galéria megtekintése

Orbán már Csurka köntöséből beszélt Kötcsén

77 komment


Csuhaj Ildikó

Immár a néhai íróra és MIÉP-alapítóra hivatkozva menetelt szembe Orbán Viktor Kötcsén az európai politikai elittel, a "nihilistákkal". Róluk – név szerint is megnevezve Jean-Claude Junckert, Guy Verhofstadtot és Martin Schulzot – azt mondta, amit Csurka István az SZDSZ-ről, hogy „mint egy zsűri”, elfoglalták az Európai Unió intézményeit. A menekülteket szállító hajókat elsüllyesztené, aztán persze kimentené a tengerből a migránsokat – derül ki abból a cikkből, amelyet a pestisracok.hu írt a zárt körben elmondott beszédről.

A Magyar Hírlap publicistája, Bayer Zsolt kitüntetéséről semmilyen vonatkozásban nem beszélt Orbán Viktor szombat este Kötcsén a zárt körben megrendezett polgári pikniken, ami viszont a szélsőjobboldali retorikát illeti, a miniszterelnök szintet lépett. A pestisracok.hu helyszíni jelentése szerint Orbán a világ és Európa átrendeződése apropóján, az általa nihilistának nyilvánított európai politikai elitet támadta a következő gondolatmenettel: „Amit ma az ellenfeleink képviselnek, annak semmi köze a nagy liberális elődök gondolataihoz, az puszta nihilizmus, és ez a nihilista szemlélet lopakodva rátelepedett a világ és az Európai Unió intézményeire." A miniszterelnök név szerint említette Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, Guy Verhofstadtot, az Európai Parolament liberális frakciójának a vezetőjét és Martin Schulz EP-elnököt konkrétan meg is nevezte. „A nihilisták a társadalomban kisebbségben vannak, de az európai elitet már rég elfoglalták" – állította.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A nihilistákról pont azt mondta, mint annak idején Csurka István MIÉP-alapító az SZDSZ-ről. A párhuzam Orbán átköltésében a polgári pikniken így szólt: „Csurka István az SZDSZ-ről szólva lehangolóan, de pontosan megragadta a dolgok lényegét: ők nem választást akarnak nyerni, hanem be akarnak ülni a zsűribe. Miként a nihilista elit is megragadta a zsűri pozícióját az európai intézményrendszerben. Ők azok, akik minden értékvitát elvetnek a politikailag korrekt beszédmód hazugsága mögé bújva" – hangoztatta Orbán. A miniszterelnök ismét elvetette a politikailag korrekt beszédet. Szerinte ahogyan Nicolas Sarkozy volt francia elnök is megfogalmazta, a politikai korrektség, a PC nem más, mint gondolatrendőrség, de – szintén Sarkozyvel szólva – ideje megszabadulnunk a kisebbségek rémuralmától. Zárójelbe kell tennünk a PC érvrendszert és logikát. Furcsa, de a britek távozása az unióból egyben nagy lehetőség is a szembenézésre; hogy mi az az elit, amelyet egy 65 milliós nagy ország elutasított" - magyarázta.

 

A miniszterelnök figyelmeztetett továbbá arra is, hogy a kommunisták olyanok, mint a Terminátor: néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni.

A világban most zajló átrendeződésekről azt mondta: a migrációnak súlyos következménye lesz Európára nézve. „Ebben a helyzetben, mi európaiak még azt sem döntöttünk el, hogy valójában mit akarunk" – bírálta Brüsszelt, sőt, hozzátette, nem is a migránsokkal van problémánk, hanem a brüsszeliekkel. Válaszolnunk kell arra, vannak-e, és lesznek-e még nemzetek vagy egyesült Európát akarunk? Akarunk-e családot, gyermekeket, vagy azt sem tudjuk eldönteni, hogy ki a férfi és ki a nő? Most, hogy jövő tavasszal Európa a római szerződés 60. évfordulóját fogja ünnepelni, meg kell válaszolnunk, hogy vannak-e egyáltalán közös értékeink" – hangoztatta.

Elsüllyeszteni a hajókat, kimenteni a migránsokat

„Logikus, ha hívják szerencsétleneket, akkor jönnek. A mi esélyünk most, hogy a népszavazással a küllők közé tegyük a botot, remélve, hogy a magyar példa hullámot vált ki Európában, és a jövő tavaszi választások után már egy más elit kerül az unió intézményeibe" - tanácsolta Kötcsén a miniszterelnök, aki szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy „a nihilisták elitje" a mi Közép-Európánkra" is mint átalakítandó, „felhígítandó" területre gondol.

„Én minden európai fórumon elmondom, hogy ha tényleg segíteni akarunk, ott segítsünk, ahol valóban baj van, és akkor is először a keresztény embereken segítsünk" – állt ki a kereszténység védelmezéséért mellett, megfogalmazva, hogy ha Európa „jót akar magának", és valóban egy közös haderő felállításában gondolkodik, tudnia kell uralnia a Földközi-tenger mint belső tenger partvidékét. És ahogy a római hadvezérek tették, az üres, illetéktelen hajókat elsüllyeszteni. Természetesen azzal, hogy minden migránst kimentenek, de vissza is viszik a talán Líbiában felállítandó, két-hárommilliós menekülttáborba.

A „tudatipar" megújítása

A beszédben Orbán hosszasan sorolta a kormányzása sikereit, de mint gyengeséget említette, hogy „nem maradt idő az emberek politikai gondolkodásának, divatos szóval a tudatiparnak" a megújítására. Ezért szerinte a jövőben sokkal inkább oda kell figyelni az oktatásra és a szellemi tér felpezsdítésére is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.