galéria megtekintése

Orbán inkább a migránsokról beszélt

23 komment

NOL

Miniszterelnöki felszólalással kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Bár a Fidesz számára az ellenzéki pártok által egységesen elutasított terrorveszéllyel kapcsolatos torvénymódosító-csomag a legfontosabb, számítani lehetett arra is, hogy Orbán Viktor reagál a szombati pedagógustüntetésre is. Ám erre mégsem került sor, a miniszterelnök mindössze annyit mondott, fontosak a tanárok, ezért emelték eddig is a fizetésüket. Orbán szerint a szakszervezetek követeléséből ő 18 százalékos béremelést olvasott ki, ám ezt az ország még nem bírja kitermelni.

A kormányfő beszédével indult az idei parlamenti szezon. A tanárok ügyére Orbán a beszédében csak érintőlegesen tért ki, inkább arról szónokolt, hogy a kabinet reformjai milyen jól működnek. Végül az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásai nyomán alakult ki vita az oktatás helyzetéről.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A hétfői ülés első perceiben a nemrég elhunyt volt képviselőkre emlékezett a T. Ház.

 

Kövér László házelnök kérte, emlékezzenek meg Koleszár Lajosról, Komáromi Istvánról és Rimóczi Józsefről (MSZP), továbbá Speidl Zoltánról (MDF) egy perc néma felállással.

„A magyar reformok működnek!"

Orbán Viktor azt mondta, azért kért szót, mert decemberben ülésezett utoljára az Országgyűlés, ezért tájékoztatni akarja a parlamentet arról, hogy mit tett a kormány azóta, különösen a migrációval és a költségvetéssel kapcsolatban.

A miniszterelnök szerint 2009-ben a büdzsé hiánya még kétszer akkora volt, mint most, szerinte bármelyik európai ország büszke lenne erre. Ugyanakkor a miniszterelnök szerint még mindig van mit tenni, mint mondta, előbb vagy utóbb nullás költségvetésre van szükség, tehát el kell érni, hogy többet termeljen az ország, mint amennyit elkölt.

76 százalék alá csökkent szerinte az államadósság is. Orbán szerint ennek csökkentése „becsületbeli ügy”, hogy a következő nemzedékekre minél kevesebb adósság háruljon. Kiemelte, hogy csökkent a munkanélküliség is 6,2 százalékra. Továbbá beszélt az adócsökkentésről is, melyet azért emelt ki, mert szerinte azt mutatja, hogy a kormány ezzel is sokat tett a gazdasági fejlődés érdekében. Azt mondta, 2010-ben megpróbálták kivezetni az országot a gazdasági válságból, ami mostanra sikerült, így mostantól indulhat a polgári Magyarország építése. 

Büszkén beszélt arról is, hogy tavaly jó tervezési módszert vezettek be a költségvetési törvény elfogadásának előre hozatalával. Megemlítette az szja- és az áfa-csökkentést is, az utóbbi szerinte „kísérleti jelleggel” történt, de úgy tűnik, bevált. Szóba hozta a minimálbér-tárgyalásokat is azt hangoztatva, hogy itt 5 százalékos reálbér-emelkedés történt, amire szerinte hosszú éveken keresztül nem volt példa. Szóba hozta a fegyveres dolgozók, és a pedagógusok bérének emelését is, külön kiemelve az utóbbit, mely szerinte azért volt fontos, mert a kormány sokra tartja őket, „rájuk meri bízni a gyerekeket”. Majd arról beszélt, hogy növelni akarják a kórházi dolgozók, illetve a járási hivatalnokok fizetését is, az utóbbiakét már idén.  

5 százalékra csökkentett lakásépítési áfa, a csok-bevezetése, állami lakáskasszák tervezett elindítása - sorolta, hogy milyen intézkedéseket hozott a kormány annak érdekében, hogy „a magyar családok saját lakásra tehessenek szert”. 

