galéria megtekintése

„A magyar ember politikailag inkorrekt”

36 komment

NOL

A miniszterelnök a Várkert Bazárban értékelte az évet, és elsősorban saját táborához szólt, hiszen vasárnap Veszprémben a jobboldaliak maradtak otthon. Orbán éppen ezért riadót fújt, azt mondta, nem ülhetnek a babérjaikon. Beszédét sem a megszokott módon zárta, változtatott zárszaván, most a Jó reggelt, Magyarország, jó reggelt, magyarok! fordulattal köszönt el a hallgatóságtól a korábban megszokott Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! szlogen helyett.

Orbán Viktor péntek délután megtartotta a tizenhetedik országértékelőjét. A miniszterelnök ezúttal nem a Pesti Vigadóban vagy a Millenárison, hanem (a választások előtt többször is átadott) budai Várkert Bazárban beszélt az övéi előtt.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az eseményt hagyományosan a Balog Zoltán által irányított Polgári Magyarországért Együttműködés Egyesület szervezte, a vendégek soraiban pedig a kormányoldalhoz, a konzervatív/polgári holdudvarhoz sorolt közéleti személyiségek ültek, a képviselők, kormánytagok mellett.

 

A beszéd előtt a kormányoldalon is azt várták, hogy a miniszterelnök mondjon "valamit", volt aki – minden konkrét információ nélkül – arra tippelt (hangsúlyozottan ötlet szinten) hogy lehetnek olyan bejelentések, melyek például az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről szólnak, vagy közérzetjavító tervekről, esetleg nagy nemzetmozgósító célról.

Ehhez később azt tették hozzá, hogy az „országos mozgósításnál” is komolyabb kihívás Orbán Viktor számára a saját, legelkötelezettebb szimpatizánsi kör megőrzése, két okból is: egyrészt a Simicska–Orbán-háború nyilvános „végjátéka” összezavarodottságot okozott a jobboldalon. Másrészt az Orbán-táborban is nagyon sokan érzik igaznak Navracsics Tibor nyilatkozatát a polgári Magyarország elvesztéséről. A polgári eszmény elvesztése témakörben a Magyar Nemzet Az agytröszt című vezércikkében egy hete azt írta: G. Fodor Gábor atombombát dobott a polgári-keresztény értékrendet magáénak tudó emberek sokaságára. A kifejezés nem túlzás, mert ha igaz, amit G. Fodor állít, akkor az alapjaiban rengetheti meg a polgári-keresztény kormányzásba és politikába vetett hitet. Teljesen szétverheti azt az érték- és szimbólumrendszert, amely nagyon sok jóérzésű ember sajátja. És amit – tegyük hozzá – a Fidesz alaptáborának tagjai is magukénak vallanak, s ami oly sok viszály után is egyben tartja őket. GFG hidegvérrel leszögezi: „a jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a polgári Magyarország hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még mindig azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt."

Ehhez képest nézzük, mit is mondott Orbán Viktor beszédében.

Évértékelő percről percre 

16:10 A szerkesztőségi gyorsértékelés szerint talán ez volt 26 év leghalványabb Orbán-beszéde. Pártkongresszuson is gyenge lett volna, nemhogy évértékelőnek.

16:01 Az évértékelő ezzel véget ér. Ami azt illeti, egy kicsit vérszegény volt. Annyira nem rossz, amennyire a közönség unta, de mintha mindenki tudta volna, hogy mikor nevessen és mikor tapsoljon.

16:00 Jó reggelt, Magyarország, jó reggel, magyarok – ébreszt zárszóként.

15:59 A Népszabadság szeretne díjat alapítani azoknak a politikusoknak és újságíróknak, akik kihagyják a vasárnapi veszprémi választás győztesének, Kész Zoltánnak a nevéből űzött szójátékokat.

15:58 A miniszterelnök riadót fúj. A demokráciában nincs végleges győzelem. Meg kell küzdeni a polgári Magyarországért. Harcolni pedig csak együtt lehet, nem egymás ellen – utal a Fideszen belüli urizálás-vitára. 

15:58 Ne üljünk a babérjainkon. Tápászkodjunk fel a karosszékünkből.

15:57 Ez már a nyílt populizmus. Ha nem leszünk észnél, azok fognak korruptnak nevezni, akik szétlopták az országot.

15:55 A választási törvény működik, mert megadja az esélyt az esélytelenebbnek is. Győzött a független szocialista jelölt. Elesett a kétharmad, örülhetnek a Nyugaton, ahol az a jó demokrata, aki veszít. Hogy stílszerű legyek, ez kész vicc – teszi hozzá. 

15:54 Simán vesztettünk – tér át a veszprémi kudarcra.

15:52 A háromgyermekes fogorvosnővel, Lubics Szilviával példálózik, aki ötször végigfutotta a Spartathlont. A nevét nem mondja ki.

15:51 BREAKING NEWS: Vajna ébren van.

15:50 A keményen dolgozó magyarok százezreit is be kell engedni a polgári társadalomba, de nem a segélyosztásra szorítkozó szocialisták módján, hanem a versenyképesség növelésével.

15:49 Meg kell védeni a keményen dolgozó magyarokat azoktól, akik becsapják őket. Végigvisszük a bankok elszámoltatását, a „mégoly körmönfont” brüsszeli szándékok ellenére is. 

