galéria megtekintése

Orbán: Minden nálunk regisztrált menekültet visszaveszünk

Orbán Viktor azt ígérte, hogy minden nálunk regisztrált menedékkérőt visszaveszünk Ausztriától. 

Fátylat borítottak a múltra, a beszólások, sértegetések és verbális oldalvágások korszakára. - Új fejezetet nyitunk a magyar-osztrák kapcsolatokban, ehhez megteremtettük a politikai alapokat. A két nép viszonya mindig is fölötte állt a pártpolitikai megfontolásoknak – hangoztatta kedden Budapesten Orbán Viktor magyar kormányfő, miután hosszan tárgyalt Christian Kern osztrák kancellárral. Akinek elődjével, a májusban lemondott Werner Faymann-nal nem igazán beszéltek egy nyelvet.

Orbán Viktor a kötelező udvariassági protokollt követően beszélt arról, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, 10 milliárd eurónál is több volt tavaly, és 70 ezer munkahelyet tartanak fent a Magyarországon működő osztrák cégek. Ez szilárd alap a leendő együttműködésünkhöz - idézte a kormányfőt a hvg.hu.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A migrációról szólva Orbán azt mondta, hogy az ország a nemzetközi jog hibátlan gyakorlásában érdekelt. Vagyis minden olyan migráns, aki nálunk lépett be az unió területére, visszavesszük Ausztriától és visszaszállítjuk a Nyugat-Balkánra, az ottani országokkal erről megállapodásunk van.

Orbán nem jelzett konkrét számadatokat, azt mondta, "korlátlanul mindenkit visszaveszünk, akármekkora ez a szám. Tovább is tudjuk őket szállítani. De nem vesszük azokat vissza, akik elsőként nem Magyarországon léptek be az EU-ba." Kern ehhez kapcsolódva elismerte, hogy Ausztria profitált a szerb határon foganatosított magyar intézkedésekből. A nálunk regisztráltak főleg albánok, koszovóiak - mondta Kern.

Orbán hozzátette, hogy 8 ezer katona és rendőr dolgozik a határon, és illegálisan senki nem tartózkodik már Magyarországon, így Ausztriába sem kerülhet illegális migráns rajtunk keresztül.

Christian Kern és Orbán Viktor
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kern szerint szeptemberig ki kell derülnie, hogy hatékonyak-e a határellenőrzések, hogy sikerül-e leszorítani a bevándorlást az egy évre betervezett 37500 főre. Arról folyik vita, hogy mi lesz, ha kiderül, hogy nem elegendőek a határellenőrzések. Nem elsődleges osztrák cél, hogy lezárjuk a magyar határt - mondta.

Orbán Viktor a Reuters Donald Trumpra vonatkozó kérdésére, miszerint kiáll-e az amerikai republikánus elnökjelölt mellett, azt mondta: az amerikai elnökválasztás az amerikaiak dolga. Amiért megszólalhat a magyar fél, az annak mérlegelése, hogy milyen amerikai külpolitikák jöhetnek. Szerinte a demokraták Európa-politikája nekünk nem jó, Trumpé viszont jó, mert ellenzi a migrációt, és ellenzi a demokráciaexportot, pont, ahogyan Magyarország is. 

Második kereskedelmi partner, negyedik legnagyobb befektető

Ausztria nem kívánja lezárni a magyar határt, a két ország gazdasági összefonódása, az ausztriába ingázó magyar munkavállalók miatt sem – derült ki Christian Kern osztrák kancellár szavaiból. Magyarország számára Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partner, az osztráákok a negyedik legnagyobb befektetők. Háromezer osztrák érdekeltségű cég működik Magyarországon, s 70 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. (D. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.