Nő a terrorveszély

„A 2016-os év legnagyobb kihívása nem gazdasági, hanem biztonsági lesz” - mondta a miniszterelnök, majd rátért a migráció elemzésére. Szerinte az újabb kori népvándorlás csak félelmet keltett Európában, de a magyar kormány idejében lépett. Majd arra kérte a parlamenti frakciókat, a további törvénymódosításokat is támogassák. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Magyarország Európa legstabilabb országa” - mondta Orbán Viktor. Szerinte ma már sokkal többen értenek egyet az európai közvéleményben a magyar kormány intézkedéseivel, mint a nyugat-európai politikai elit politikájával.A miniszterelnök szerint a különféle elemzésekből - így az ENSZ jelentéseiből - kiderül, hogy hatalmas migrációs nyomás várható a jövőben is. Szerinte több millió ember készül Irakban, Szíriában, Afrikában arra, hogy elinduljon Európa felé. Orbán Viktor azon az állásponton van, hogy ennek ellenére Európa védtelen, az Európai Bizottság politikája megbukott, az akarat is hiányzik ahhoz, hogy megvédje magát.

Szerinte az EB nemcsak beengedni, hanem beszállítani akarja a menekülteket, majd szétosztani az EU tagállamaiban, de ezzel a politikával a magyar kormány szemben áll. Ennek érdekében 1,8 millió ember aláírását gyűjtötték össze a kvóta ellen. Orbán azt ígért, hogy Brüsszelben politikailag fel fog lépni a kvóta ellen, a határnál pedig a fegyveres testületek segítségével kell fellépni, ezért újabb intézkedéseket rendelt el a déli határnál a kormányfő. 

Schiffer: Le a multikkal!

Schiffer András, az LMP-frakció vezetője abban egyetértett Orbánnal, hogy az EU migránspolitikája megbukott. Majd rátért arra, hogy a globális világrend van súlyos válságban, és kitért arra, hogy a szabadkereskedelem, a multik munkavállalókkal szembeni viselkedése a problémák oka, ám szerinte ebben a tekintetben a magyar kormány nem tesz semmit. Példaként említette, hogy a kabinet támogatja a szabadkereskedelmi megállapodást az USA-val, és nem lép fel az „offshore-lovagokkal” szemben sem. Szemére hányta a kormánynak, hogy sorra köti a stratégiai megállapodásokat a multikkal, és kilencszer több pénzt ad egy munkavállaló után támogatásként, mint amennyi egy magyar kisvállalkozóknak jár. Szóba hozta a közmunkások alacsony fizetését, illetve megemlítette, hogy a 8. éve van befagyasztva a közalkalmazottak bértáblája. Szerinte a magyar bérek 18-20 százalékkal vannak lemaradva a többi közép-európai országhoz képest.

Schiffer azt mondta, 2003-hoz képest 30 százalékkal csökkent az oktatásra fordított pénz, de stagnál a kutatás-fejlesztésre adott támogatások szintje is. Az LMP frakcióvezetője szerint ezzel csak gerjesztik a kivándorlást, a fiatalok elvándorlását. Majd felszólította a miniszterelnököt, hogy ne az alacsony bérekkel próbálja versenyképessé tenni az országot, mert ez hosszú távon bukásra van ítélve. Azt mondta, szombaton fordulat történt, mert a munkavállalók - nemcsak a tanárok - összefogtak, és így mentek az utcára. 

Vona: Orbánig ér a korrupció?

Vona Gábor szerint Orbán sikerpropagandát folytat a parlamentben. Megemlítette, hogy sokkal kevesebbet fordítunk az egészségügyre, mint például Csehország. Szóba hozta az oktatást is: szerinte a szakképzés rendszerét már csak „a Szentlélek tartja össze”, megemlítette a Klik válságát, a diákok túlterheltségét, az iskolai erőszakot.

