galéria megtekintése

Orbán: Nem életszerű, hogy Pilz Olivér egy szép reggel felkel és elkezd tiltakozni

93 komment


Csuhaj Ildikó

A Népszabadsághoz kiszivárgott információk szerint Orbán Viktor Lillafüreden, a szigorúan zárt körben tartott szerdai Fidesz-frakcióülésen azt mondta a pedagógusok tiltakozásáról: külső erők gerjesztenek elégedetlenséget, de a kormány nem ijedt meg, számolnak hasonlóval az egészségügyben is. A Klik pedig úgy átalakul majd, hogy rá sem lehet ismerni.

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint Orbán Viktor tegnap este a szigorúan zárt körben rendezett Fidesz-frakcióülésen azt mondta Lillafüreden a pedagógus tiltakozásokról: „Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni.”

Orbán szerint nem maguktól kezdtek tüntetni
Orbán szerint nem maguktól kezdtek tüntetni
Veres Viktor / Népszabadság

A Palotaszállóban tartott tanácskozásról tegnap este azért nem szivárogtak ki információk, mert a miniszterelnöki beszéd előtt a konferencia terembe belépő képviselőknek meg kellett válniuk mobiltelefonjaiktól, azokat bezárták egy széfbe. Munkatársunknak viszont ma több jelenlévő elmondta, hogy Orbán Viktor egyértelműen külső erők által gerjesztett akciónak tartja a pedagógusok tiltakozási hullámát.

 

A miniszterelnök szerint ugyanis nem volt olyan konkrét ok, ami kiválthatta volna például a szombatra tervezett demonstrációt, különösen annak fényében - tették hozzá a lapunknak az elhangzottakról beszámoló képviselők -, hogy a pedagógusbérek jelentősen emelkedtek, a 2011-es 180 ezer forintról 280-320 ezerre.

Vajon ki tolta ki a kéményen Pilz Olivért?
Vajon ki tolta ki a kéményen Pilz Olivért?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az iskolák általánosságban tiltakozhatnak szerinte, a kormány ugyanis nem követett el konkrét, aktuális hibát, ami akkora feszültséget gerjeszthetett volna, mint például a felvételi keretszámok bejelentése 2012 decemberében.

Az egyik résztvevő számára az derült ki, hogy Orbán Viktor sokkal veszélyesebbnek tartotta az internetadó elleni tüntetéssorozatot, mint a mostani pedagógus-tiltakozásokat.

A miniszterelnök Lillafüreden egyértelművé tette: a kormány „nem ijedt meg”, a tiltakozásokat kezelni kell, és erre (a pár napja közoktatási államtitkárrá kinevezett) Palkovics László maximálisan képes is szerinte.

Palkovics László, a maximálisan alkalmas ember
Palkovics László, a maximálisan alkalmas ember
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egyik forrásunk fontosnak tartotta kiemelni, hogy Orbán Viktor nem bagatellizálta a mostani oktatási konfliktushelyzetet, arról is beszélt: a kormány kalkulál azzal, hogy hasonló tiltakozási hullám indulhat az egészségügyben, vagy más ágazatokban is. A miniszterelnök a Fidesz-KDNP frakció előtt is kiállt a szombaton általa menesztett Czunyiné Bertalan Judit mellett, és „teljesen mentesítette a felelősség alól", amikor azt állította, hogy „nem is nevezné leváltásnak" a közoktatási államtitkár menesztését.

Az mindenesetre nyilvánvalóvá vált a résztvevők számára, hogy a Klik - ha nem is szűnik meg - „úgy átalakul, hogy rá sem lehet majd ismerni" - fogalmazott egy forrásunk.

A zárt ülésen a képviselők hozzászólásaiból az derült ki, nem értik a pedagógusok hirtelen dühét, miközben a Klik működését - a tiltakozó tanárokhoz hasonlóan - ők is borzasztónak tartják. Egy ismert kormányzati szereplő munkatársunknak azt mondta: „Nagyon nagy lehet a baj a Kliknél, ha senki nem tudja pontosan, mekkora az adóssága, ami a jelenlegi ismeretek szerint egy 30-140 milliárdos sávban mozog.”

„Olcsó provokáció”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője olcsó provokációnak minősítette a Népszabadságban a kormányfőnek a lillafüredi Fidesz-frakcióülésen elmondott beszédével kapcsolatban megjelenteket.

Havasi Bertalan ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a lap szerint a kormányfő külső erők által gerjesztett elégedetlenségnek tulajdonította a köznevelési tiltakozásokat. A cikk szerint Orbán Viktor a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökére utalva úgy fogalmazott: „Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni.” Szakmailag értékelhetetlen és minden ténybeli alapot nélkülöz, amit a lap művel a miniszterelnök állítólagos lillafüredi kijelentései kapcsán - írta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: ami például a pedagógusokkal kapcsolatban megjelent, egyáltalán nem is hangzott el. „Kár felülni az ilyen provokációknak” - zárta közleményét Havasi Bertalan. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.