galéria megtekintése

Az NNI sem boldogult a csabdi-tükröspusztai falopással

   

A természetkárosítás gyanújával indult eljárást 2014. május 22-én megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda, míg a falopás ügyében az eljárás felfüggesztéséről határozott – ezt a szűkszavú írásos választ kaptuk a rendőrség sajtószolgálatától arra a kérdésünkre, hol tart a nyomozás a Tiborcz-birtok tőszomszédágában a múlt év elején történt falopás ügyében.

Lapunk még tavaly, Ferenczi Krisztina cikkében számolt be arról, hogy ismeretlenek nagy mennyiségű fát vágtak ki a tulajdonosok és az erdészeti igazgatóság tudta és engedélye nélkül a Csabdi-Tükröspusztán lévő Tiborcz-birtok tőszomszédságában, a Tiborcz Eszter által elnyert 157 hektár állami föld két szántója közt fekvő 1,6 hektáros, magántulajdonban lévő területen.

 

Munkatársunk annak idején látta a tetthelyen az illegálisan kivágott fa elszállításához használt traktort, amit meg is örökített. Ugyanaz a mezőgazdasági gép volt látható később a Story Magazinban is egy, az Orbán Viktor lánya és Tiborcz István lakodalmáról Tükröspusztán készült felvételen. A traktor a miniszterelnök 27 éves vejének a többségi tulajdonában lévő családi vállalkozás, az ES Hungary Kft. tulajdona.

Az illegális fakivágás és a kivágott fa eltulajdonítása miatt tett feljelentés alapján előbb a Bicskei Rendőrkapitányságnak kellett volna nyomoznia, de onnan az ügy „átkerült" a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra. Onnan pedig tovább, a megyéken és országhatárokon át nyúló szervezett bűnözés elleni hatékony fellépésre, a bonyolult, komoly szakmai felkészültséget igénylő ügyek felderítésére felállított Nemzeti Nyomozó Irodára. De még a magyar FBI-ként is emlegetett legfőbb bűnügyi nyomozóhatóság sem akadt a tolvajok nyomára – legalábbis eddig.

A rendőrség közlése alapján az ügyben tett feljelentés szerint ismeretlenek a Bicske 0600 helyrajzi számon nyilvántartott 82/A erdészeti azonosító számú erdőrészletben 2013. február 19-ét megelőzően ismeretlenek engedély nélkül nagy mennyiségű fát vágtak ki, melynek egy részét szintén ismeretlenek eltulajdonították.

A több mint egy éves nyomozás végül nem járt eredménnyel. Az NNI sem tudta azonosítani és felelősségre vonni a fatolvajokat. Bár az a tény, hogy a falopási ügyben a nyomozást felfüggesztették ad némi reményt arra, hogy ha az elkövetőkre vonatkozó információt kap az NNI, elvileg még folytatódhat a nyomozás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.