15:47 Ezért nőni fog a két gyermek után járó kedvezmény, életpályaprogram lesz és új szakmunkásképző rendszer.

15:46 Orbán a Munkáspárt szavazóira hajt. Hatalmas tömeg van még távol a sikertől. A következő éveknek a keményen dolgozó melósokról kell szólnia. Ezt emlegeti egyébként David Cameron brit miniszterelnök is, aki azonban nem Thürmer Gyula híveire, hanem a parlamenti ellenzéki brit Munkáspárt szavazóira hajt.

15:44 Felidézi az egyik beszélgetését Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, jelenlegi elnökkel, akitől egyszer megkérdezte, miért akkora a nemzetközi feszültség az országa körül. Erdogan – akit autokrata törekvései miatt kritizálnak sokan – erre azt mondta, azért, mert „mindenki pasa akar lenni” a maga hazájában. Aha. Mi se leszünk gyarmat.

15:43 A nyugdíjak meg úgy nőttek, mintha már lenne 13. havi is.

15:42 Ne járjunk úgy, mint a székely Józsi bácsi. „Mindenhez ért?” „Mindenhez is.”

15:40 Nőtt a bolti forgalom és a turizmus is, az előbbi 5,2 százalékkal. Tizennégy százalékkal több a beruházás.

15:39 27 910 milliárdnyi vagyon van a magyarok kezében.

15:38 Gazdasági adatok következnek. Nem nőttek az árak, a GDP 3 és fél százalékos növekedése az Európa Unió élvonalába repített minket. 236 milliárd forinttal több maradt tavaly a családoknál, és nem sikk, hogy valaki eltitkolja vagy bevallja a jövedelmét.

15:37 210 ezerrel dolgoztak többen tavaly, mint egy évvel korábban.

15:35 Az elemzők vakaróztak a magyar megoldásokon.  A devizahitelek forintosítását Matolcsy Györgynek, az MNB „kormányzójának” köszöni meg.

15:33  „Életes” tények jönnek. Több a magyar. A teljes termékenységi arányszám 2013-ban 1,41 volt. 2010 óta folyamatosan nő a házasságok száma, 1954 óta nem volt ilyen kevés terhesség-megszakítás.

15:32 Egy kis engedmény. Hogy van-e magyar modell, arról az utókor dönthet. Köszönjük is az utókor nevében.

15:31 Vajna időközben felébredt. Aztán újra elaludt.

15:29 A magyar ember természeténél fogva inkorrekt, vagyis nem vesztette el a józan eszét.

15:28 „Aki nem dönt, annak a sorsáról döntenek. Elengedtünk a megszorításokat, a multikulturalizmus eszmét, elengedtük a liberalizmust. Vállaltuk a támadást és a politikai korrektséget."

15:27 A kezdeményező külpolitikához végrehajtottuk a szükséges személyi változásokat. A világ értékelni fogja ezt és a gazdasági sikert is.

15:25 Andy Vajna itt elaludt. A hollywoodi producert és filmügyi kormánybiztost az ATV kapta el szundítás közben, a köztelevízió kamerájának nem volt meg az epizód.

15:25 2010-ben alkalmazkodó külpolitikát folytattunk. Orbán megköszöni Martonyi János volt külügyminiszternek, hogy ezt levezényelte.

15:24 Szuverén külpolitika vagy hadsereg vagy sikeres gazdaság kell hozzá. Hadsereg ehhez nincs, bár Közép-Európában fegyverkezés zajlik.

15:23 Magyarország elkötelezett EU- és NATO-tag. Biztos hely egy bizonytalan világban.

15:22 Minderre lehetetlen liberális keretek között válaszolni. Hogyan szerezhetjük vissza a közös európai hazát?

15:20 Európa keleti felén fegyverek ropognak, délen ott a megszorítások miatti anarchia, nyugaton pedig a bevándorlás.

15:17 Nem vagyunk szentek. Vannak érdekeink és elfogultságaink, de egy tekintetben nem hibázhatunk. Az egyéni érdek nem kerülhet a haza szolgálata elé. Ne azzal törődjünk, hogy Isten a mi oldalunkon áll-e, mi álljunk Isten oldalán.

15:16 Több önbizalmat – mondja Balognak, ami az okoskodó elemzőket illeti, akik szerint a polgári Magyarország politikai termék. A minisztert barátjának nevezi, és megemlíti, hogy református lelkész is.

15:15 Orbán beszél.

15:12 Orbán lekéste a kezdést. Utána hét perccel futott be.

15:10 „A polgári kormányzás személyes, becsületbeli ügy. Még mindig van elszámolnivalónk a kommunizmus örökségével.”

15:08 Okos és okoskodó politikai elemzőkkel szemben a tévedők közé tartozunk – vág oda a miniszter GFG-nek.

15:07 Balog Zoltán humánminiszter köszön be, többek között egy Schmitt Pál elnök úr" – mondja többek között. Elmondása szerint az évértékelő a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvénye.

15:01 A hvg szerint két hete még úgy volt, hogy Orbán a mondanivalója egyharmadát a külpolitikának, még egyharmadát pedig a belpolitikának szenteli. Ezt írta felül a veszprémi választás és Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásának a negatív visszhangja.

14:55 A Várkert Bazárban gyűlnek az illusztris vendégek. Kövér László és Schmitt Pál egymás mellett ül. Látni Orbán szerencsés vejét, Tiborcz Istvánt is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.