galéria megtekintése

Orbán hadseregében csak altiszteket váltanak

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Orbán Viktor „hadseregében” minden miniszter és államtitkár csak katona. Így a személyi változások nem a menesztett kormányzati szereplők autonómiájáról, szakmai szuverenitásáról szólnak.

Ellenkezőleg, arról, hogy az illető hogyan tudott belesimulni a politikai kormányzás rendszerébe, és milyen hatásfokkal volt képes érvényt szerezni a miniszterelnöki akaratnak és végigvinni azt a portfólióján – mondták lapunknak.

Orbán Viktor és Németh Lászlóné – hamarosan eljöhet a búcsúkézcsók ideje is
Orbán Viktor és Németh Lászlóné – hamarosan eljöhet a búcsúkézcsók ideje is
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Általában a kormányátalakításról Orbán Viktor a nyár elején úgy fogalmazott: „...ez olyan, mint a drog. Az ember úgy érzi, hogy jó lenne kissé könnyedebbé tenni az estéjét, jó lenne lelökni a terhet a válláról, és hajlamos a legegyszerűbbnek tűnő utat választani, bevesz valami drogot, vagy megiszik egy egész üveg pálinkát, és legközelebb már nem is veszi észre, hogy automatikusan megint ezt a megoldást választja.”

 

A miniszterelnök azt egyértelművé tette, nem érzi időszerűnek egyetlen miniszter leváltását sem.

Több jelölt a NAV élére

S hogy az államtitkári soron milyen változások lehetségesek? A Magyar Közlönyben éppen tegnap jelent meg a köztársasági elnöki határozat Orbán Gábornak, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkárának a felmentéséről. Orbán Gábor augusztustól a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának lett a tagja. Az NGM-nél minden bizonnyal lesz még változás.

A Népszabadságnak kormányzati források megerősítették, hogy

Tállai András, a tárca általános államtitkára esélyes a NAV elnöki posztjára, Vida Ildikó helyére, de a hírekkel szemben Orbán Viktor még nem kérte fel,

„vannak más nevek is”. Az sem dőlt még el, hogy az adóhatóság a Varga Mihály vezette NGM szervezeti egységéhez tartozik-e majd, vagy Lázár János szuperminisztériuma, a Miniszterelnökség felügyeli a jövőben. Folyik a miniszterek versenyfutása a NAV-ért.Még az is nyitott, hogy a vám- és pénzügyőrség is a NAV része marad-e.

A Népszabadságot az NGM egyik befolyásos tisztségviselője úgy tájékoztatta: mozog a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Czomba Sándor széke is. Forrásunk elárulta, már a télen voltak a kormányzatban, akik Czomba Sándor elmozdításáért lobbiztak, de végül az államtitkár ellenlábasait fokozták le.

Belső hatalmi harcok

Viszont éppen a belső hatalmi harcokkal indokolták lapunknak, hogy

Maruzsa Zoltán távozhat a Balog Zoltán által irányított humáncsúcstárcától. A felsőoktatási helyettes államtitkár ilyen forgatókönyv esetén az Oktatási Hivatal elnöke lehet.

A Népszava írt arról februárban, hogy nagy a feszültség a felsőoktatásért felelős államtitkárságon, a szakemberek sorra állnak fel Maruzsa „tónusa”miatt. De akkor a lap azt jósolta, hogy Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár távozik.

Arra is emlékeztettek, hogy Palkovics László kinevezésekor eleve két évre vállalta a megbízatást, ráadásul „szembe kellett néznie helyettesének, Maruzsa Zoltánnak a politikai ambícióival”. Munkatársunknak most azt mondták, megerősödtek Palkovics László pozíciói helyettesével szemben. Volt, aki úgy hallotta,

ha Orbán Viktor egyszer úgy határozna, hogy az oktatás külön minisztériumot kap

– állítólag egy folyosói beszélgetésen az ötlet már elhangzott –, a tárcavezető Palkovics lehetne.

A Simicska-probléma

A Simicska-bizalmas Németh Lászlóné államtitkár sorsa is bizonytalan. A volt fejlesztési miniszter a Miniszterelnökségen felügyeli a postát, az MFB-t, valamint az államosított takarékszövetkezeteket, egyes megfogalmazások szerint „sportállásban”. Németh Lászlóné menesztését el lehet kerülni a „lex Vidával”, ha az államtitkárságok strukturális átszervezése miatt nem lesz helye a rendszerben.

Kérdés, hogy Lázár János akár ilyen indirekt módon is tovább akarja-e élezni a konfliktust Simicska Lajossal.

Augusztus 25-én a kormányülésen értékelik az évet és a tárcák teljesítményét az OECD országjelentése és a közszolgálati egyetem Jó állam-jelentése alapján. Orbán Viktor szeptember 15-ig dönt az államtitkárok sorsáról – feltéve, ha a kormány bevándorlásellenes kampányát nem értékeli olyan sikeresnek, hogy változtatás helyett inkább a stabilitás látszata mellett dönt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.