galéria megtekintése

Orbán és az „új hullámos ficsúrok” is téma a Fideszben

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Orbán Viktor tegnap Miskolcon látszólag megtagadta azt a Habony Árpádot, aki épp új médiabirodalmat épít neki. Valóban érzékelhető, hogy egyre kínosabb a kormányfőnek a tanácsadója. Orbán Viktor hosszú idő után most azzal szembesül: már vannak olyanok, akik szerint az ő személye is tehertétel.

A tapolcai vereség után a jobboldalon már nem csak az a kérdés, ami a Fideszt és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnököt illeti, hogy a „szerelem kihűlt” és „elszállt a lélek”. A nagy érzelmi telítettségű Bencsik András- és Bayer Zsolt-féle kijelentéseken túl már megjelenik a jövőről való gondolkodásban az is, hogy elindulhat-e felfelé a Fidesz népszerűsége, ahogyan a miniszterelnök várja, lehet-e vezetésével 2018-ban újra választást nyerni. Egyáltalán: hol lesz Orbán Viktor 2018-ban? Tény ugyanakkor, hogy távozásáról szóló vagy azt szorgalmazó elemzések nincsenek, de kétségkívül vannak rossz érzések azzal kapcsolatban, hogy Orbán tehertétellé vált-e már a jobboldal számára.

Régi harmónia: Orbán Viktor és Habony Árpád
Régi harmónia: Orbán Viktor és Habony Árpád
Reviczky Zsolt

A 2006-os elveszített választás után a Schmidt Mária által szervezett „szupertitkos” találkozókon Budán, a XXI. Század Intézet kertjében már egy új Fideszről értekeztek vezető párttagok – Orbán Viktor nélkül. Kósa Lajos nyilvánosan is „csörgődobos sámánnak” nevezte a pártelnököt, felvetve, hogy ki lesz a törzsfőnök.

 

A politikai helyzetértékeléseknek a Schmidt Mária ante portas című Magyar Nemzet-cikk vetett véget, megüzenve: a trónkövetelők esélytelenek. Áder János ezek után pedig brüsszeli száműzetésbe kényszerült. Amikor pedig a Fidesz-elnökség tagjai megpróbálták rábeszélni Orbánt, hogy egy időre távozzon Brüsszelbe, a válasza az volt, hogy nem megy el, és állítólag az is elhangzott a részéről, hogy

„nálam van a kasszakulcs”.

A kasszakulcs most talán még jobban nála van, mint valaha, a parlamenti többség és a gazdasági érdekháló működik.

POLIGRÁF: ORBÁN VIKTOR LEVAKARNÁ MAGÁRÓL HABONY ÁRPÁDOT

Ön ezt elhiszi a miniszterelnöknek?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

A Tölgyessy Péter által definiált fideszes „zárt szerzetesi férfiközösség” azonban már a múlt homályába vész, a politikai kormányzás epicentruma a miniszterelnök, nincs más hatalmi centrum, a Fidesz-elnökség sem az. Közben a legelkötelezettebb jobboldaliak számára is megnehezíti a miniszterelnökhöz való viszonyulást a korrupciós vádak szünet nélküli örvénylése, a városi legendák a külföldi bankszámlákról és az orbáni hatalomgyakorlás „keleties természete”. Konkrétan az, hogy erkölcsi dimenziót próbálnak adni Simicska Lajos kiszorításának, miközben „a család”, vagyis Tiborcz István csillaga folyamatosan emelkedik, 2014-ben már 3,8 milliárd forint közbeszerzést nyert el az Orbán Ráhel férje érdekeltségéhez tartozó Elios. A stadionépítési és focilázzal szemben is ambivalens a jobboldali tábor. De sem ez, sem a Quaestor-botrány nem érte el a hitevesztettségnek azt a szintjét az Orbán-szimpatizánsok között, mint például Mészáros Lőrinc leplezetlen meggazdagodása.

A Habony-jelenség pedig már az Orbán-szekta tagjainál is „irritációs faktor”.

„A jobboldali tábor számára katarzist Habony Árpád kiebrudalása jelentene”

– mondták többen is a Népszabadságnak, összekapcsolva a Habony-jelenséget az urizálással, az „új hullámos ficsúrok” térnyerésével.

Orbán Viktor tegnap Miskolcon egy Habony Árpádnak, személyes stratégiai főtanácsadójának a szerepére és fizetésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy „ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népesség-nyilvántartóhoz”. Utóbb hozzátette: semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll Habonnyal, s nem is fog. Nem is tud mit kezdeni azzal, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát, vagy annak nevezik az újságok.

Mindezt a lapunknak nyilatkozó jobboldaliak végtelenül cinikusnak minősítették. Érezhető, hogy a miniszterelnök számára is kínos Habony közelsége, valamivel el kellett intézni ezt a kérdést, és „ennyi tellett tőle”. De fideszesek szerint a közlés tartalma nyilvánvalóan nem igaz, hiszen „Habony az új Simicska”, és a miniszterelnök akaratából építi az új jobboldali médiaportfóliót. Egyikük azt mondta: „Félő, hogy a végén Orbán Viktor is a Habony Árpád által uralt médiabirodalom politikai terméke lesz.”

Minderre kormánytagok és fideszes politikusok részéről az a reakció: Orbánnak nincs alternatívája a jobboldalon, a politikai porondon pedig csak Don Quijoték állnak vele szemben. Kövér László szűk körben elismerte, hogy vannak hibák, de – idézték munkatársunknak a házelnököt – azért is áll mellette a végsőkig, mert szerinte a szabadságharcot vívó Orbán Viktor jelenleg az egyetlen garancia arra, hogy Magyarország nem lesz külső hatalom érdekszférája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.