Majd a korrupcióról beszélt hosszabban Vona. Felhozta a fideszes politikus állítólagos gyilkossági ügyét, a fidelitaszokok verekedését, illetve a miniszterelnök „környezetében feltűnt korrupciót”. Szerinte az utóbbit egy külön parlamenti bizottságnak kéne vizsgálnia.

Vona azt mondta, az elmúlt hat év azt mutatta, ha a kormány megszavazta a saját hatalmának növelését, akkor de azzal nem élt, hanem visszaélt. Ezzel indokolta a frakcióvezető, hogy a Jobbik miért nem támogatja a terrorveszély elhárításáról szóló fideszes törvényjavaslatot. Szerinte ilyen mértékű felhatalmazást sehol nem kapott európai kormány, megszavazása „lépés lenne Észak-Korea irányába”. Egyébként pedig a túlzott hatalmi arrogancia szerinte növeli a pártállami időszak visszatérésével kapcsolatos félelmet. 

Tóbiás: A szóba állás nem tárgyalás

„A magyar valóság képviselte magát a Kossuth téren szombaton" - kezdte beszédét Tóbiás József, az MSZP elnöke. Majd arról beszélt, hogy a tüntetők nem a fizetésük emeléséért emeltek szót, hanem azért, mert a kormány „szétverte” az oktatást és az egészségügyet. Példaként említette, hogy 85 ezer forinttal fordítanak kevesebbet egy általános iskolás taníttatására.

Majd arra kérte a kormánypártokat, hogy támogassák a kezdeményezésüket, és lehessen vitanapot tartani az oktatási helyzetéről a parlamentről. „A szóba állás nem tárgyalás” - értékelte a kormány összehívta kerekasztal-tárgyalásokat az MSZP elnöke. Szerinte a kormány nem ad garanciákat, ezért nem tudja a tanárok hitelét visszaszerezni. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tóbiás szerint érdemes lenne figyelembe venni, hogy a terrorveszély elleni fellépéssel ne veszélyeztessék a szabad utazást, a munkaerő-vándorlás. Majd felszólította Orbán Viktort, hogy fejezze be a hazudozást, hagyják abba a PR-kommunikációt, mert az igazság az, hogy egyre többen élnek szegénységben. Tóbiás szerint túl sok társadalmi feszültséget halmozott fel a kormány, most már robbanásveszélyről lehet beszélni.

Azt javasolta, váltson stílust a kormány, mire a kormánypárti padsorokból többen beszóltak, nevettek. Végül Tóbiás egy percig néma maradt utalva arra, hogy szombaton a Kossuth téren is ezt tették öt perc erejéig a tüntetők. 

Kósa: Az MSZP előbb kérjen elnézést a néptől

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője visszaszólt Tóbiásnak hosszan sorolva, hogy milyen állapotban hagyta az MSZP-s kormány 2010-ben az országot. Így felidézte, hogy elvették a 13. havi fizetést és nyugdíjat. Szerinte, ha Tóbiás szakítani akar a hazudozással, akkor első lépésben bocsánatot kellene kérni a néptől.

Felidézte a rezsicsökkentést, ami a béremeléssel együtt Kósa szerint százszor jobb életfeltételeket teremtett, mint amilyenek 2010 előtt voltak. Majd arról beszélt, hogy Tóbiás azért tudott nyugodtan tüntetni szombaton, mert ezt a kormány garantálja, bezzeg 2006-ban kilőtték az emberek szemét. Szerinte örülniük kéne, hogy kimehetnek a szocilisták az utcára, és nem éri inzultus azok után őket, amit 2010 előtt tettek az országgal.

Schiffernek azzal vágott vissza, hogy Kósa szerint egy „romantikus antikapitalizmust” képvisel. A Fidesz frakcióvezetője szerint több OECD-országban sokkal többet töltenek az iskolapadban a gyerekek, mint Magyarországon, így szerinte nem is túlterheltek a magyar diákok.

Vona Gábornak Kósa azt mondta, ha korrupcióról van szó, akkor idézze csak fel magának KGBéla ügyét (utalva arra, hogy a Jobbik EP-képviselője, Kovács Béla ügyében eljárás folyik).

