galéria megtekintése

„Orbán messze gazdagabb, mint Csányi Sándor”

67 komment


Kálmán T. Attila

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint nem az az érdekes, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök zsidózott-e, hanem a módszer, ahogyan a kormánypárt ellenségeket kreál. Amíg ugyanis a választókat az aktuális mumussal ijesztgetik, addig Orbán Viktor vagyonosodására kevesebb figyelem jut. Pedig az Együtt szerint már a miniszterelnök a leggazdagabb magyar.

– Németh Szilárd szerint ön gerjesztett antiszemita indulatokat, amikor arra kérdezett az ATV stúdiójában, hogy a zsidókra gondol-e a fideszes képviselő, mint az ellenzéket mozgató háttérhatalomra. Most akkor ki zsidózott?

– Nevetségesnek tartom ezt a vádat. Igaz, hogy tettem egy ironikus, de nagyon kemény kijelentést, viszont ez nem az antiszemitizmusról szólt. Hanem arról, hogy a kormányoldal évek óta azzal vádol mindenkit, aki nem az ő álláspontján van, hogy Soros-ügynök, külföldi gazdasági érdekek kiszolgálója vagy Brüsszel zsoldosa. Nem kell antiszemitának, elég végtelenül cinikus politikusnak lenni ahhoz, hogy valaki ilyen módon részt vegyen a politikailag motivált ellenségképgyártásban. Az is lehetséges, hogy valaki műveletlenségből, tájékozatlanságból mond olyanokat, mint Né­meth Szilárd, de az ilyen rejtett üzenetek dekódolása az Együttnek és más ellenzéki pártoknak is feladata. Abban viszont van igazság, hogy a kilencvenes években a balliberális oldal túlzottan könnyedén kiáltott antiszemitizmust, sokszor méltatlanul támadta ezzel az Antall-kormányt, aláásva saját hitelességét ebben a témában.

– Ha már előkerült Brüsszel kiszolgálása: mi az Együtt álláspontja a kvótanépszavazásról?

– Ez egy EU-ellenes, indulatkeltő népszavazás, ami így másról is szól, mint amiről a Fidesz szeretné, hogy szó legyen. Az Együtt bojkottálni fogja ezt a jogszerűtlenül, alkotmányellenesen kiírt népszavazást, aminek a kiírásához a Kúria is asszisztált. Eleve nincs szó betelepítésről, hanem áttelepítésről más uniós országokból, márpedig az EU biztonságának megteremtéséhez szükség van valamiféle kvótarendszerre. Nemcsak a fejlesztési pénzeknél, hanem a kihívást jelentő feladatoknál is sorba kellene állnia Magyarországnak, hogy szolidaritást vállaljunk más tagállamokkal. Úgy gondolom, hogy 5-10 ezer embert Szíriából vagy máshonnan minden további nélkül be lehetne fogadni.

– Az utóbbi napokban azzal is előállt az Együtt, hogy Orbán Viktor a leggazdagabb magyar. Hogy jött ki a feltételezett 205 milliárd forintos ­vagyon?

 
Szigetvári Viktor
Fotó: Mediaworks

– Az Orbán-család vagyona mellett azokat a strómanokat vettük számításba, akik jelenleg is nyíltan a miniszterelnök keze alatt dolgoznak. A Duna Aszfalt-vezér Szíjj László, a MET Zrt.-s Lakatos Benjámin, Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna érdekeltségeit, valamint a Simicska–Nyerges-birodalom egyharmadát is hozzáadtuk, mert ott a nagy összeveszés után már biztosan van valamiféle osztozkodás. Így olyan építőipari, agrár- és médiabirodalom jött ki, amellyel Orbán messze gazdagabb, mint Csányi Sándor. Politikusként megfogalmazhatunk olyat, ami tudható, de „strómanszerződések” híján egy újságíró már nem írhat le.

– A vagyonnyilatkozatok használhatatlansága közhely. Hogy lehetne valóban ellenőrizni a politikusok gazdagodását?

– Az adóbevallások részleges nyilvánossága, földhivatali és cégjogi nyilvántartásokkal összevetése, az egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságra hozása – lehetne sorolni a lehetséges lépéseket. A lényeg, hogy nyilvánosan elérhető adatokat össze lehessen vetni a vagyonnyilatkozatokkal, amelyekben okiratokkal alátámasztott és bizonyított tételek szerepelnek. Mert az röhej, hogy néhány képviselő fűtésszámlája magasabb a valóságban, mint amekkora jövedelmet bevallottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.