galéria megtekintése

Orbán szerint a lengyel modell felé haladunk

1 komment


Csuhaj Ildikó

A miniszterelnök a mezőkövesdi frakcióülésen zárt ajtók mögött nem aggódott különösebben a Fidesz népszerűségvesztése miatt, a Jobbik erősödését kérdésnek nevezte – és meglepő, de forrásunk szerint a felvezető előadásában nem beszélt a Merkel-vizitről és a Putyin-látogatásról, sem a reklámadóról.

Általános politikai helyzetértékelést adott a Borsod megyei Zsóryfürdőn, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypárti képviselőknek.

Orbán érkezőben a frakcióülés helyszínére
Orbán érkezőben a frakcióülés helyszínére
Czeglédi Zsolt / MTI

A Balneo Wellness Hotelből késő este a Népszabadságnak kiszivárogtatott hírek szerint a miniszterelnököt nem csüggesztette el a kormánypárt milliós népszerűségvesztése, mert szerinte „az alapok le vannak rakva", és a kormányzati döntések negatív társadalmi következményei nem jelentenek végzetes veszélyt – utalt az előző ciklus első felére, amikor a vezető kormánypárt volt már rosszabb politikai helyzetben is. A közvélemény-kutatások szerint (amelyet állítólag amerikai cég mér) a fideszes törzsszavazók nem fordultak el, a kormányközeli véleményvezérek pedig kitartottak a nehézségek ellenére is.

 

A szigorúan zárt tanácskozáson a miniszterelnök azért sem csüggedt a szerinte átmeneti népszerűségvesztés miatt, mert „a Fidesz és a KDNP a társadalomban már jól be vannak ágyazva", és olyan helyzetben távolodnak el a szimpatizánsok, amikor is „négyosztatú" a magyar politikai erőtér, a kormányerő mellett a háromfelé húzó balliberális pártok, az LMP és a Jobbik miatt. A jövőben nagy kérdés lesz a Jobbik erősödése – állítólag ezt emelte ki a miniszterelnök, és több, az ülésen jelen lévő képviselő elmondása szerint is utalt rá, hogy olyan programelemekre lesz szükség, melyek hatásosak a radikális, de mindinkább magát a középre pozicionáló Vona-párttal szemben.

Az egyik képviselő tájékoztatása szerint Orbán elemzése úgy hangzott, hogy a „lengyel modell" felé haladunk. (Lengyelországban a 2011-es választáson a jelenleg is kormányzó Polgári Platform hatalmon maradt, azaz "kormányról nyert", az ellenzéki ultrakonzervatív Jog és Igazságosság a Demokratikus Baloldali Szövetséghez hasonlóan (SLD) nem tudott igazán magához térni.

Hallgatás Merkelről, Putyinról és a reklámadóról is

A zárt ülésről este 11 előtt távozott forrásunk azt állította, hogy a miniszterelnöki előadásban nem volt szó Putyinról, Merkelről és az RTL-Klubról sem. Orbán Viktor az egészségügy átalakítását (melyről határozott türelmetlenséggel és felindultsággal nyilatkozott tegnap este a Hír Tv-nek ), illetve az oktatást csak megemlítette.

Ez azért is különös, mert a miniszterelnök a szerda esti, Hír TV-nek adott interjújában még hosszan és szívesen beszélt az orosz elnök látogatásáról, a Merkel-vizitről (amelyet példátlanul sikeresnek nevezett), de a Pokorni-féle kilencosztályos általános iskolák tervről is.

A bevándorlás szabályozásával kapcsolatos véleményét viszont ezúttal is elmondta, megismételte, hogy az uniós szabályok szerinte ésszerűtlenek és „csábítanak a kijátszásra". Nem szabad megvárni az uniós döntéseket, "amit lehet, magunknak el kell végezni" – fogalmazott.

Odakint az Együtt aktivistái tüntettek. A képen a rendőrök a párt elnökségi tagját, Pápa Leventét igazoltatják
Odakint az Együtt aktivistái tüntettek. A képen a rendőrök a párt elnökségi tagját, Pápa Leventét igazoltatják
Czeglédi Zsolt / MTI

A miniszterelnök aktuális politikai értékelése után, amikor a képviselők kérdeztek, az útdíjügy dominált, de a Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó egyik képviselő szerint „nem a felháborodás hangján" kérdezték a kormányfőt. Már állítólag megértőbbek voltak a polgármesterek, mint a kormány korrekciós döntése előtt.

Késő este a kistelepülések polgármestereinek a fizetését is szóba hozták. A kormányzati álláspont rezüméje az, hogy nem lenne szerencsés annak az ódiumát magára vállalni a parlamenti többségnek, hogy annak tudatában vitték volna le a fizetéseket, hogy azt az önkormányzati választás után visszaemelik, és csak a kormánypártiaknak lett volna tudomása az „átveréses" tervről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.