galéria megtekintése

Orbán már annak is örül, hogy legalább felkerültünk a térképre

7 komment

Szürreálisnak nevezték fideszes politikusok azokat az előzetes hírmagyarázatokat, hogy Orbán Viktor Berlin rosszallása ellenére, Nyugat-ellenes szabadságharcát demonstrálva találkozik márciusban Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Népszabadságnak a magyar miniszterelnökkel közvetlen kapcsolatban lévő kormánypárti politikusok állították, Németország diplomáciai csatornán sem jelezte, hogy ellenezné a tavaszi Orbán-Putyin találkozót. Azért sem – magyarázták –, mert Berlin a külügyi terepen nem politikailag korrekt „Budapestet küldi előre".

A kapcsolat állítólag jobb, mint a protokoll megkövetel
A kapcsolat állítólag jobb, mint amit a protokoll megkövetel
Fabrizio Bensch / Reuters

A magyar miniszterelnök kínosabb nyilatkozatai a „teszterek"; ilyen az ukrán konfliktus–orosz szankciók ügye is. Szájer József fideszes EP-képviselő az ATV Szabad szemmel című műsorában arra a felvetésre, hogy Merkel február 2-án selyemzsinórt hoz-e Orbánnak, mosolygott. Azt állította: a német és a magyar álláspont „betűre megegyezik" az Oroszország elleni szankciók ügyében, de Budapest határozottabban tudja képviselni a szankciókkal szembeni kritikus álláspontot, mint Berlin.
A lapunknak nyilatkozó más fideszes politikusok tudomása szerint „nem jár messze a valóságtól", aki összefüggést vél felfedezni Merkel, illetve Putyin érkezése között.

Jóllehet az orosz elnök látogatása hangsúlyozottan „kultúrdiplomáciai jellegű" lesz. Forrásaink szerint Paksról, a Déli Áramlatról és az Oroszország elleni EU-s gazdasági szankciókról biztosan lesz szó a találkozón. Forrásaink azt nem tartották kizártnak, hogy az orosz elnök kedvezőbb gázárat ajánl adott esetben Magyarországnak, azt viszont a „nem reális" értékeléssel illették, hogy Magyarország ezért kész lenne megvétózni az Oroszország elleni uniós szankciók folytatását. Ez ugyanis drámai bizalomvesztést eredményezne EU- és NATO-körökben.

 
Putyin és Orbán tavaly az orosz elnök novo-ogarjevói rezidenciáján
Putyin és Orbán tavaly az orosz elnök novo-ogarjevói rezidenciáján
Yuri Kochetkov / Reuters

Másrészt Orbán a német álláspontot tekinti iránytűnek, annak ellenére is, hogy az „orosz medve" elvárása adott esetben meghatározza a magyar mozgásteret. A magyar diplomácia és Orbán a szövetségesi lojalitásnak is igyekszik megfelelni, ezért a Putyin-találkozó után is deklarálja, hogy Ukrajna területi szuverenitása sérthetetlen – mondták el lapunknak.

Bennfentes fideszesek értékelése szerint Merkel és Orbán kapcsolata jobb annál, mint amit a hivatalos diplomáciai protokoll megkövetel. Állítólag az októberi milánói informális EU-csúcson változott „szívélyesebbre" a német viszonyulás; akkor a német kancellár kezdeményezésére egyórás eszmecserét folytattak. (A Berlin–Budapest–Moszkva kapcsolatokat a kormányoldalon azzal a perszonális „vonallal" szokták nyomatékosítani, hogy a paksi projekt létrehozásában az egyik legbefolyásosabb német iparbáró, Klaus Mangold, a Daimler-Chrysler volt elnöke végig közvetített Putyin és Orbán között.)

A Merkel-látogatás kapcsán a magyar kormány számít arra, hogy a német kancellár megfogalmaz majd „valamilyen szintű" kritikát, de komoly demokrácia-vita lefolytatása állítólag Berlinnek már nem érdeke. Az óvatos módszereket alkalmazó német kancellár mindazonáltal rákényszerülhet Orbán bírálatára a kormányfő durva bevándorlásellenes tézisei miatt is.

Az energiaunió létrehozására tett lengyel javaslat esetén viszont Berlin számára fontos a magyar voks, mint ahogyan az is szerepet játszik a német–magyar kapcsolatok alakulásában, hogy Orbán már jelezte: követi azt a német elvet, hogy az uniós deficitszabályokat nem szabad fellazítani. Merkel – aki mindössze öt órát tölt Budapesten, és a Mazsihisz vezetőivel is találkozik – a magyar miniszterelnöknek az előzetesen kiszivárgott információk szerint szóba hozza a német cégeket is hátrányosan érintő intézkedéseket, például az áruházláncokat sújtó lépéseket.

Ha van is ellenérzés a magyar–orosz közeledéssel szemben, arról a németek nem adtak jelzést
Ha van is ellenérzés a magyar–orosz közeledéssel szemben, arról a németek nem adtak jelzést
Fabrizio Bensch / Reuters

Azt forrásaink egyelőre kérdésesnek nevezték, hogy a Merkel–Orbán-találkozón programpont lesz-e a reklámadó ügye. Van, aki ezt azért gondolja nyilvánvalónak, mert az RTL-részvények többségét birtokló Bertelsmann-csoport a német kormánynak is jelezte már az aggodalmait. Egy befolyásos fideszes tudomása szerint február elejéig nem lesz lényeges elmozdulás a kormány–RTL konfliktusban, noha a Fidesz már szeretné pacifikálni a helyzetet. És ha német részről figyelmeztetik is a magyar kormányt, „az nem kancellári, hanem német államtitkári szinten teszik" – mondta forrásunk.

Orbán szűk körben állítólag úgy fogalmazott a Merkel- és a Putyin-látogatás kapcsán, hogy ha lesznek is kellemetlen hazai és nemzetközi felhangok, ezek az események jelzik, hogy „felkerültünk a térképre".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.