galéria megtekintése

Orbán ősszel robbant

19 komment


Csuhaj Ildikó

Környezetének tudomása szerint a miniszterelnök nem tervez kormányátalakítást a tapolcai vereség miatt, a lapunkhoz eljutott hírek szerint az őszi Fidesz-kongresszussal nyit majd „új szakaszt”. Balog Zoltán humánminiszter cáfolta, hogy az egészségügyi államtitkár elveszítette volna a bizalmat.

Nem tervez látványos irányvonalváltást Orbán Viktor a tapolcai Fidesz-vereség után sem. Kormányzati források a Népszabadságot úgy tájékoztatták, a kormányfő szűk körben tett utalása szerint azzal kalkulál, hogy nyár végéig még tovább esik a Fidesz-adminisztráció népszerűsége, ez azonban megítélése szerint nem veszélyezteti az általa Kötcsén definiált centrális erőteret – megítélése szerint a Fidesz-KDNP változatlanul az egyetlen erő, amelyik egy általános választáson győzni tudna.

Miniszteri szinten is jöhetnek váratlan személycserék
Miniszteri szinten is bármikor jöhetnek váratlan személycserék
M. Schmidt János / Népszabadság

Kormányzati értékelések szerint a tapolcai Jobbik-áttöréssel sem történt az országban lélektani fordulat, és a szavazás a legkevésbé sem arról szólt, hogy a választók kit szeretnének kormányon látni. Viszont komoly figyelmeztetés volt, sorrendben a harmadik. Ráadásul Vona Gábor pártja Tapolcán nem jobbikos válságövezetben, hanem polgári vidéken szerezte meg az első egyéni parlamenti mandátumát az időközi választáson.

 

Orbán Viktor azonban egyelőre nem tervez fordulatot a kormányzásban. Annak ellenére sem, hogy már a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András is azt mondta, „a Fidesz iránti szerelem kihűlt”, nem lehetne békemenetet szervezni, mert a menetelők a Jobbikhoz húznának, Bayer Zsolt pedig a lelket és az őszinteséget kérte számon a héten írt publicisztikájában, és egy fórumon elhibázott kormányzati intézkedésekről, „hülye viselkedésről” beszélt.

A miniszterelnök szerint a kormányzás „új szakasza” ősszel kezdődhet, az október-novemberre tervezett Fidesz-kongresszussal. A jobboldali új médiaportfólió „teljes harckészültségét” is őszre időzítik, Habony Árpád vezényletével – mondták lapunknak. Gőzerővel folyik a „simicskátlanítás” is minden gazdasági-államigazgatási poszton, kérdés, hogy a milliárdos vállalkozóhoz közeli Vida Ildikó NAV-elnök esete „casus belli” lesz-e, és ha igen, mikor – mondták lapunknak.

Orbán Viktor az elkövetkező periódusban is folytatja az országjárását, „ez olyan személyes kampánya, amellyel a jobboldalon elveszített híveket kísérli meg visszaszerezni”. A jövőben csak minden második héten (szerdánként) lesz kormányülés, a köztes szerdákon „kormánynapokat” tart a kormányfő, amikor is egy-egy miniszterével konzultál. Az már látszik – Lázár János kancelláriaminiszter bejelentése is erre utal –, hogy a jobboldali szavazóbázis stabilizálásával párhuzamosan az államot is erősítik, a 30-50 százalékos béremelésekkel fokozzák a rendvédelmi szervekhez tartozók és az államigazgatásban dolgozók lojalitását.

Kérdés, hogy a miniszterelnök mennyire tudja uralni a helyzetet az elkövetkező időszakban (különösen, hogy megtiltotta a konszolidáció szó használatát), mennyire tudja érvényesíteni saját forgatókönyvét, amikor például a parlamentben a kétharmados többség elvesztése után miniszterei összevissza szavaznak – lásd Fazekas Sándor agrárminisztert. Ennek kapcsán munkatársunknak több kormányzati szereplő is azt mondta a napokban, hogy noha még karácsony idején is hallottak áprilisi-májusi kormányátalakításról – a listán Fazekas Sándor, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter neve szerepelt volna –, most ez nincs napirenden. Forrásaink azt valószínűsítik, hogy Orbán Viktor új csapattal valószínűleg 2016 végén, 2017 elején lép színre már a 2018-as választásokra koncentrálva. Hozzáteszik azonban, hogy „a miniszterelnök bármikor végrehajthat váratlan személycseréket miniszteri szinten is”.

A tapolcai váklasztások előtt nem jött be, de az országjárás folytatódhat
A tapolcai választások előtt nem jött be, de az országjárás folytatódhat
Földi Imre / Népszabadság

Azokról a hírekről, miszerint a kormányfő elégedetlen az egészségügyi államtitkárával, megkérdeztük Balog Zoltán humánminisztert, aki ezt cáfolva arról számolt be lapunknak, hogy szerdán Zombor Gáborral és Lázár Jánossal közösen másfél órás beszélgetést folytattak a miniszterelnökkel, aki támogatásáról biztosította az államtitkár által ismertetett egészségügyi koncepciót. „Nem lehetett semmilyen bizalmatlanságot érezni” – tette hozzá Balog Zoltán.

A konzervatív véleményformálók ítélete nagyon rossz a kormányzásról. Kétséges, hogy személyi változtatások, például Habony Árpád menesztése nélkül lesz-e katarzis a „jobboldali lelkekben” – fogalmazott egy jobboldali véleményvezér, aki szerint a Quaestor-botrány is bizonyította, hogy a második ciklusban már hiteltelen a Gyurcsány–Bajnai-örökségre hivatkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.