galéria megtekintése

Orbán osztja a posztokat, és nincs "kívánságműsor"

11 komment


Csuhaj Ildikó

Eldőlt, hogy nem lesz külön pénzügyminisztérium, a nemzetgazdasági tárcát pedig változatlanul Varga Mihály miniszter irányítja a harmadik Orbán-kormányban is – értesült a Népszabadság.

Ma összeül a (régi ügyvezető) kormány, és Orbán Viktor tájékoztatása szerint a vasárnapi választási eredményeket értékelik. A miniszterelnök valószínűleg már harmadik kormányának lehetséges névsorát is meghatározza.

A külügyi szolgálatot a kormány leköszöntével befejezem – jelentette be Martonyi

Kedden folytatódott a miniszterek meghallgatása, Orbán Viktor konzultált például Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki marad a posztján, és a választások óta már másodszorra egyeztetett Varga Mihállyal is – tudtuk meg.

 

A Népszabadságnak kormányközeli források már a választások előtt azt valószínűsítették, hogy a pénzügyi-gazdasági téren nem változik a kormányzati struktúra, tegnap pedig megerősítették: eldőlt, hogy nem lesz külön Pénzügyminisztérium, az egységes nemzetgazdasági tárca élén pedig Varga Mihály marad, aki élvezi a miniszterelnök feltétlen bizalmát.

Rogán Antal mindenütt helyt tudna állni a fideszes vezetés szerint
Rogán Antal mindenütt helyt tudna állni a fideszes vezetés szerint
Mohai Balázs / MTI

Varga Mihály állítólag célszerűnek tartotta volna, hogy ismét legyen külön Pénzügyminisztérium. Azonban egyik forrásunk úgy fogalmazott, minden kormánytag tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor szerint a kormányalakítás és a kormányzati szerepvállalás "nem kívánságműsor".

Rogán Antal több posztra is esélyes

Lázár akkor mehet, ha Orbán engedi - Kelemen Zoltán Gergely / MTI

"Egyetlen egy ember van, akinek a fejében megvan minden", a miniszterelnök – így reagált  Rogán Antal kedden a Tv2 reggeli műsorában a kormányalakítással kapcsolatban megjelent különböző hírekre. Szerinte minden ilyen információ "találgatás", egészen addig, amíg Orbán Viktor miniszterelnök nem hozott döntést.

Így nem reagált konkrétan arra a lapunkban megjelent meglepő információra sem, miszerint Lázár János állítólag szeretne visszatérni a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének, s ha ezt Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyná, Rogán Antal lenne a miniszterelnökségi államtitkár. Arra, hogy kapott-e miniszteri felkérést, Rogán Antal a TV2-ben azt mondta: nem kapott ilyen természetű  felkérést, ha kapna, egy kicsit elgondolkodna rajta.

Kedden kormányközeli források munkatársunknak azt mondták, nem biztos, hogy a miniszterelnök akceptálja Lázár János "kérését". Ami Rogán Antalt illeti: komoly esély van rá, hogy a Miniszterelnökségen államtitkári pozíciója lesz, de arra is, hogy Németh Lászlóné helyett irányít egy letisztított profilú EU-fejlesztési tárcát.

Ki lehet az igazságügy-miniszter?

A miniszterelnök már korábban olyan aktivista típusú igazságügy-miniszterről beszélt, aki „tudományos megalapozottsággal”, a Fidesz–KDNP parlamenti kétharmada által elfogadott alaptörvény szellemében sikerrel képes érvelni „akár az Alkotmánybíróság határozatával szemben is”. Kormányzati forrásaink azt mondták, Orbán Viktor „egy Trócsányi Lászlóban gondolkodik”, de hogy az elképzelése megvalósul-e, „teljesen nyitott”. Munkatársunk még a hét elején is azt hallotta, Trócsányi László valószínűleg nem vállalná a miniszterséget, nem szeretne ütközni az Alkotmánybíróság elnökével, Paczolay Péterrel, akivel hosszú ideje kivaló a nexusa. (Trócsányi László kutatási területe az összehasonlító alkotmányjog, a közigazgatási bíráskodás és az európai közjog, ezen belül a nemzeti alkotmányjog. 2005-ben az Európa Tanács velencei bizottságának tagja volt, 2007-ben pedig az Országgyűlés megválasztotta alkotmánybírónak. Viszont a kormányváltást követően távozott az Alkotmánybíróságról, mert kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé.)

Már hivatalos: Martonyi távozik

Kedden Martonyi János maga is megerősítette,  távozik a Külügyminisztérium éléről. "A külügyi szolgálatot a kormány leköszöntével befejezem" – a külügyminiszter ezt az Origónak és az InfoRádiónak mondta el egy keddi konferencián.

Információink szerint Orbán Viktor marasztalni próbálta Martonyi Jánost, aki azonban tudatta, határozott a távozási szándéka. A Népszabadság már többször megírta: a magyar diplomácia vezetői posztjára a 2011-es magyar EU-elnökség után többen is szóba kerültek; mindenekelőtt Navracsics Tibor, az igazságügy-miniszter viszont a kiszivárgott hírek szerint minden bizonnyal uniós biztos lesz. Azonban Csák János londoni magyar nagykövet neve éppúgy szóba került, mint Szijjártó Péter külpolitikai és külgazdasági államtitkáré, de hallani arról is, hogy a miniszterelnök egy karrierdiplomatában gondolkodik.

Tőkés László a fideszes EP-lista élén?

A Fidesz országos választmánya csütörtökön tárgyal az európai parlamenti választásról és a kormánypártok EP-listájának az összetételéről. A hírek szerint a Fidesz-KDNP-lista vezetésére esélyes Tőkés László Királyhágó-melléki volt református püspök, az Európai Parlament volt alelnöke, de Szájer József, a Fidesz EP-képviselője is.

A Népszabadságot arról tájékoztatták, valószínűleg már nem szeretne ismét EP-képviselő lenni a KDNP-s Surján László, aki 2004-től tagja az Európai Parlamentnek, 2012-től pedig alelnöke is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.