt az épületek megvásárlására szóló opció azzal, hogy ha 2014 végéig nem venné meg a város az ingatlanokat, akkor 50 milliós kötbért kell fizetnie.

A határidőhöz közeledve felgyorsultak az események: Keszthely december 9-én bejelentette, hogy az önkormányzati cég él az opciós joggal, majd a következő napon szerződést kötöttek Tiborczékkal a társaság eladásáról. A városi kikötőüzemeltető cég eladásánál azért nem volt szükség pályáztatásra, mert azt csak 25 millió forint felett írja elő jogszabály, míg a vételárat az említett hétmillióban határozták meg – és így kerülhetett legvégül a közvagyon igen kedvező áron magántulajdonba Tiborczékhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.