galéria megtekintése

Sokan kezdhetnek keményen izzadni Simicska miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 09. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Elveszett a mítosza, de Simicska Lajos nem csupán egy offshore-lovag. Ismerői szerint hosszú hadviselésre készül. Kérdés: működik-e a kormánykritikus Hír TV és Magyar Nemzet, vagy elfordulnak a médiumoktól a jobboldali Orbán-szimpatizánsok?

„Téved, aki azt gondolta, hogy Simicska huszonnégy óra leforgása alatt megvívta és el is veszítette a totális médiaháborút Orbán Viktorral szemben. Nem villámháborúra rendezkedik be. Médiabirodalmát stabilizálta az új főszerkesztőkkel (a Josip Toth–Kaya Ibrahim-ügyben elhíresült Schlecht Csabát vajon melyik fideszes támadná egy interpellációban?), annak pedig szimbolikus az üzenete, hogy ő maga lett a Hír TV elnöke. Ez azt jelenti, hogy nyílt sisakkal harcol” – mondta munkatársunknak egy Simicskát jól ismerő személy.

Liszkay, Simicska, Németh Lászlóné és a volt miniszter asszony férje a sárvári flottafelvonuláson
Liszkay, Simicska, Németh Lászlóné és a volt miniszter asszony férje a sárvári flottafelvonuláson
Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Hozzátette, lehet, hogy a végletekig felfokozott indulati állapotban lévő Simicska nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazta a miniszterelnököt, de akkor is pontosan tudta, mit beszél.

 

Ezt tanúsítja az is, a Magyar Narancsnak adott péntek késő délutáni interjújában nyugatosnak és demokratának definiálta magát, így ellenpontozva a keleties, „nem államférfi” Orbánt.

– Simicska nem pusztán offshore-lovag, és valóban veszélyes lehet politikailag a miniszterelnökre

– állította egy másik forrásunk. És nem csak azért, mert az előző ciklusban az emberei ott voltak az államigazgatás és az állami társaságok kulcspozícióiban, „és a háttérben minden olyan kereszteződésnél országszerte és helyben is, ahol nagy pénzek mozogtak”.

Azért is, mert valójában Simicska emberei működtették az orbáni gépezetet, erős lobbitevékenységgel a törvényalkotásban és a szakpolitikákban is – állította forrásunk, aki nem látja reálisnak, hogy Simicska tetszése szerint kiszakíthatna akár 60-80 fideszes parlamenti képviselőt is az Orbán-kormány mögül.

De azt tényként rögzítette, hogy a vidéki Magyarország „polgármesterestül” is az üzletember és társa, Nyerges Zsolt érdekkörének befolyása alá tartozott.

„Tonnaszámra lehetnek olyan pecséttel ellátott hivatalos papírok nála, amelyek miatt most sokak homloka elkezdhet gyöngyözni.”

Forrásunk elismerte, hogy ezek nyilvánosságra kerülése Simicskát is rombolná, hiszen „a botnak két vége volt”, de véleménye szerint Simicska nem politikus-közszereplő, másrészt a róla alkotott kép már aligha lehetne sötétebb. És félreértés ne essék, Simicskának a romosodó médiabirodalma élén a túlélésért kell küzdenie az elkövetkező hónapokban, hiszen pénz, paripa, fegyver, minden Orbán rendelkezésére áll.

Simicska legfőbb fegyvere még mindig a médiabirodalma, amelyet az ősszel Orbán köre, Habony Árpád és társai állítólag igyekeztek megszerezni. „Ez lett volna a kiegyezés ára a Simicska–Orbán-háborúban” – írta lapunk szeptemberben. Simicska akkor, demonstrálva, hogy sem a Hír TV, sem a Magyar Nemzet nem eladó, Sárváron flottafelvonulást rendezett médiabirodalmának vezetőivel. Mára Simicska számára ők – Liszkay Gábor, Csermely Péter, Gajdics Ottó – az árulók, az orbánisták.

A kormányfő, illetve a környezete kiegyezés hiányában valóban létrehozza az ellen-Hír TV-t, az állami PR- és reklámhirdetéseket kiszervezték a Simicska-közeli ügynökségek alól, és hivatalosan is Lázár Jánoshoz, vagyis a Miniszterelnökséghez rendelték, pénteken pedig a Simicska-médiabirodalom az arcait is elveszítette,

a tartóoszlopai kidőltek. Árulás történt volna?

Tavaly munkatársunk megkérdezett a miniszterelnökhöz közel álló személyeket arról, visszatáncol-e Orbán a reklámadótól, miután kiderült, a kormányt támadó RTL híradójának a nézettsége százezres nagyságrendben emelkedik, a Fidesz népszerűsége pedig hasonló arányban zuhan. „A miniszterelnököt a számok nem érdeklik, ez a szívügye, és semmilyen statisztika nem hat rá” – mondták.

Aztán el is magyarázták, Simicska egyeztetett az RTL vezetésével bizonyos kereskedelmi hirdetésekről, így a médiapiac befolyásolásáról, méghozzá Orbán tudta nélkül. A kormányfő állítólag már akkor tűrhetetlennek nevezte, hogy valaki másnak az informális hatalma vetekedhessen a miniszterelnökével. Később pedig „kifejezetten fájt” neki, hogy amikor az RTL-híradó a családját támadta, Simicska – a közvetítőkön keresztül eljuttatott kérése ellenére – nem védte meg a Hír TV-vel.

Szerepet kapott az RTL is az Orbán–Simicska-háborúban
Szerepet kapott az RTL is az Orbán–Simicska-háborúban
Teknős Miklós / Népszabadság

S hogy végül az RTL és a kormány megegyezése lett az apropó a totális médiaháborúhoz? Az elkövetkező időszakban kiderül – mégpedig a Hír TV képernyőjén, a Magyar Nemzet hasábjain –, hogy Simicska valóban azt az ukázt fogalmazta-e meg Liszkay Gáborék számára, hogy „Orbánt és a családját is támadni kell”. Kiderül, hogy a Hír TV-nézők, a Magyar Nemzet-olvasók – Orbán Viktor legelkötelezettebb hívei, törzsszavazói – hátat fordítanak-e a Simicska-médiumoknak, és Orbán alternatív médiabirodalmát érzik-e a sajátuknak.

Közhely, hogy az előző ciklusban a kétharmad Simicska kétharmada volt, most pedig Orbáné lett. Simicska esélye az, hogy bebizonyítja, a Hír TV a kétharmad televíziója. Azaz mérsékelten kormánykritikus, Orbán (és családja) pedig nem lehet az ellensége. Viszont egy januári sajtóreggelin Orbán is mintha épp azt mondta volna a jobboldali lapvezetőknek – amikor a hírek szerint elengedte a kormányközeli Simicska-orgánumok kezét, és közölte, hogy a jövőben nem lesz túl sok állami hirdetésük –, jót tehet az öndefiníciójuknak az „egészséges” kormánykritika.

Azaz Orbán mesterterve valósul meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.