galéria megtekintése

Orbán Matyóföldön

1 komment


Csuhaj Ildikó

A kilencosztályos általános iskola szerintük is váratlan gondolata, a nemlétező egészségügyi reform, a Merkel- és a Putyin-látogatás, illetve a kormány–RTL-alku titkai érdeklik legjobban a borsodi Zsóryfürdőn, a szezonnyitó Fidesz–KDNP-frakcióülésen a kormánypárti honatyákat. A miniszterelnök késve érkezett a Balneo Hotelbe, mert több mint féléves mosolyszünet után interjút adott Mezőkövesden a Hír TV-nek.

„Még mindig ő a legjobb! Remélem, hogy lesz elég bátor és ellenáll a nyugati nyomásnak – Magyarország érdekében – Putyin elnökkel!”, „Hála Istennek, többen mosolygunk rá, mint gondolná!!!” kontra „Mennyi agymosott ember kommentelget!” – ilyen és ehhez hasonló kommenteket lehet olvasni Orbán hivatalos Facebook-oldalán, ahol a miniszterelnök délután fél 5-kor posztolt egy fotót Mezőkövesdről, gazdasági államtitkára, Tállai András „felségterületéről” Megérkeztünk Matyóföldre címmel.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A képen a miniszterelnök testőrök és kísérők nélkül, öltönyben, zsebre dugott kézzel áll az utcán, mosolygó helyiek között.

 

Miniszterelnöki interjú kilenc hónap után

A miniszterelnök negyed hétkor érkezett meg a Fidesz–KDNP-frakcióülés színhelyére, a Balneo Zsory Thermal & Wellness Hotelbe, az autójával suhanva el a szálloda sorompójánál várakozó újságírók mellett. A sorompón túl a szervizúton egészen a szálloda bejáratáig hajtott fel, és ott szállt ki.

Érkezése előtt a hírek szerint a mezőkövesdi polgármesteri hivatalban előzetes interjút adott a Hír TV-nek. Ezen a már Zsóryfürdőn lévő honatyák is csodálkoztak kicsit, hiszen a miniszterelnök utoljára tavaly szerepelt a Hír TV-ben májusban, az európai parlamenti választások előtt, és szakítva a tradíciókkal, sem októberben az önkormányzati választások előtt nem tisztelte meg a Simicska-médiabirodalomhoz tartozó televíziót, de karácsony előtt a Magyar Nemzetben sem jelent meg a szokásos Csermely-interjú a miniszterelnökkel. Volt is, aki fordulatnak nevezte az Orbán–Simicska-hadviselésben, hogy a Hír TV este, a zsóryfürdői frakcióvacsora alatt sugározza az Orbán-interjút.

A tavaszi parlamenti szezont előkészítő frakcióülés – ahogy azt a fideszes és kereszténydemokrata politikusok már megszokták – Orbán politikai helyzetértékelésével kezdődik, a képviselők úgy hallották, hogy kilenc órakor, így a miniszterelnöki beszéd, a honatyák kérdéseivel és a válaszokkal valószínűleg ezúttal is késő éjszakába nyúlik.

Rogán Antal frakcióvezető még Orbán érkezése előtt a megélhetési bevándorlás visszaszorítását nevezte a kihelyezett frakciótanácskozás legfontosabb napirendi pontjának a hotel előtt egy sajtótájékoztatón. A politikus Zsóryfürdőn is megismételte, hogy már az elmúlt két évben is jelentősen megnőtt a Magyarországon magukat menekültként bejelentők aránya, de a januári adat különösen riasztó, ugyanis míg tavaly egész évben 42 ezer menekültkérelem érkezett, addig az év első hónapjában már 14 ezer. Ezért minél előbb dönteni kell a megélhetési bevándorlás visszaszorítását szolgáló lépésekről – közölte.

Emellett az MTI jelentése szerint téma lesz a frakcióülésen a bankok elszámoltatásának végrehajtása és a nemzeti közműszolgáltató felállítása. Ezzel kapcsolatban Rogán megjegyezte, a nemzeti közműcég felállításáig – a rezsicsökkentés érdekében – maradnak a szabályozott energiaárak, annak ellenére, hogy az Európai Unió és a brüsszeli bizottság „nem először helyezte nyomás alá” a magyar kormányt a szabályozott energiaárak ügyében. „Ebben nem fogunk engedni mindaddig, amíg a nemzeti közműszolgáltató fel nem áll, és nem lesz biztosítéka a rezsicsökkentéssel elért eredmények további fennmaradásának” – közölte Rogán.

A honatyák a nemlétező egészségügyi reformra is kíváncsiak

Napirenden lesznek továbbá oktatási és egészségügyi kérdések is, de Rogán konkrét döntéseket ezek ügyében nem vár a frakcióülésen. Szerinte meg kell vitatni az általános iskolai képzés minőségének javítását és a szakképzés helyzetét, valamint tárgyalni kell arról is, hogy a felsőoktatásban minél kisebb legyen a leszakadók aránya. Az általános iskolai képzés időtartamának Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök által felvetett meghosszabbításáról is fognak beszélni – tette hozzá, azaz, hogy a jelenlegi nyolc helyett kilencéves legyen az általános iskola. „Váratlan gondolat” – kommentálták a kilencéves általános iskolás terveket kormánypárti honatyák.

Az egészségügy helyzetével kapcsolatosan még kritikusabban fogalmaztak. Az egyik ismert kormánypárti politikus munkatársunknak azt mondta, a fideszesek és a kereszténydemokraták is elégedetlenek a „nemlétező” egészségügyi reformmal. „Ez nem jelenti azt, hogy Zombor Gábor államtitkárnak távoznia kell, de gyorsítás szükséges” – tették hozzá, nem titkolva, komoly feszültséget okozhat a soraikban, ha a kormány egy-egy nagy megyei kórházban gondolkodik, más kórházak rovására.

Az egészségüggyel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, arról szeretnének javaslatokat hallani a kormánytól, hogyan lehet elérni, hogy Magyarországon „a betegügy helyett egészségügyről lehessen beszélni”.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A lapunknak nyilatkozó fideszes és kereszténydemokrata képviselők számítanak rá, hogy Orbán beszámol a Merkel-vizitről (a zárt ajtók mögött elhangzottakról) és a Putyin-látogatás kulisszatitkairól is. Az is érdekli a kormánypárti honatyákat (akiknek komoly kétségeik vannak a felől, hogy az RTL Híradó visszatér a bulvárhírekhez), hogy miről szól a kormány–RTL-alku, és valóban a berlini kancellária nyomására született-e meg. Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter kedd este nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy Mezőkövesden beszámol a reklámadó mérséklését célzó javaslatról.

Rogán Antal viszont a reklámadó mértékéről sem számít döntésre a mezőkövesdi tanácskozáson, a kormánypárti képviselők pedig „forradalmi” bejelentésekre nem számítanak Mezőkövesden – árulták el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.