galéria megtekintése

Orbán be fog szólni, és jönnek a mélyütések is

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A miniszterelnök elvárja a Fidesz vezetőitől, hogy beleálljanak a harcba, ha a centrális erőteret bármelyik oldalról veszély fenyegeti. Információink szerint Orbán Viktor a jövőben odamondogatósabb szerepre készül, de nem aggódik a Fidesz milliós népszerűségvesztése miatt.

A maga helyén és ereje szerint mindenkinek bele kell állni a harcba, ha az orbáni berendezkedést, vagy ha úgy tetszik, a centrális erőteret bármelyik oldalról, „a két szélsőség”, a Jobbik, illetve a balliberális erők részéről veszély fenyegeti – a Népszabadsághoz eljutott információk szerint ezt Orbán Viktor a veszprémi sokkoló vereség, a kétharmados többség elvesztése után ismét egyértelművé tette a Fidesz-vezetés számára is, mégpedig azzal a hatalmi pozícióból való „lefelé” beszéléssel, hogy a maga posztján mindenki egy katona, akinek a tőle elvárt lojalitást adott pillanatban bizonyítania kell.

Orbán Kövérrel és Balog Lászlóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a vezetőjével pénteken a Várkert Bazárban. Mindenki katona
Orbán Kövérrel és Balog Lászlóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a vezetőjével pénteken a Várkert Bazárban. Mindenki katona
Teknős Miklós / Népszabadság

A miniszterelnöknek a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédét és a polgári Magyarország-eszmény melletti kiállását magyarázva a hozzá közel állók arra hívták fel a figyelmet, hogy Orbán „nem most, hanem jóval korábban mindenkivel egyenként megkötötte a maga alkuját”. Ez állítólag arról szólt, hogy jó előre elmondta, kormányzása idején nemcsak nagy társadalmi érdeksérelmekkel járó intézkedések lesznek, de olyan rendszereket is fel akar forgatni, amelyek esetén a jobboldali holdudvarhoz tartozók, konzervatív körök megszokott viszonyrendszere is változhat.

 

Egyik forrásunk ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem lehet a „sértetti” pozícióból a kormányt támadni, vagy aki mégis ezt teszi, tegye fel magának a kérdést, szeretné-e, hogy visszajöjjön a baloldal vagy „egy másik” kormányzás. Tudomása szerint a Simicska-médiabirodalmat elhagyó vezetők sem biztos, hogy a pillanat hatása alatt cselekedtek, lépésüket befolyásolhatta az elkötelezettség.

Lázáron keresztül figyelmeztetett, hogy a belharc életveszélyes
Lázáron keresztül figyelmeztetett, hogy a belharc életveszélyes
M. Schmidt János / Népszabadság

Ahogyan karácsony után a miniszterelnök Lázár Jánoson keresztül megüzente Pokorni Zoltánnak, Kövér Lászlónak és minden egységbontónak, hogy a Fidesz szempontjából életveszélyesek a belső viták, rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul saját szövetségeseivel, most úgy üzente meg tábora minden egyes tagjának, „nem lehet tovább a langyos vízben, a lavórban” ücsörögni, mindenkinek ki kell állnia a keresztény-nemzeti értékválasztás mellett.

Orbán küldte Pokorninak a selyemzsinórt

Orbán Viktor 2014 decemberében Lázár Jánoson keresztül selyemzsinórt küldött Pokorni Zoltánnak. Lázár szokatlan módon figyelmeztette a kormánypárti urizálást bíráló Pokornit és a mellette Kövér Lászlót.

A jövőben a miniszterelnök is „odamondogatósabb” szerepre készül, amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten – utaltak az ellenzéki támadásokra a fideszes vezetők. Orbán állítólag nem aggódik nagyon a Fidesz milliós népszerűségvesztése miatt.

Egyrészt bízik a szerencsében, hogy nem lesz életképes, komoly politikai ellenfele, másrészt bízik az elkövetkező három évre tervezett pozitív kormányzati döntések kedvező hatásában.

A belháború kezdete

A Miniszterelnökség vezetője még decemberben, a Fideszben eddig példa nélküli nyíltsággal támadott vissza Pokorni Zoltánra és bárkire, aki a kormánypárt prominens politikusainak az urizálását kifogásolta. 

A Jobbik-veszély semlegesítése kapcsán egy magas rangú forrásunk úgy fogalmazott: „a jobbikosok még nem tudják, milyen az, amikor mélyütést kapnak. Majd megtudják, lehet, még Tapolca előtt”– utalt a soron következő, időközi választásra. Az viszont a miniszterelnök környezetében is aggodalomra ad okot, hogy nem a tervezett ütem szerint halad a jobboldali alternatív médiabirodalom felépítése – úgy tudjuk, ez a Fidesz elnökségi ülésén is szóba került.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.