galéria megtekintése

Orbánék nagy győzelemre és több mint négymillió emberre számítanak

90 komment


Csuhaj Ildikó

A miniszterelnök úgy számol: eredményes lesz a kvótareferendum. Egyre több közvélemény-kutató jut erre a következtetésre.

Orbán Viktor szerint nem kérdés, hogy érvényes lesz a kötelező menekültkvótáról általa kezdeményezett október 2-i népszavazás, azaz a választásra jogosultak fele – körülbelül 4 millió 146 ezer ember – voksol majd.

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint a várható érvényességet a miniszterelnök a nyári szünet előtti utolsó kormányzati megbeszéléseken sem kérdőjelezte meg. S noha tavasszal és a nyár elején rajta kívül még szinte minden kormánytag szkeptikus volt, a közvélemény-kutatási eredményeket látva egyre többen váltak bizakodóvá. A 2008-as szociális népszavazás mozgósító kampánya sem volt erőteljesebb a mostaninál, de akkor egyrészt az emberek pénztárcájáról volt szó, másrészt a Gyurcsány-kormány ellen is sokan szavaztak, így lett meg épphogy az 50 százalékos részvétel – emlékeztetnek a kormányoldalon. Akkor 82-84 százalék válaszolt a Fidesz igényei­nek megfelelően.

Hasonló arány most majdhogynem kudarc lenne az Orbán-kormány számára, feltéve hogy ezzel párhuzamosan nem járulnak az urnákhoz több mint négymillióan. Információink szerint a kormányoldalon arra számítanak, hogy

 
90 százalék fölött lesz a nemek, azaz a betelepítési kvótát elutasítók aránya.

A kormányfő Tusnádfürdőn azt mondta, hogy akik nem vesznek részt a referendumon, azokra bízzák a döntést, akik elmennek szavazni. Egy kormányzati szereplő pedig tegnap úgy fogalmazott munkatársuknak: valójában szinte tét nélküli a népszavazás a számukra, politikailag ugyanis semmiképp sem lesz belőle bukás. Nagy győzelem lenne, ha sikerülne az érvényességi küszöböt átlépni, de az is győzelemnek számít majd, ha elsöprő, azaz 90 százalék fölötti lesz a nem szavazatok aránya. A kormányzati belső mérések szerint mindkét verzióra van esély.

Plakátözön Budapesten. Biztosra mennek
Plakátözön Budapesten. Biztosra mennek
Földi D. Attila / Népszabadság

Vannak azonban kevésbé reménykeltő hírek is a kormányoldalon. Lapunk úgy tudja, egy a déli határhoz közeli választókerületből olyan jelentés érkezett, amely szerint a 80 ezer választásra jogosult közül mindössze

35 ezer készül szavazni október 2-án.

Igaz, a forrásunk hozzátette: ez csak a Fidesz-tábor hajlandóságát tükrözi, de a Jobbik-szavazók voksaira, sőt a balliberális ellenzék pártjait támogatók egy részének szavazatára is lehet számítani. Másrészt úgy kalkulálnak: egy újabb terrorakció vagy merénylet további 20 százaléknyi szavazót is mozgósíthat. A rend kedvéért persze hozzáteszik: ilyen áron nem szeretnék elérni az érvényességet.

A határon túliak és a külföldön dolgozók is több százezren vannak, és segítené az érvényességi küszöb elérését, ha a kormányoldal változtatna a választási eljárási szabályokon, azaz a külföldön élők is szavazhatnának levélben. Az Orbán-kormány viszont szemernyi kockázatot sem vállal. Egy mostani változtatás nyomán ugyanis a parlamenti választásokon is általános lenne a levélben való szavazás külföldről, az pedig adott esetben a Fidesz 2018-as győzelmét is veszélyeztethetné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.