galéria megtekintése

Orbán megtalálta a következő ellenséget

19 komment


Ábrahám Ambrus

A kormány a nagybirtokok arányát húsz százalékban maximalizálná. Orbán Viktor erre vezeti vissza a Simicska Lajossal való ütközetét. A területalapú támogatásokra most kell bejelentkezni, így hamarosan kiderül, mely nagybirtokosokba és mekkorát rúgtak. De veszélyben vannak a kisgazdák is.

„A mezőgazdaság nyolcvan százalékának kisgazda alapokon kell állnia. A nagybirtokrendszer és a kisgazdavilág konfliktusáról van szó” – mondta Orbán Viktor az Echo Televízióban a Bayer Zsoltnak adott interjúban. A kormányfő arra vezeti vissza a Simicska Lajossal való konfliktusát is, hogy a kormány 20 százalékban maximalizálná a nagybirtokok arányát. De ezzel nem csak az egykori barátnak üzent hadat a kormányfő. Az elmúlt tíz évben ugyanis komoly nagybirtok-csomópontok alakultak ki a mezőgazdaságban.

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

Aki nem dugta homokba a fejét, tisztában van vele, hogy évről évre Simicska Lajos–Nyerges Zsolt, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei viszik el az országban a legnagyobb támogatási pénzeket. (A K-Monitor friss összesítése szerint e három érdekcsoport 2014-ben összesen közel 16 milliárd forint támogatáshoz jutott.) A miniszterelnök szavai szerint viszont a nagybirtokok súlyát csökkenteni fogják, tegyük hozzá, hogy az ezekhez köthető társaságokat, ahol lehet, ütik-vágják. A támadás azonban nemcsak ellenük, hanem a nagybirtokosoknak kikiáltott mezőgazdasági tömörülések ellen is borítékolható.

 

A terv nem új. Lázár János, amikor tavaly arról beszélt, hogy az uniós, területalapú támogatások kifizetését 1200 hektár fölött teljes egészében megvonják, éppen hasonló arányú mezőgazdaságot vizionált. Nyilatkozata arról szólt, hogy az eddigi „korrupt” támogatási rendszert úgy alakítják át 2015-től, hogy megerősítik benne a falumegtartó és agrárius jelleget, a kisvállalkozók arányát a mostani 50 százalékról 80-ra tornásszák fel a nagybirtokok ellenében. Az kap segítséget a kormánytól – jegyezte meg –, aki munkahelyet teremt. Hozzátette, hogy az iparszerű növénytermesztéssel foglalkozókat korlátozni fogják, s előnyt élveznek az állattartók és a kertészeti családi vállalkozók.

E mostani fejlemények azt jelentik, hogy a nagybirtokok elleni kormányzati harc már nemcsak vízió, hanem meg is indult, hiszen a területalapú támogatásokra éppen a napokban kell bejelentkezni,

így hamarosan kiderül az is, hogy kibe és mekkorát sikerült rúgni.

Talán éppen azért hozakodott elő ezzel a témával most a kormányfő, hogy felvezesse a hírt: visszavágják a legnagyobbakat.

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

Az agrárium átalakításának ezzel az irányvonalával azonban több baj is akad. Ez a megközelítés nem nagyon vesz tudomást a piac felépítéséről, és mintha arról is megfeledkezne, hogy a kis- és középbirtokosi réteg tőkeellátottsága ijesztően alacsony. Az egyik forrásunk úgy fogalmazott, hogy az, aki 2015. év elején komolyan hisz a törpebirtokok számának növelésével javítható mezőgazdasági hatékonyságban, versenyképességben, az „hozzá nem értő amatőr”.

Aligha kétséges, hogy az átalakítási szándék valóban eltalál majd olyanokat, akiket a kormányfő szeretne. Így Simicska Lajosnak is bevisznek majd komoly ütéseket, az azonban kérdés, hogy más gazdálkodások, egyébként elgázolni talán nem szándékozott vállalkozások mennyire sérülnek meg.

Egyáltalán nem biztos, hogy a sebesültek köre kicsi lesz.

A hazai agrárpolitika szerint hatalmas, több ezer hektáros területek tulajdonjoga egy kézbe nem kerülhet. A birtokrendszerek éppen ezért sok helyen földbérleteken alapulnak. Persze akadnak olyan, egyetlen személyhez köthető csoportok, amelyek hatalmas területek fölött diszponálnak. Arról viszont nem lehet elfeledkezni, hogy az 1200 hektár felett gazdálkodó agrárvállalkozások tulajdonosi körét döntő részben a környező falvakban élő, a magántulajdonukat összeadó s azt közösen művelő emberek alkotják. Ezek a gazdálkodók maguknak teremtettek munkahelyet. Így Orbán Viktor terve nem kizárólag oligarchákat, hanem kistulajdonosokat is elér majd.

Ez például már igaz az 1200 hektár felett megvont földalapú támogatásokra is. Arról nem is beszélve, hogy ezek a gazdálkodó szervezetek egyes régiókban valóban nagyon nehezen nélkülözhető szerepet töltenek be. – Bármennyire fáj is ez a politikai vezetőknek – fogalmazott egyik forrásunk –, a családi, a kis- vagy az őstermelők számára olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyeket ők maguk képtelenek lennének elvégezni. Ha utóbbiak nem tudják bérelni a szükséges szolgáltatásokat tőlük, akkor tevékenységük ellehetetlenül. Emellett a tömörülések szétverése azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a földbérleti szerződéseket is felmondják, így egyes tulajdonosok azt a jövedelmüket is elveszthetik, amelyek eddig megvoltak.

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

Kormányoldalon általános a vélemény, hogy majd jönnek helyükbe mások, és ők viszik tovább a „boltot”. A földtörvény viszont nagyon világosan megmondja, ki és hogyan lehet bérlő, s

a kritériumoknak az érkezők egyáltalán nem biztos, hogy megfelelnek.

Ám ha igen, akkor sem biztos, hogy az újak rendelkeznek megfelelő piaci kapcsolatokkal, mezőgazdasági eszközökkel. Márpedig ha nem, akkor a korábbi ügymenet folytatása nehézkes lesz, s ebbe sokan beleroppanhatnak.

A kormány nagybirtokokat visszavágó törekvése valóban súlyos károkat okozhat, ha a terv rosszul sül el. Becslések szerint az 1200 hektár fölött gazdálkodó mintegy 500 tömörülés a magyar mezőgazdasági termelés negyedét produkálja. A szektor foglalkoztatottjainak 50 százalékát is ezek alkalmazzák, a honi állatállomány közel 40 százalékát is ezek nevelik, s a szántóföldi vetőmagok közel felét is ezek a gazdaságok állítják elő. Vagyis ha a nagybirtokok elleni támadás félrecsúszik, akkor az ágazatban foglalkoztatottak száma és a termelés szintje is csökkenhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.