Harrach Péter, a KDNP frakciójának vezetője hosszan dicsérte a családok támogatását, a csok-bevezetését. Majd rátért a migráció elemzésére, mely szerinte sokszor a „betolakodásról szól”, amelyre a hatásos válasz az „önvédelem", miközben a hagyományos „vendégszeretetre” is szükség van. Azt mondta, Magyarország nemcsak magát, hanem Európát is védi az intézkedésekkel. 

Orbán szúnyoghálót sző

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, hogy a népességfogyást mindenképpen meg kell állítani, és ezt belülről kell megoldani, nem a migránsok beengedésével. „Nincs semmi garancia arra, hogy a családpolitikánk sikeres lesz ebben" - mondta Orbán hozzátéve: ennek ellenére mindent meg kell tenni a siker érdekében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A miniszterelnök azt mondta, egyet ért Schifferrel, hogy a globális világrend megrendült, de a kérdés szerinte az, hogy hirtelen, itt és most mit lehet tenni a bevándorlás kérdésében. Szerinte a külföldi befektetők egy részére szükség van, mert ők tudnak exportálni, nélkülük nincs gazdasági fejlődés. Azt mondta, a szabadkereskedelem olyan, mint a szúnyogháló: amire a magyaroknak szüksége van, beengedi, amire nincs, felfogja. Ezt követően letette a voksát a külföldi vállalatok mellett: szerinte a több évtizedes kommunizmus után nem alakult ki tőkefelhalmozás, így most szükség van tőkeimportra. „Ezért a külföldi befektetőket inkább támogatnám" - szögezte le a kormányfő. Szerinte nem igaz, hogy a kormány alacsonyan tartaná a béreket a külföldi befektetőket kiszolgálva, hiszen folyamatosan nőnek a bérek.

Majd bejelentette: Schiffer örülhet, idén jelentősen nőnek a kutatás-fejlesztésre szánt támogatás is. Majd azt állította, minden évben többet költ a kormány az egészségügyre és az oktatásra összességében. Erre a szocialista képviselők annyira kiakadtak, hogy kiabálni kezdtek, mire Kövér házelnök közbeszólt és helyre utasította őket. 

Az oroszok hazaküldéséről

A miniszterelnök a Jobbiknak azt üzente: neki és több párttársának személyes tapasztalatai vannak a pártállami időszakról, ő azért lépett be a politikába, hogy „hazaküldje az oroszokat". Így szerinte garantált, hogy nem hozza vissza a pártállami időszakot - ám ezen a ponton megint félbe kellett szakítania a beszédét a bekiabálások miatt.

A korrupció ügyében Orbán a Jobbik szemére vetette, hogy Ózdon az ellenzéki párt polgármestere több helyről vesz fel fizetést. Végül a terrorveszélyről szólva azt mondta, Franciaország és Szlovákia is alkotmányt módosított, itthon is lépni kéne. Majd Tóbiásnak azt mondta, érdemes előbb szembe néznie azzal, hogy 2010-ig hogyan vitték csődbe az oktatást, mielőtt most bírálná a kormányt. Orbán azt mondta, ő is azt szeretné, ha az oktatásban és egészségügyben dolgozók többet keresnének, de előbb szanálni kell azt, amit az MSZP 2010-ben hagyott maga után. 2,5 milliót keresett egy általános iskolás tanító hat éve, most több mint 1 millióval keres többet évente - idézte a statisztikákat a kormányfő. Egy középiskolai tanár Orbán szerint plusz 780 ezer forintot keres, mint az MSZP-s kormányok idején.

Támogatja a kerekasztal-tárgyalásokat, de ami a szakszervezetek 25 pontos követelését illeti, azt látja, hogy abban 18 százalékos béremelés szerepel, amit most még nem bír el az ország - állította a kormányfő. Orbán azt mondta, direkt kiszámíttatta az apparátussal ezt a számot. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.